torsdag, februari 14, 2008

Bortom Gore

Reinfeldt och Barrosso har ett bra inlägg om att Klimat tekniken kan bli en bra inkomstkälla för EU och Sverige på SvD idag. Och vist är det så det är inte annat än hålla med och berömma både moderaterna och Reinfeldt för att man sett alvaret i klimatproblematiken och i tid vände sitt parti så att man så smått kunde börja höja drivmedelsskatten. Förutom att åtgärderna som nu vidtas är bra för miljön så har det gjort att Socialdemokraterna måste lägga sig väldigt nära miljöpartiet och deras program. Inte för att det nödvändigtvis är något fel med det men så länge som regeringen följer de vetenskapliga rekommendationer man får gör det att socialdemokraterna kommer ha väldigt svårt att argumentera för sin sak.

Det är också tydligt att Sverige och EU har tagit steget bortom Al Gore som förtjänstfullt lyckades lyfta frågan globalt. Det är tid att diskutera lösningen på problemen nu och inte fastna i någon debatt om exakt var vetenskapen står i olika frågor. Om vi ska vänta på att få all osäkerhet runt klimatet och framtiden kommer vi aldrig att kunna sätta igång arbetet med att minska utsläppen, så fungerar forskning, nya frågor dyker alltid upp.

Sverige och EU måste också ta på sig någon typ av hjälpande roll, dels för att försöka låsa dödläget i USA men också för att hjälpa länder som Kina och Indien att ta sig an frågan. I USA handlar det mest om politik Al Gore har där en väldigt polariserande roll och det kommer nog mest att handla om att visa Goodwill mot den nya presidenten så fort h-n pratar om frågan. Som en nyligt skriver artikel i Skeptical Inquiry tar upp så är det en stor fråga i USA att ta sig bortom Gores meddelande. För Indien och Kina handlar det nog mer om att hjälpa dom att bygga upp egen kunskap på området. Det är då extra kul att se att G7 länderna också tycks ta frågan på allvar, för att citera Japans sändebud,

”A carbon-free society can no longer be a mere fantasy.”

Så idag tänkte jag mest bara vara glad åt att vi har en “höger” regering som tar klimatfrågan på allvar. Att vi tagit oss bortom förvirrare som kastar sig med argument som jamen Antarktis värms ju inte allt måste vara påhittat! Och andra nonsensargument. Vad kan väll passa bättre än att avrunda inlägget med en filmsnutt med Naomi Oreskes som kör en liten genomgång av hur ”Amerika” tidigare har hanterat frågan om den globala uppvärmningen.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...