onsdag, februari 20, 2008

Politisk smutskastning

Varken Johan Norberg eller DN:s kultursida kan väll betraktas som politiker men i det stora hela är det ändå inte så långt borta. Och spektaklet som ägt rum där DN:s kultursidor försökt smutskasta Johan Norberg påminde mig om en post på Cognitive Daily om ”negativa kampanjer”. Alltså kampanjer där man inte diskuterar politik utan försöker smutskasta sin motståndare istället, inte helt ovanligt i USA.

Poängen är att man ska vara först ut att med att smutskasta motståndaren som då ettera måste försöka tiga ihjäl det som hänt eller försöka förklara sig. Ibland spelar det inte heller så stor roll om påståendet stämmer eller inte eftersom det är svårare att rentvå sig än man kan tro. Folk snappar upp den första nyheten sedan finns det risk att den beskylldes story drunknar i mediebruset och att läsaren helt enkelt missar vad som är sant och falskt. Ta och spana in inlägget för lite mer information.

Nu tror jag inte Andreas Malm och Maria Schottenius lyckas speciellt bra med de dom försöker göra. Norberg är ingen politiker och har gott om tid att rentvå sitt namn på och dessutom har han fakta på sin sida, nej det blir nog seger för Norberg till sist. Det är nog nästan redan seger i och för sig då stöd för Norberg redan trilla in från både höger och vänster i debatten. Dessutom har han fått stöd från flera ledarsidor och kända skribenter.

Mer trist är det nog för DN-kultur att skenet dras från de lysande artiklar Maciej Zaremba skrivit om Lärarhögskolan och den moderna svenska kränktheten. Trist, trist DN...

Det har dessutom startas en blogg där man kan lägga upp mail man skickat till DN i frågan, öppna brev till DN. Själv mailade jag faktiskt ombudsmannen på DN och skrev följande:

Hej!

Vill bara kort påpeka att jag även om jag är långt från nyliberal tycker nivån på DN-Kultur och dess påhopp på Johan Norberg är under all kritik. Att medvetet smutsaned någon så mycket utan att de får chans till försvar är låg nivå och jag hoppas att ni pratar om det på tidningen.

Vänligen
Magnus Westerstrand

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...