fredag, februari 29, 2008

Fredags Roundup

Well well well blev klar med dagens lektion kl 02:00 ikväll fantastiskt de där att jag nästan alltid hamnar i tidsnöd inför första lektionen. Så om ni undrar varför föreläsarna ofta är orakade så är det helt enkelt för att dom vill spara tid... Nå dags att andas lite och konstatera att mitt skvaller om Love and Rockets och att dom kanske lirade House var felaktigt... aja, ska bli kul att se vad dom bjuder på för spektakel i vilket fall.

Dennis på sänd mina rötter regn verkar försöka smyga ingång sin blogg och det är ju glädjande!

Vi ligger rätt i tiden konstaterar Lennart Sjögren vår partisekreterare och ja vad ska han säga? All heder åt honom för att han försöker, för vad hjälper det att man driver värdefrågor när de värdefrågor man driver hårdast stöter bort väljare istället för locka nya? Dags för de NYA kristdemokraterna innan partiet tvinat bort?

Hos Stoat hittar jag en länk till TimesOnline som listar top 50 eco blogs... något att spana in! Dessutom har han lite roliga länkar rörande växthuseffekts förvirrare. Jag kan inte låta bli att citera lite.

”Long-time greens are painfully aware that the arguments of global warming skeptics are like zombies in a '70s B movie. They get shot, stabbed, and crushed, over and over again, but they just keep lurching to their feet and staggering forward. That's because -- news flash! -- climate skepticism is an ideological, not a scientific, position, and as such it bears only a tenuous relationship to scientific rules of evidence and inference.”

Som olja på moset har Deltoid några inlägg rörande hur mycket stora bolag lägger ner på att förvirra om växthuseffekten och till exempel att rökning är skadligt.

Vi avslutar med något lite roligare, hos Cognitive Daily hittar jag en fruktansvärt frustrerande synvilla. Gå dit och kolla in den... och konstatera hur lite vi vet om oss själva.

torsdag, februari 28, 2008

Mer info om CCS

Har för lite tid för att göra en djupdykning i ämnet men för de som läst artikeln i SvD om Carbon Capture and Storage så tänkte jag att jag i alla fall kan lägga ut lite länkar till de som vill veta mer.

För det första har jag svårt att se hur världen på ett vettigt sätt skulle angripa problemet med den globalauppvärmningen om man inte använde sig av tekniken. För lite mer info runt potentialen kan ni bland annat läsa här på CICERO.

Lite allmäninfo kan man annars hitta på Wiki så klart. IPCC har också gjort en specialrapport på området.

Den vetenskapliga artikeln om försöket i USA som nämns i SvD heter:
Gas–water–rock interactions in sedimentary basins: CO2 sequestration in the Frio Formation, Texas, USA

Och går att läsa I journal of geochemical exploration volym 9 nr 1-3 april-june 2006 sidorna 183-186. för den som har tillgång kan man då också titta på andra artiklar som citerar studien.

EU har så klart också sammanfattning av dess forskning på området: här och här.

Lite snabbinfo från Univerity of edinburgh.

Belfer Center Harvard University har också en överblick på nätet.

Till sist kan jag väll avsluta med att bara påpeka att jag kanske ändå tycker det är rätt att höja ett litet varningens finger. Då jag var på Goldschmidt konferensen i höstas passade jag på att gå och lyssna på lite seminarier runt tekniken och blev lite förvånad över hur lite kemi som var inblandad. Det blir givetvis väldigt komplext om man ska försöka modellera transportprocesser när kemi är inblandat men det känns ändå nödvändigt. Nu kändes det lite som att det var lite för bråttom och vissa grupper kallt räknade med att det ska räcka med att ta med de rent fysiska problemen i beräkningarna.

onsdag, februari 27, 2008

AMOSO

Jag har tidigare nämnt AMOSO – Avslöjande Myter om Sexuell Orientering vars syfte handlar om att försöka förvirra folk runt homosexualitet. Första gången jag stötte på dem trodde jag att det var ett skämt men lite research visade att det är på fullaste alvar, så ni som tvivlar på att det finns helt vansinniga kristna grupperingar i Sverige have fait! Som om deras blotta existens inte var nog har dom nu också börjat köra med barnreklam...

Som vanligt har Tor på Antigayretorik koll på läget spana in hans inlägg i frågan

tisdag, februari 26, 2008

Skvaller – Love and Rockets

Enligt säkra källor så spreds det i alla fall kärlek på love and rockets ”provspelning”.

