torsdag, maj 21, 2009

Miljöpartiet borde markera mot Piratpartiet

Nya siffror om opinionsläget inför EU-Valet har kommit fram och det slår mig att det känns rimligt att tro att PiratPartiet som siktar in sig på unga väljare förmodligen kan ha tagit en hel del röster från Miljöpartiet. Är det kanske dags för Miljöpartiet att gå ut hårt och markera mot PiratPartiets tunna politik på andra områden... för Miljöpartiet och Piratpartiet skiljer sig väl inte åt åsiktsmässigt runt integritetsfrågor på EU-nivå? Riktigt var vänstern står har jag inte koll på, men antagligen kan situationen vara liknande...

söndag, maj 17, 2009

Betyg och tankar rörande partiledardebatten i Agenda

Om jobbpolitiken var inget nytt, det känns dock som att alliansen måste bli lite vassare på att förklara hur deras förslag kommer att ge fler arbetande... framförallt på ett sätt som sedan lätt kan plockas upp i media. Annars var det tydligt att S, V, Mp har en hel del att trimma på inför nästa val. Om de inte kommer med klara besked om vad de vill göra kommer de inte klara en granskning inför nästa val. Mer av allt funkar inte...

Lite överlag tycker jag det kändes som ett steg närmare till tvåpartisystem innan pausen, tråkigt då de blir svårt att se skillnader mellan partierna för den vanliga väljaren.

Lavalldommen bollades fram och åter lite under sändningen, svårt att säga om någon vinner på att den diskuteras. Här har journalisterna något att lyfta fram och förklara så tittarna kan avgöra vilken sida som har mer rätt.

När fildelningen togs upp tror jag både V och Mp drog in poäng, man kom med idéer och verkade kreativa samtidigt som Reinfeldt hade svårt när han blev ansatt om vallöftet om att en ungdomsgenerationen inte skulle jagas. Men frågan kvarstår dock, hur skulle vänsterblocket gemensamma politik se ut i frågan? Inget besked gavs...

Angående klimatfrågan kan jag inte annat än bli lite hänförd av hur Reinfeldt lyckas få moderaterna att svänga. Alliansen har helt klart gjort hemläxan och intagit en position som gör det mycket svårt för vänstersidan att plocka hem poäng. Kanske också för att S, V och Mp inte på ett pedagogiskt sätt kunde förklara poängen med att göra klimatinvesteringar nu på en gång, (mer arbete nu och lägre energikostnader i framtiden) man gjorde försök men jag tyckte inte att man nådde ut på ett bra sätt. Varför inte ge fler tydliga exempel och nämna namn som nobelpristagaren Krugman och president Obama?

Personligen tycker jag Björklund och fp tar hem skoldebatten, jag tror att de man fick se i rutan ikväll också gick hem hos merparten av befolkningen. En pluspoäng dock till Wetterstrand och mp som tydligt visade på en sakkunnighet och skapade debatt.

Debatten om Euron och Europa kändes tunn och tråkig, trist att Agenda inte kan fokusera mer på dessa frågor när ett EU-val är så nära. Personligen tror jag att det är media som bär det största ansvaret för att det är lågt valdeltagande i EU-valet.

”Gut feeling” betyg på partiledarnas prestation idag:

4 Reinfeldt – Plus för pondus minus för fildelning
4 Björklund – Seg i starten bra om skolan fick också in kärnkraften
3 Olofsson – kändes som hon kom bort i debatten, lite plus för småföretag
3 Hägglund – Seriöst intryck men levererade inga bra repliker?

3 Sahlin – Klarade inte jobbdebatten, måste kunna visa var pengar ska hämtas
5 Wetterstrand – Verkade kunnig och kom med konkreta exempel
3 Ohly – Kanske är 3an i underkant men hos mig framstår inte politiken som ansvarstagande.

DN, SvD, AB, E, E, E, E, E, SvD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...