tisdag, februari 26, 2008

Censur... ?

Det visar sig att diverse vänsterbloggar precis som i fallen med Johan Norberg och rädda barnen inte tycker att det är censur när länkar från bloggar plockas bort hos dagstidningarna eller obekväm forskning hindras/försvåras men vad är då censur?

Ur NE: (från latin, granskning, värdera) ”förhandsgranskning av innehållet i olika kommunikationskanaler som tidningar, tidskrifter, böcker, teaterföreställningar, filmer, radio- och TV-program osv. /.../ Censur utövas normalt av statliga myndigheter, men även icke-statliga institutioner kan bedriva censur eller censurliknande verksamhet; katolska kyrkan är ett känt exempel. Det officiella syftet med censuren är att förhindra spridning av sakuppgifter och synpunkter som enligt de styrande inte bör komma till allmän kännedom. Traditionellt har det varit innehåll av fem slag: meddelanden som ansetts hota landets säkerhet, de styrandes maktställning eller anseende, grundläggande religiösa värden, den officiella moralen (inte minst sexualmoralen) samt enskilda medborgares säkerhet eller anseende.”

Ok, blir det bättre om vi kallar det censurliknande verksamhet då? För vad ska man annars kalla det som sker? Oskar Swartz har en uppdatering om borttagandet av länkar där jag tycker att han ger sig lite väll lätt i ”censurfrågan”, jag håller med om att det inte känns speciellt farligt eller allvarligt men det kan väll vara censur ändå?

Och vist, viss censur kan vara befogad och det är ju kanon att SvD lyfter frågan till diskussion det skulle vara mycket intressant att få höra varför min länk till SvD:s artikel om framtidens fordonsbränsle togs bort. Den kan väll knappast varit opassande för andra än företagarna som skrivit artikeln? Eller vad var det som hände SvD?

Läs också Blogge som gör en större sväng i bloggvärlden för att visa lite hur det kan fungera.

Ang. det specifika fallet Blogge och Oscar så länkade jag ju dessa båda inlägg för att jag tycker dom är klart värda att läsa även om de rör väldigt tabubelagda områden, alltså jag tycker SvD gjorde fel som plockade ner länkarna.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...