Musiken som spelades och förmodligen kommer att spelas där har inte som jag chansade i mitt förra inlägg med det gamla bandet Love and Rockets att göra utan lutar mer mot House – Dance hållet och variation förnöjer ju så det är bäst man tar sig dit och spanar in premiären.

Censur... ?

Det visar sig att diverse vänsterbloggar precis som i fallen med Johan Norberg och rädda barnen inte tycker att det är censur när länkar från bloggar plockas bort hos dagstidningarna eller obekväm forskning hindras/försvåras men vad är då censur?

Ur NE: (från latin, granskning, värdera) ”förhandsgranskning av innehållet i olika kommunikationskanaler som tidningar, tidskrifter, böcker, teaterföreställningar, filmer, radio- och TV-program osv. /.../ Censur utövas normalt av statliga myndigheter, men även icke-statliga institutioner kan bedriva censur eller censurliknande verksamhet; katolska kyrkan är ett känt exempel. Det officiella syftet med censuren är att förhindra spridning av sakuppgifter och synpunkter som enligt de styrande inte bör komma till allmän kännedom. Traditionellt har det varit innehåll av fem slag: meddelanden som ansetts hota landets säkerhet, de styrandes maktställning eller anseende, grundläggande religiösa värden, den officiella moralen (inte minst sexualmoralen) samt enskilda medborgares säkerhet eller anseende.”

Ok, blir det bättre om vi kallar det censurliknande verksamhet då? För vad ska man annars kalla det som sker? Oskar Swartz har en uppdatering om borttagandet av länkar där jag tycker att han ger sig lite väll lätt i ”censurfrågan”, jag håller med om att det inte känns speciellt farligt eller allvarligt men det kan väll vara censur ändå?

Och vist, viss censur kan vara befogad och det är ju kanon att SvD lyfter frågan till diskussion det skulle vara mycket intressant att få höra varför min länk till SvD:s artikel om framtidens fordonsbränsle togs bort. Den kan väll knappast varit opassande för andra än företagarna som skrivit artikeln? Eller vad var det som hände SvD?

Läs också Blogge som gör en större sväng i bloggvärlden för att visa lite hur det kan fungera.

Ang. det specifika fallet Blogge och Oscar så länkade jag ju dessa båda inlägg för att jag tycker dom är klart värda att läsa även om de rör väldigt tabubelagda områden, alltså jag tycker SvD gjorde fel som plockade ner länkarna.

måndag, februari 25, 2008

Love and Rockets

Alltid kul när nya klubbar dyker upp i stan så det ska bli kul att se vad Love and Rockets kommer att bjuda på. Jag har inte riktigt lyckats lista ut vad det är för typ av musik som kommer spelas där... kan svaret ligga i namnet? Fast Love and Rockets, inte någon diskomusikdirekt... vad är planen?

lördag, februari 23, 2008

DN och SvD Censur?

Jag ser att det blir vanligare och vanligare att artiklar inte får länkas i DN och SvD. Nu senast Blogge och Texplorer har fler exempel. Jag vet ärligt talat inte riktigt hur dom ska hantera alla bloggar för det kan ju finnas beklämmande exempel där det är vettigt att plocka bort inlägg. Till exempel folk som hänger ut personer som skyldiga till brott innan dom är dömda. Nå jag har inget vettigt egentligen att tillföra just nu, tänkte bara påpeka att jag också blivit ”censurerad” från SvD i ett inlägg som hette framtidens fordonsbränsle, antagligen för att de som skrivit artikeln inte gillade min kommentar.

Min gissning är att det finns risk för att tidningarna allt mer kommer att censurera länkar så att dom bara behåller de länkar som de själva tror gynnar dem... den som lever får se.

Välkommen till samtiden

Ibland funderar man på ifall vi lever på 2000-talet eller har fastnat någonstans på vägen. DN har i alla fall lyft fildelningsfrågan. och äntligen påpekas det att nästan ingen remissinstans tycker att det är bra eller rimligt att Internet leverantörer ska få stänga av fildelare, det var på tiden. För den som är intresserad av ämnet kan jag rekommendera Oscar Swartz Alternativ till Bodstömsamhället.

