torsdag, juli 10, 2008

Göran Hägglund träffar rätt.

Så har Kristdemokraternas dag i Almedalen avverkats och jag tycker att man har träffat rätt. För kristdemokraterna började det med ett utspel på DN debatt om att psyksjuka inte ska dömas, däremot lättare kunna tas om hand för psykiatrisk tvångsvård, som SvD skriver.

Kristdemokraterna fortsatte sedan starkt genom Göran Hägglunds tal där han träffar helt rätt i sin analys av de främlingsfientliga Sverigedemokraterna. Till skillnad från populisterna Sahlin, Wetterstrand och Erikson som på DN debatt går ut och säger att dom kommer vägra samarbeta med Sverigedemokraterna så visar han ett tydligt avståndstagande till deras politik och värderingar. För risken man löper med att i förväg endast försöka skapa rubriker om att ingen kommer vilja samarbeta med Sverigedemokraterna ger dem endast en extra sjus i opinionen som underdogs och mobbade, nej gör som Hägglund visa på deras usla moral och etik.

Talet går för övrigt att höra här.

Hägglund går också ca 15 minuter in i talet in på det alvarliga problemet med utfiskningen av våra hav, inte bara svenska utan också europeiska och världsliga. Jag är givetvis glad att höra att man nu från högsta ort verkligen tar miljöfrågorna på allvar. En bra start är att ge fiskarna individuella fiskerätter!

Läs också SvD det bästa med kristdemokraterna.

onsdag, juli 09, 2008

Stockholmsinitiativet del II

Detta blir då andra gången jag nämner stockholmsinitiativet tidigare konstaterade jag att det såg ut som man tänkt efterlikna den modell som använts med framgång i USA när det handlat om att förvirra och förneka farliga effekter med rökning och nu på senare tid klimatförändringar. Det hela går ut på att skippa den vetenskapliga biten och istället rikta in sig på att nå ut i media, där man vet att man utan större problem kan få publicera ogrundade åsikter. Gör man detta nog mycket nog länge tror folk att vetenskapen på området är osäkert oavsett vad den vetenskapliga litteraturen säger.

Jag har flera gånger tidigare påpekat att det finns en rätt bred koncensus runt växthuseffekten och några av dess konsekvenser men allt är givetvis inte klart än, men mycket.

Jag hade nästan lyckats förtränga Stockholmsinitiativets första (?) artikel när jag fick se den igen. Förutom massa tomma argument som jag kanske får tid att gå in på senare så slog det mig hur ogenerat man rakt av nämner Heartland Institute som dokumenterat har använt sig av taktiken jag nämner ovan. Som om inte det var nog försöker man puffa för ett möte kallat Manhattandeklarationen där (NIPCC) nongovermental international panel on climate change pressenterat en rapport som enligt stockholmsinitiativet skulle visa att inga onormala klimatförändringar har skett.

Många olika forskare har fått inbjudan att tala på konferensen och dessutom erbjudits 1,000 dollar för att tala, något som inte tillhör det normala på vetenskapliga konferenser. Dessutom skulle man betala resekostnader och boende. Det var alltså inte frågan om någon vanlig vetenskaplig konferens utan ett tecken på desperation från en industrifinansierad tankesmedja.

Det är ju också lustigt att de trotts alla pengar inte klarar av att publicera något som håller över tid i vetenskapliga journaler och att förvirrarna i klimatfrågan sällan ens själva är överens om människan har påverkat klimatet och i så fall hur mycket eller vad som påverkar.

Hur stort var då mötet? Tja NY Times sammanfattar:

”The meeting was largely framed around science, but after the luncheon, when an organizer made an announcement asking all of the scientists in the large hall to move to the front for a group picture, 19 men did so.”

Kommer förvirrarna att lyckas i Sverige på samma sätt som man lyckats sno åt sig mediatid i USA? Jag tvivlar, det är faktiskt fördelen med public service, dom har ett regelverk att hålla sig till och kan inte ta in vilket svammel som helst. Däremot räknar jag med att dom fortsatt kan få genomslag i kvällstidningar och lokaltidningar.

måndag, juli 07, 2008

Förvirrarna i Stockholmsinitiativet

DN lyfter upp problemet med Stockholmsinitiativet på ledarplats idag, jag har inte hunnit titta så mycket på vad dom har tänkt åstadkomma men vid första anblick känner jag i alla fall igen Peter Stilbs, en professor som varit ute och försökt förvirra tidigare i debatten. Deras sätt att agera känns lite som en karbonkopia på hur lobbygrupper i USA valt att jobba (som till exempel Heartland Institute). ”Industrin” går in med pengar i ett försök att inte behöva ta så mycket skit själva och köper några forskare med titlar som alibi för sin genomskinliga agenda, lika sorgligt för industrin som för akademin. Förhoppningsvis kommer media att se igenom deras tomma argument. Lita på att jag kommer titta närmare på den här gruppen!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...