söndag, september 05, 2010

Miljöfrågorna nedprioriterade av journalisterna inför valet

Det är säkert fler än jag som retat upp sig på att miljöfrågorna lyset med sin frånvaro i media inför valet. Personligen tycker jag detta synts tydligast i utfrågningarna SvT har haft med de olika partiledarna. Där har det på sin höjd handlat om lite klimat kanske uranprospektering (miljö?). Dessutom är frågorna inte sällan vinklade till att diskutera att det till exempel är dyrt med bensinskatt inte på att beskriva olika miljökonsekvenser.

Nu visar det sig dock att det inte bara är de som är ledande i valgranskningen som missar miljöfrågan. Sveriges Radio skriver idag om en undersökning som visar att endast 2,5% av toppnyheterna är miljörelaterade en nedgång från ynka 6,5% före årsskiftet. Må hända är det då så att vi inte lyckats förklara varför miljöfrågorna är viktiga och väljarna därför struntar i miljön?Det är dock inte som jag mins det så jag googlade lite i morse och bland de undersökningar som jag hittade publicerade på nätet såg ut ungefär som följer.

DN 12/6 kör en undersökning där endast följande anses viktigare av väljarna:
Arbetslösheten/sysselsättningen
Sjukvården
Utbildning/skola

Sifo början av Mars:
Med liknande resultat som ovan

Tv4 2a augusti:
Ungefär samma som ovan fast äldreomsorgen prioriteras också tydligt över

Gemensamt för undersökningarna är att många saker som flitigt debatteras rankas som mindre viktigt av väljarna. till exempel, skatter, pensioner, sveriges ekonomi, utrikespolitik, familjepolitik, integration etc...

Inför EU valet 2009 låg Miljöfrågan bara några enstaka procent efter jobb/ekonomi som viktigaste valfrågorna.

Varför har det då blivit så här? Min personliga gissning och erfarenhet är att det skulle kunna ha att göra med att journalisterna är okunniga i miljöfrågor. Detta gör det helt enkelt lättare att pressa partierna med tuffa frågor i andra områden.

Men än är det inte för sent, kanske kan vi få svar på hur REACH och kemikalierfrågan ska hanteras, hur vi åter ska kunna fiska torsk med gott samvete, ifall det går att få rätsida på övergödningen av östersjön, finns det sätt att hantera klimatfrågan på som inte kostar pengar, klarar vi av att hålla den biologiskamångfalden inom rimliga gränser och har vi rum för vargar i Sverige?

etc...

nu i:

DN


Uppdatering:

SvD : tydligen har miljöfrågan dalat bland väljarna, har dock inte sett %en... och vad är hönan eller ägget? Om journalisterna i stort sett ignorerar miljöfrågan är det då konstigt att den dalar i opinionen?

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...