Andra som inte är så up to date är Kreationisterna som jag har postat om tidigare (Ja det finns fortfarande personer i Sverige som tror att det skedde en syndaflod för ca 3600 år sedan och att vårt liv sedan spridit sig därifrån.). Ungefär samtidigt som Anders Gärdeborn dök upp och förvirrade folk om evolutionsteorin så kan vi läsa i SvD om hur genkartläggning visar hur människan spridigt sig ut från Afrika för ca 90 000 år sedan. Jaja, vi vet ju trots allt inte riktigt hur gravitationen fungerar... så varför ska vi tro på ”gravitationsteorin”?******************************
Nu även i DN

onsdag, februari 20, 2008

Politisk smutskastning

Varken Johan Norberg eller DN:s kultursida kan väll betraktas som politiker men i det stora hela är det ändå inte så långt borta. Och spektaklet som ägt rum där DN:s kultursidor försökt smutskasta Johan Norberg påminde mig om en post på Cognitive Daily om ”negativa kampanjer”. Alltså kampanjer där man inte diskuterar politik utan försöker smutskasta sin motståndare istället, inte helt ovanligt i USA.

Poängen är att man ska vara först ut att med att smutskasta motståndaren som då ettera måste försöka tiga ihjäl det som hänt eller försöka förklara sig. Ibland spelar det inte heller så stor roll om påståendet stämmer eller inte eftersom det är svårare att rentvå sig än man kan tro. Folk snappar upp den första nyheten sedan finns det risk att den beskylldes story drunknar i mediebruset och att läsaren helt enkelt missar vad som är sant och falskt. Ta och spana in inlägget för lite mer information.

Nu tror jag inte Andreas Malm och Maria Schottenius lyckas speciellt bra med de dom försöker göra. Norberg är ingen politiker och har gott om tid att rentvå sitt namn på och dessutom har han fakta på sin sida, nej det blir nog seger för Norberg till sist. Det är nog nästan redan seger i och för sig då stöd för Norberg redan trilla in från både höger och vänster i debatten. Dessutom har han fått stöd från flera ledarsidor och kända skribenter.

Mer trist är det nog för DN-kultur att skenet dras från de lysande artiklar Maciej Zaremba skrivit om Lärarhögskolan och den moderna svenska kränktheten. Trist, trist DN...

Det har dessutom startas en blogg där man kan lägga upp mail man skickat till DN i frågan, öppna brev till DN. Själv mailade jag faktiskt ombudsmannen på DN och skrev följande:

Hej!

Vill bara kort påpeka att jag även om jag är långt från nyliberal tycker nivån på DN-Kultur och dess påhopp på Johan Norberg är under all kritik. Att medvetet smutsaned någon så mycket utan att de får chans till försvar är låg nivå och jag hoppas att ni pratar om det på tidningen.

Vänligen
Magnus Westerstrand

Republikanerna

McCain får väll förklaras som segrare bland republikanerna och den som har hängt med i debatten vet att detta sker trots att många tunga republikanska namn stött någon av de andra kandidaterna. Av det lilla jag läst om valet i USA har jag hittills inte sett någon bra förklaring på detta, kanske någon har en bättre förklaring än jag har... i så fall kommentera gärna.

Jag tror nämligen att även Republikanerna i USA är trött på det överdrivna kristna snacket och därför har man inte varit sugna på Huckabee eller Romney och vem kan klandra dom?

Ett ”intressant” citat från Huckabee om den Amerikanska konstutitionen som kan förklara varför han har svårt att få röster hämtar jag från Ed Brayton:

”I have opponents in this race who do not want to change the Constitution," Huckabee told a Michigan audience on Monday. "But I believe it's a lot easier to change the Constitution than it would be to change the word of the living god. And that's what we need to do -- to amend the Constitution so it's in God's standards rather than try to change God's standards so it lines up with some contemporary view.”

Småtokigt får man väll saga och även om mormonen Romney är bättre så vill det amerikanska folket helt klart hällre se en kvinna eller svart som president än en mormon. Romney har också gjort en del smått tokiga uttalanden eller vad sägs om denna godbit:

”Europe is facing a demographic disaster. That's the inevitable product of weakened faith in the Creator, failed families, disrespect for the sanctity of human life, and eroded morality...
It's time for the people of America to fortify marriage through a constitutional amendment, so that liberal judges cannot continue to attack it...
Today we are a nation at war. And Barack and Hillary have made their intentions clear regarding Iraq and the war on terror: They would retreat, declare defeat.
And the consequence of that would be devastating. It would mean attacks on America, launched from safe havens that would make Afghanistan under the Taliban look like child's play. About this, I have no doubt.”

