tisdag, februari 05, 2008

Rädda barnen fortsätter att huka om hedersrelaterade problem

Gå över till Nordic Dervish och se hur rädda barnen censurerat forskningsrapporten för att kunna ge ut den i eget namn. Vist är det lite beklämmande om det var så att forskaren i fråga hade ett annat val än att ge ut den censurerad men nu vet jag inte om så var fallet.

I SvD idag försöker Rädda Barnen släta över de man gjort och missförstår helt vad det är frågan om. Bara genom att läsa brevväxlingen hos Dervish kan man se att det inte var frågan om att skulldbelägga ett helt folk utan att diskutera heder och hedersrelaterat våld som trots allt förekommer och till viss del hur det kan påverkas av Islam. Problemet kommer inte försvinna genom att vi sticker huvudet i sanden och lossas som att det inte existerar.

Jag har inte gett personliga anledningar tidigare men så set om förra veckan hände följande. En kompis till mig ser en far slå sitt barn när de ska hämtas från sexårs, personen går dit och säger ifrån... så här gör man inte i Sverige. Varpå hon också får en smäll, personen har kort temperament och slår tillbaka. Polisen kommer och pratar lite med mannen men som vanligt är det allt (Ja, det är inte första gången det händer). Vist är det så att detta också görs av personer som bott länge länge i Sverige, men fråga någon som bor i dom områdena där detta hände om det inte är en enorm kulturell skillnad i hur VISSA föräldrarna och pappor där behandlar sina bar och fruar... jag vet att ni får ett ja till svar. Detta bör bekämpas precis som annat våld mot kvinnor och barn... och män för den delen.

Man löser inte frågan genom att tiga!

**********************************
Uppdatering, Läs även expressen ”glöm aldrig Pela och Fadime”

3 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.imdb.com/title/tt0114512/

Linus sa...

Ännu en ung kvinna misstänks ha fallit offer för ett onödigt hedersrelaterat våld, denna gång i Malmö. Detta är en fråga som i högre grad borde engagera våra radikala feminister och folk som arbetar för barn och ungdomars rättigheter. Men hur ska de då reagera när en grupp som i svenska debatter ofta anses vara svag pekas ut?

Mona Eliasson, professor i genuspsykologi, en expert på våld har bortförklarat hedersvåldet med följande ord:

”Det är också mycket vanligt att grupper i det nya landet håller hårt på sedvänjor som redan har övergivits i det gamla landet, som ett medel att försvara sin identitet mot det som är nytt och osäkert. Då bevaras också ett kvinnoförtryckande synsätt och handlingsmönster som är på väg att försvinna i det gamla landet. Dessa är således mer ett uttryck för hela gruppens utsatthet än en generell tolerans för våld mot kvinnor.”

(Eliasson, 1997, s 102; återgivet i "Vem slår Eva? ", 2007)

I boken görs följande analys:

"Hänger ni med i svängarna? Som feminist tar Eliasson ställning för män som slår kvinnor. Männen råkar nämligen tillhöra en förtryckt grupp, invandrare från så kallade hederskulturer. Dessa män lappar till kvinnor därför att de själva är utsatta för påfrestningar i det nya landet. Eliasson vet att det inte finns någon tolerans inför våld med i sammanhanget. Misshandeln är en följd av ”förtrycket i Sverige”. Tiden i hemlandet däremot, präglades av fridsamhet.

Men om det nu är som Eliasson säger, hur kan män vars våldsbenägenhet är i avtagande plötsligt bli våldsamma när de kommer hit? Mordet på Fadime Sahindal 2002 kan alltså förklaras med att hennes far bara tog efter svensk hederskultur. Sverige är en farlig plats för kvinnor - vilket är precis vad våldsnestorn Eva Lundgren brukar påstå. (s 112)"

Likaså minns jag mycket väl hur en representant från radikala ROKS bortförklarade hedersvåldet i en TV 4-debatt efter mordet på Fadime Sahindal. Det fanns ingen skillnad mellan hedersrelaterat våld och annat våld i parrelationer. Trots att det i första fallet handlar om fäder och syskon och i övriga fall enbart om partnern. Hmm!

Det finns en sak till i sammanhanget som borde uppmärksammas. Rädda Barnen censurerade forskaren Pernilla Ouis bidrag till en rapport om hedersvåld. Hennes synd bestod i konstaterandet av att det existerar en hederskultur i Mellanöstern, men också i Sverige. Så här skrev hon på Brännpunkt den 7 feb:

"Däremot har jag blivit förbjuden av Rädda Barnen att diskutera en patriarkal könsmaktsordning, kulturella normer kring heder och kvinnlig sexualitet, och hur en strikt, religiös sexualmoral kan missbrukas för att legitimera våldet."

Rädda Barnen vågade inte ta med denna ”känsliga” information. För inte är väl organisationen rasistisk inte? (Denna fråga handlar inte om rasism utan om universella mänskliga rättigheter). Därmed begår de samma tankevurpa som Mona Eliasson. I jämställda Sverige finns det en könsmaktordning, men inte i Mellanöstern. Kvinnans heder betyder allt för feministernas hatobjekt framför alla andra, vita heterosexuella medelålders medelklassmän. Det är dem som upprätthåller den patriarkala hedersordningen. Så det är bara för andra att ta efter. För det är ju kulturellt tillåtet att slå och tygla kvinnor i Sverige som Eva Lundgren påstår. Så kan det låta när våldsexperter höjer rösten.

Visst finns det en debatt om hedersvåldet idag, men genusprofessorerna håller sig tysta i debatten. Annars brukar de hålla lekstuga i statliga utredningar och påstå att våld finns i alla relationer. Samtidigt vågar inte Rädda Barnen ta parti för de barn och ungdomar som behöver dess stöd!

Magnus sa...

Vist det är trist, men det känns som en liten förändring är påväg i alla fall

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...