lördag, november 15, 2008

Dags att vakna Volvo och Saab

Centern kör idag ett miljöutspel och det var ju på tiden jag var nästan orolig att dom jobbade så hårt på sin ”nya liberala” profil att man glömt bort miljöfrågorna. Jag håller kanske inte med om allt dom föreslår men några kortare reflektioner hinner jag med i alla fall.

Det är alltid svårt med årtal, nu väljer Centern 2015 som årtal för när inga fler bilar som drivs på fossila bränslen ska säljas. Tja, det är helt klart så att det kommer att finnas bra bilar att tillgå innan dess, framförallt el-hybrider men de kostar i dagsläget en slant att köpa sådana bilar och det kommer fortfarande en tid framöver i alla fall vara svårt att ta sig längre sträckor med dom. Men kanske går det till en början att kombinera med någon typ av metanol/etanol bilar för de som behöver köra längre sträckor. Det sägs för övrigt att Japanerna kommer lyckas sänka priset på El-bilarna ganska mycket, men det är bara 6 år kvar till 2015... friskt vågat hälften vunnet?

Nå, jag tror det kommer att bli nog svårt att få EU att gå med på att tvinga biltillverkarna ned på snittutsläpp på 120g koldioxid per kilometer 2012 och 90g 2020 med ett absolut tak på 180g 2020 för alla nya bilar, något som har varit kristdemokraternas mål. En differentiering av fordonsskatten är dock något som finns med i kristdemokraternas miljöprogram och det låter inte alls tokigt. Det är nog för övrigt smart att börja satsa på icke fossila bilar redan nu för vi kan nog räkna med att oljepriset går upp rätt fett efter vi tagit oss ut från dagens ekonomiska stiltje.

Något som däremot låter tokigt är Volvo och Saab som bemöter nyheten genom att gnälla på att det är så mycket nytt som händer i omvärlden att det är svårt att skräddarsy nya bilar till alla. Kanske inte speciellt konstigt eftersom dom haft huvudet i sanden de senaste åren och försökt slå sig in på den amerikanska markanden genom en lagom bil som drar mycket bränsle. Det man måste göra är naturligtvis att försöka ta fram bilar som klarar kraven i så många länder som möjligt, så bensinsnåla bra bilar som möjligt. Att kortsiktigt försöka följa olika mål i olika länder låter dumt, se över forskningsläget själva i stället... vilka bilar kommer gälla i framtiden? Vilka tekniker tror ni på? Det är ju det som vi har flera företag till, att dom ska konkurrera med varandra för att få fram bra lösningar annars kunde vi ju lika gärna driva allt statligt. Jag har gnällt på dom tidigare och det är för övrigt enda gången jag blivit censurerad från en tidning som bloggare. Och om vi nu ska ge Volvo och Saab mer pengar för att dom ska klara sig bör vi inte då också kräva att dom ska byta ut sin styrelse och ledning?

Tyvärr finns det en hel del personer som inte vet vad dom talar om inom industrin också, ett typexempel är Lars Bern som skriver på newsmill om bland annat klimatförändringar och svensk industri. Vill ni veta hur tokigt fel ute Lars är så kan jag rekommendera bloggen Uppsalainitiativet där jag kommer blogga sporadiskt framöver om klimatförändringarna.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Japan

Jesus är ju ungefär Kommunist. Tänkte på KP (Kina sponsrar). Vill man ha sån behandling själv? 88 klubben som diskriminerar japan.

Jag har ju alltid beundrat Japan (modell). Socialdemokratiskt

- bättre socialbidrag
- socialförsäkringar
- trygghet med utbildning
- hög social mobilitet
- utbildning och kompetens

Det är något för s att ta efter.

Z sa...

Jag trodde att Volvo och Saab och förresten hela Sverige skulle glädjas åt att inte längre vara beroende av diverse mullor och karteller.

Visst, den mer än 100 år gamla fyrtakts-Otto-motorn är mycket svår att ersätta, i alla fall vad gäller reglerteknik och styrning, och det krävs hårt och komplicerat arbete. Det förstår man, vid det här laget.

Det enda sättet att konkurrera om man inte vill tvinga fram alternativen, är väl en motor som drar ytterst lite bränsle.

Vilket bränsle det nu blir.

Lars Bern sa...

Undvik personliga påhopp står det i instruktionen, jo jag tackar! Det är typiskt för alla klimathysteriker att de just använder personliga påhopp istället för sakliga argument. Det saknas vetenskapliga bevis för klimathysterin så jag förstår.

Magnus sa...

Sant Lars ordvalet var hårt... borde ha nöjt mig med att påpeka att du inte vet vad du pratar om när det gäller klimatfrågor.

Magnus sa...

Det är nu åtgärdat... tycker fortfarande det är trist att du ger dig in i frågan utan att läsa på ordentligt.

Gubben sa...

Komplett total klimatinkompetens! Det är ju bara att räkna på vad detta förslag ger i minskade växhusgaser; Mindre än 2-3 % av vad statliga Vattenfalls kolkraftverk släpper ut. Men det är väl ingen som kan räkna när det gäller klimatarbetet...
Suck!

Magnus sa...

Det funkar inte så, vi måste minska utsläppen på alla fronter om vi ska komma någon stans, för kolkraftverk kommer det att finnas lång tid framöver.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...