Citatet är hämtat från bloggen The frontal Cortex och ärligt talat är jag rätt glad att det är McCain som leder. Någon som vet ifall han sagt liknande saker?

Missa för övrigt inte Henrik Sjöholms inlägg om republikanerna och ekonomi, jag vill ha en demokrat...

tisdag, februari 19, 2008

DN – Dagstidning eller extremblogg?

Ibland får man fundera, DN kultur försöker smutskasta Johan Norberg å de grövsta och sen blir man förvånad över att folk reagerar och redaktören Maria Schottenius skriver av sig i tidningen. I vad man får säga är en låg nivå även för de extremare delarna av bloggvärden.
Moget...

Anders Gärdeborn – Kreationist


Då var det dags igen, jag har tidigare skrivit om föredrag av förespråkare för intelligent design vid våra universitet. Först ut var Krister Renard som verkar ha hållit ett ganska försiktigt föredrag vid Linköpings Universitet. Efter det dök Mats Selander upp här vid Luleå tekniska universitet då jag givet vis var närvarande. Han körde på ganska hårt och försökte förklara varför ID är lika mycket vetenskap som evolutionsteorin, vilket så klart misslyckades.

Förra veckan dök så Anders Gärdeborn upp vid Uppsala universitet och tog det steget längre då han bland annat hävdade att det ägt rum en syndaflod för ca 3600 år sedan och att våra dateringsmetoder är fel, förutom allt det vanliga ID snacket. Jag måste säga att jag blev förvånad när jag insåg att man försöker sprida kreationism i Sverige, vem tror man att man ska lura? Dessutom vid våra universitet, fast det har nog mer att göra med att man vill försöka låna trovärdighet. Universiteten kan inte mycket göra åt de heller eftersom alla som håller sig inom lagen kan hyra lokaler där.

Gärdeborn var i alla fall vänlig nog och påpeka varför man är runt och håller dessa föredrag, de är rädd att evolutionsteorin skall vända människor från gud. Och vist, tror man att människor som inte tror på Jesus kommer lida något förskräckligt så får man väll betrakta det som hedervärt, eller? Något vettigare känns det ändå att låta vetenskapen ha sin gång och om man tror att det finns en gud också tro att vetenskapen inte är skapad av djävulen för att förleda mänskligheten.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning startade givetvis en tråd i samband med spektaklet och tacksamt nog dök Gärdeborn och vapendragare upp där för att försvara sig. Så jag passade på att ställa några enkla frågor till Gärdeborn, bland annat vilka dateringsmetoder han anser strida mot varandra och varför C14 metoden inte fungerar... jag väntar fortfarande på svar.

De som känner för att fördriva lite tid kan ta och lyssna på spektaklet på nätet, om ni inte har så mycket tid över kan ni i alla fall ta och lyssna lite på frågestunden så får ni höra hur knas föredraget var.

Credo är för övrigt föreningen som står bakom föredragen, en förening som tycks vara förvånansvärt brett utspridd och representerad vid de flesta lärosätena. Det var Luleå delen som bjöd in Selander hit upp. Det var dock inte så många närvarande och de som var närvarande verkande inte tro på vad han sa, i alla fall inte de jag pratade med efteråt. Konstigt nog verkar inte Credo skiljd från Svenskakyrkan.

För den som är intresserad om hur fel ID och Kreationism är så rekommenderar jag någon av länkarna ovan eller någon av bloggarna nedan de också skrivit om föredraget.

Ego Sum Daniel
These Exiled Years
Allotetraploid
Life before death

Lite glada nyheter

Som omväxling så ser vi idag en vettig sosse på DN-debatt uttala sig om vårdnadsbidraget. Precis som Kågeson säger är det inte så att alla barn beter sig exakt lika när de växer upp, därför behövs det möjlighet för föräldrarna att anpassa sig. Många har nog svårt att få livet att gå ihop som det är!

KDU har fått en nystart i norrbotten och det känns kul, mer i NSD.

Charlie Weimers var för övrigt upp på årsmötet och presenterade lite kommande kampanjer och påpekade att han försökt fråga våra EU-parlamentariker hur dom kommer rösta angående ansvarsfrihet till år 2006 budget, där vi vet att en mängd fusk förekommit. Ska bli spännande att se om han får något svar.

Charlie bloggar här.

måndag, februari 18, 2008

Kaffe

Så här på måndagskväll kan det kännas motiverat att tipsa om en artikel på Developing Intelligence om hur man optimerar sitt kaffebruk för bästa effekt!

söndag, februari 17, 2008

McKinsey i all ära...

... men den som läst denna bloggen från början viste ju redan att den svenska skolans dåliga resultat inte beror på resurserna. Lite kul är det att konstatera att mitt första blogginlägg tog upp precis de Anders Linder idag påpekar på SvD:s ledarsida. Den svenska skoldebatten har handlat för mycket om resurser och för lite om undervisning och lärare.

Den som inte sett starten på SVT:s serie klass 9A rekommenderar jag starkt tar och gör det. Det som framför allt kommer fram är att det inte bara handlar om att ha bra kunskap i ämnet även om det är mycket viktigt. Det är tydligt att lärarna i programet också är mycket bra på att se individer och möta olika personligheter.

fredag, februari 15, 2008

Seriösa fredag

Jag får ganska ofta frågan om varför jag är kristdemokrat och jag brukar inte säga de men del av svaret kan ni läsa här.

En annan orsak är nog att jag är för lycklig för att luta åt vänster...

torsdag, februari 14, 2008

Bortom Gore

Reinfeldt och Barrosso har ett bra inlägg om att Klimat tekniken kan bli en bra inkomstkälla för EU och Sverige på SvD idag. Och vist är det så det är inte annat än hålla med och berömma både moderaterna och Reinfeldt för att man sett alvaret i klimatproblematiken och i tid vände sitt parti så att man så smått kunde börja höja drivmedelsskatten. Förutom att åtgärderna som nu vidtas är bra för miljön så har det gjort att Socialdemokraterna måste lägga sig väldigt nära miljöpartiet och deras program. Inte för att det nödvändigtvis är något fel med det men så länge som regeringen följer de vetenskapliga rekommendationer man får gör det att socialdemokraterna kommer ha väldigt svårt att argumentera för sin sak.

Det är också tydligt att Sverige och EU har tagit steget bortom Al Gore som förtjänstfullt lyckades lyfta frågan globalt. Det är tid att diskutera lösningen på problemen nu och inte fastna i någon debatt om exakt var vetenskapen står i olika frågor. Om vi ska vänta på att få all osäkerhet runt klimatet och framtiden kommer vi aldrig att kunna sätta igång arbetet med att minska utsläppen, så fungerar forskning, nya frågor dyker alltid upp.

Sverige och EU måste också ta på sig någon typ av hjälpande roll, dels för att försöka låsa dödläget i USA men också för att hjälpa länder som Kina och Indien att ta sig an frågan. I USA handlar det mest om politik Al Gore har där en väldigt polariserande roll och det kommer nog mest att handla om att visa Goodwill mot den nya presidenten så fort h-n pratar om frågan. Som en nyligt skriver artikel i Skeptical Inquiry tar upp så är det en stor fråga i USA att ta sig bortom Gores meddelande. För Indien och Kina handlar det nog mer om att hjälpa dom att bygga upp egen kunskap på området. Det är då extra kul att se att G7 länderna också tycks ta frågan på allvar, för att citera Japans sändebud,

”A carbon-free society can no longer be a mere fantasy.”

Så idag tänkte jag mest bara vara glad åt att vi har en “höger” regering som tar klimatfrågan på allvar. Att vi tagit oss bortom förvirrare som kastar sig med argument som jamen Antarktis värms ju inte allt måste vara påhittat! Och andra nonsensargument. Vad kan väll passa bättre än att avrunda inlägget med en filmsnutt med Naomi Oreskes som kör en liten genomgång av hur ”Amerika” tidigare har hanterat frågan om den globala uppvärmningen.


söndag, februari 10, 2008

Fores

Tankesmedjan Fores kommer att bli spännande att följa de tycks satsa ganska stort och vist finns det ett hålrum mellan Timbro och diverse vänstertankesmedjor att fylla.

Precis som Stefan kommenterar så är det kul att se att en person från Luleå tar plats i det vetenskapliga rådet. Men rådet lyser av frånvaro av naturvetare och tekniker medan man lyckats bra med att teckna in ekonomer och statsvetare. Det är väll inte oväntat då det mest är ekonomer och statsvetare som rör sig i politikens arena men ändå synd för det kommer innebära att man får svårt att tolka senaste fynden och vetenskapen som trotts allt ligger till grund för mycket av vad ekonomerna och statsvetarna sedan jobbar med, inte minst inom miljösektorn.

Förhoppningsvis blir man ändå offensiv i debatten, det saknas motvikt mot alla fackliga och socialdemokratiska ”tankesmedjor” just nu.

lördag, februari 09, 2008

Lite fildelning

Debatten har fortsatt att gå hög om fildelningen inte minst efter EU:s senaste dom och det danska spektaklet. Förutom redan länkade bloggar har bland andra Rikard Falkvinge några intressanta ord om hur viss media försöker koppla Pirate Bay till barnporr för att pressa igenom lagar för att stoppa dom, opassande lika så. Christian Engström har lite information om hur det går för artisterna i Sverige.

Själv tog jag mig tid och skrev om min gamla insändare som i nytt format nu dykt upp i tidningen Kristdemokraten. Den största förändringen är att jag trycker på lite på varför också ”högern” eller ”konservativa” bör vara emot det förslag som nu ligger om fildelning, ett förslag som skulle öka statens makt över medborgarna och minska rättssäkerheten. Något som jag inte tror att några från de lägren är intresserade att göra. (kuriren verkar för övrigt fortfarande inte vilja ta in något om fildelning.)

STIM har för övrigt kommit med ett förslag som innebär att man via Internetabonnemangen ska kunna få betala för fildelning. Men som Copyriot påpekar så är det ett inte än i alla fall så genomarbetat förslag.

Det är inte utan att man känner sig lite övervakad...

Gör läxan Gür!

Thomas Gür får ta första smällen idag, ok vist det är som han skriver i SvD en hel del problem med det sätt vänstern försöker lösa miljöproblemen men varför är han så illa påläst själv i frågan? Har man inte gjort hemläxan kanske man bör ta en lite ödmjukare ställning...

För det första, man kan inte bara ge bort pengar till Kina och Indien och andra U-länder och tro att det kommer lösa miljöproblemen dom måste själva bygga upp kunskap för att ens kunna använda tekniken för det andra så kommer inte dom utveckla tekniken utan det måste ske i de redan utvecklade länderna. Det är inte så enkelt som det brukar låta i tidningarna att man bara helt plötsligt kan satsa pengar i Kina och lösa miljöproblemen det är bra mycket mer komplext än så, se bara på de senaste klimatförhandlingarna som höll på att sluta i fiasko.

Sen varför kommer han dragande med Björn Lomborg som blivit omkullkastad så många gånger att om det inte vore för dåligt pålästa skribenter om Gür så skulle han ha legat platt. Gür kan ju börja med att läsa HÄR!

onsdag, februari 06, 2008

Meningslöst med återvinning?

Vist suckar man ibland åt all sortering men det känns ändå allt som oftast bra när man väl har gjort det. Extra bra känns det när man tittar på filmklippen nedan! (Hittade hos Miljöbloggaktuellt och Luft till salu) Vilka enorma sopberg i stilla havet!

Merparten av all plast görs dessutom idag av olja och vist blir det tydligare och tydligare att oljan kan ha flera olika obehagliga effekter på miljön.

Kryp till korset medan ni har hedern i behåll

Det är förståss trist när något man stöttat visar sig vara något annat än man trodde de var när man stöttade de. Men alla kan göra fel och vist vore det klädsamt av Rädda Barnen om de kunde säga att de har felat och sedan se till att publicera forskningen ocensurerat. Inte för att jag tror att det kommer hända men hoppet är väll det sista som överger en...

tisdag, februari 05, 2008

Rädda barnen fortsätter att huka om hedersrelaterade problem

Gå över till Nordic Dervish och se hur rädda barnen censurerat forskningsrapporten för att kunna ge ut den i eget namn. Vist är det lite beklämmande om det var så att forskaren i fråga hade ett annat val än att ge ut den censurerad men nu vet jag inte om så var fallet.

I SvD idag försöker Rädda Barnen släta över de man gjort och missförstår helt vad det är frågan om. Bara genom att läsa brevväxlingen hos Dervish kan man se att det inte var frågan om att skulldbelägga ett helt folk utan att diskutera heder och hedersrelaterat våld som trots allt förekommer och till viss del hur det kan påverkas av Islam. Problemet kommer inte försvinna genom att vi sticker huvudet i sanden och lossas som att det inte existerar.

Jag har inte gett personliga anledningar tidigare men så set om förra veckan hände följande. En kompis till mig ser en far slå sitt barn när de ska hämtas från sexårs, personen går dit och säger ifrån... så här gör man inte i Sverige. Varpå hon också får en smäll, personen har kort temperament och slår tillbaka. Polisen kommer och pratar lite med mannen men som vanligt är det allt (Ja, det är inte första gången det händer). Vist är det så att detta också görs av personer som bott länge länge i Sverige, men fråga någon som bor i dom områdena där detta hände om det inte är en enorm kulturell skillnad i hur VISSA föräldrarna och pappor där behandlar sina bar och fruar... jag vet att ni får ett ja till svar. Detta bör bekämpas precis som annat våld mot kvinnor och barn... och män för den delen.

Man löser inte frågan genom att tiga!

**********************************
Uppdatering, Läs även expressen ”glöm aldrig Pela och Fadime”

måndag, februari 04, 2008

Sökmotorer och fildelning

Vill bara påpeka att Blogge har en sjyst artikel om hur bland andra google kan fungera på liknande sätt som pirat bay... och att det dyker upp fler och fler intressanta inlägg i debatten runt fildelning på nätet. Inte minst på Texplorer där Oskar Schwartz motvilligt bråkar lite med Nicklas Lundblad om dennes artikel i SvD. Jag får nog säga att jag är benägen att hålla med Oskar här, vist är det så att om man bara läser ledarsidorna och Antipiratbyrons inlägg så kan man lätt tro att debatten handlar om att å ena sidan avskaffa upphovsrätten å andra sidan ha kvar allt som idag och se till att ändra lagen så att man får fast de som fildelar olagligt.

Men att ledarsidorna och den äldre generationens skribenter som nu sitter på alla maktpositioner inom media inte har koll på läget är väll knappast orsak att dra alla över en kam. Det kan säker hur som haver ha varit viktigt att få in ett inlägg som klargör lite om hur snacket på nätet går, men då kanske det hade varit på platts att också påpeka att det gör de. Men det är nog lite så också att det kan vara svårt att hylla andra än kultursidorna på kultursidorna.

söndag, februari 03, 2008

Nya metoder i USA

Som vanligt hittas de nyaste kampanjmetoderna i USA och jag kan inte låta bli att fascineras lite av vad som pågår.

Ta Obama girl till exempel, över 5,5 miljoner ”tittare” via Youtube på en video. Kan de ha effekt vid ett val? Det är ju knappast några politiska poänger som görs, annat än att hamra in vissa huvudfraser... men det har ju onekligen lyckats skapa ett BUZZ. Och att lyckats ta sig ut nationellt i media via korta videosnuttar är ju inte fy skam. Hillary har förvisso också sin version av det hela men inte lika framgångsrikt, fast det är en tydlig flirt till ”HBT” rörelsen. Som sagt jag kan inte låta bli att fundera på vad de har för verklig effekt, säkert inte stor... men kanske nog?

Någon som har mer info?

Diskussion på Fox om the Romney girls!


Hot for Hill!


Senaste från Obama girl...


Någon från DN kanske?

Hur löser man då fildelningsproblemet?

Lite trött blir jag efter att ha läst DN:s ledare idag om fildelning. Det är väll inget problem att hålla med om att ifall det fanns ett sätt där upphovsmännen fick betalt på ett rimligt sätt och upphovsrätten kunde garanteras över viss tid så vore det bra. Men jag har hittills inte sett någon sådan lösning som inte gör allt för grava ingrepp i människors privatliv på ett rättsosäkert sätt. Dessutom på ett sätt som öppnar för social hacking och andra stora integritetsproblem. Men det är i alla fall bra att varken SvD eller DN tycks förespråka det förslag som nu lagts fram, det kanske kan få fler politiker att vakna.

Vattenbrist ett stort problem

Ja, vattenbrist är ett stort problem och det som händer nu i USA ett bra exempel. När nu klimatet håller på att förändras ökas dessutom problemen på vissa ställen, det är därför forskarna inte håller med bland andra Lomborg om att man bör satsa på annat före minskade utsläpp av koldioxid.

Coloradofloden är ett gissel som också förtydligar problemen med floder som rinner genom flera länder. Vad ger Las Vegas rätten att dämma upp floden och använda huvuddelen till bevattning till en stad en bra bit bort? Vad säger Mexico när vattnet i floden stundtals nästan är slut och det som kommer vidare redan är förorenat av USA? Är det där vattnet faller som ska vara avgörande eller ska man försöka bevara ett system som ser ut ungefär som det gjort tidigare?

En sak är i alla fall säkert, det billiga subventionerade vattnet gör att effektiva bevattningssystem lyser med sin frånvaro. Därför vore det bäst att höja priset på vatten precis som på koldioxidutsläpp för att få fram bra lösningar och bättre användning av marken.

lördag, februari 02, 2008

Mega Meta

Det var ett tag sedan jag skrev något vettigt på bloggen känns det som, men jag har valt att lägga krutet (efter jobbet) på att försöka dyka upp i tidningar istället... något som verkar löna sig.

Nå, det händer tydligen saker i världen trotts att jag inte bloggar. Göran Skytte drar igång stora brandtalet för att få kristna att känna medgång, personligen har jag dock inte sett att kristendomen vinner mark, snarare tvärt om. Men något som slår mig är att jag aldrig sett motsvarande artikel som Skytte skriver få skrivas som ledare eller kolumn i media utan att ”andra” sidan också ska få komma till tals. Ett typiskt sådant arrangemang var när jag diskuterade tro med en pastor i NSD. Vilken blir första dagstidning som skriver om och hyllar ateism?

Jag passar dessutom på att påpeka att Obama vs Giuliani var avgjord för länge sedan:


ATMOZ har en bra artikel som visar hur snedvriden amerikansk press har varit i rapporteringen om den globala uppvärmningen (något den svenska klarat mycket bättre).

”Thus, by way of the institutionalized journalistic norm of balanced reporting, United States television news coverage has perpetrated an informational bias by significantly diverging from the consensus view in climate science that humans contribute to climate change”

Jag tror att även amerikanska folket kommer att driva på i klimatfrågan så fort deras media börjar rapportera om vad det verkligen är som håller på att hända.

Och vist finns det många genialiska lösningar som kan göras för att minska utsläppen, SvD har idag en artikel om hur man utnyttjar energin som försvinner då man kyler kons mjölk från 37 till 3 grader. Mer sånt! Tyvärr får man väll också konstatera att det kommer ta tid innan alla barnsjukdomar på området är borta.

För övrigt har väll också opinionen i USA gått så långt att till och med Bush blivit tvungen att svänga i frågan. En fråga som jag klart tror har skadat honom.För att snabbt byta ämne så har jag svårt att förstå varför det är så förbjudet att prata om hedersvåldet. Det lär knappast försvinna snabbare om man inte talar om det, den enda orsak jag kan se är röstfiskande från vänster. Men det går ju knappast ihop med Rädda Barnens krypande för misshandlande vuxna, varför väljer rädda barnen att hålla tyst om hedersvåldet? Någon som kan ge ett bra svar på frågan?!?! Jag kan det inte.

PJ på SvD:s ledar sida påpekar idag som så många gånger förr hur viktigt det är att inte glömma ideologin bakom det regeringen gör när man gör det. Här är jag helt beredd att hålla med Regeringen har varit skitdålig på att föra ut sitt budskap och ibland har det känts som att Sossarna har ägt media. Något jag faktiskt tror vi kommer kunna se en förändring på i år. Artikeln påminner mig förövrigt om ett inlägg på bloggen Frontal Cortex om emotional voters. Där han går igenom lite om hur vi människor påverkas av vårt undermedvetna mycket mer än vi tror när vi röstar, tillexempel kan det vara viktigt om vallokalen ligger i en kyrka eller i en skola.

Jag avslutar med att tipsa lite om de senaste turerna i fildelningsdebatten genom att länka till 3 av mina favoritbloggar på området och min egen artikel i NSD.
Texplorer
Opassande
Copyriot

fredag, februari 01, 2008

Kollodialt Silver

Av alla sjuka saker, hur kan man sälja ”kollodialt silver” som läkemedel?!? Inte nog med att medlet inte ens säkert innehåller några verksamma ”kolloider” huvud delen av ämnet består tydligen av silverjoner. Silver kan vara skadligt i för höga doser... Dessutom har jag inte sett någon belagd effekt om att det skulle fungera som medicin.

Men dummast av allt är nog att kalla det kollodialt silver, suck, tyvärr verkar det som att människor går på detta lurendrejeri och köper skiten. Om nu någon skulle hitta hit via Google och veta någon som köper svamlet skicka dom gärna hit så ska jag försöka förklara varför dom blir lurade. Kanske blir en längre bloggpost om ämnet om jag får tid över senare ikväll…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...