tisdag, februari 19, 2008

Anders Gärdeborn – Kreationist


Då var det dags igen, jag har tidigare skrivit om föredrag av förespråkare för intelligent design vid våra universitet. Först ut var Krister Renard som verkar ha hållit ett ganska försiktigt föredrag vid Linköpings Universitet. Efter det dök Mats Selander upp här vid Luleå tekniska universitet då jag givet vis var närvarande. Han körde på ganska hårt och försökte förklara varför ID är lika mycket vetenskap som evolutionsteorin, vilket så klart misslyckades.

Förra veckan dök så Anders Gärdeborn upp vid Uppsala universitet och tog det steget längre då han bland annat hävdade att det ägt rum en syndaflod för ca 3600 år sedan och att våra dateringsmetoder är fel, förutom allt det vanliga ID snacket. Jag måste säga att jag blev förvånad när jag insåg att man försöker sprida kreationism i Sverige, vem tror man att man ska lura? Dessutom vid våra universitet, fast det har nog mer att göra med att man vill försöka låna trovärdighet. Universiteten kan inte mycket göra åt de heller eftersom alla som håller sig inom lagen kan hyra lokaler där.

Gärdeborn var i alla fall vänlig nog och påpeka varför man är runt och håller dessa föredrag, de är rädd att evolutionsteorin skall vända människor från gud. Och vist, tror man att människor som inte tror på Jesus kommer lida något förskräckligt så får man väll betrakta det som hedervärt, eller? Något vettigare känns det ändå att låta vetenskapen ha sin gång och om man tror att det finns en gud också tro att vetenskapen inte är skapad av djävulen för att förleda mänskligheten.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning startade givetvis en tråd i samband med spektaklet och tacksamt nog dök Gärdeborn och vapendragare upp där för att försvara sig. Så jag passade på att ställa några enkla frågor till Gärdeborn, bland annat vilka dateringsmetoder han anser strida mot varandra och varför C14 metoden inte fungerar... jag väntar fortfarande på svar.

De som känner för att fördriva lite tid kan ta och lyssna på spektaklet på nätet, om ni inte har så mycket tid över kan ni i alla fall ta och lyssna lite på frågestunden så får ni höra hur knas föredraget var.

Credo är för övrigt föreningen som står bakom föredragen, en förening som tycks vara förvånansvärt brett utspridd och representerad vid de flesta lärosätena. Det var Luleå delen som bjöd in Selander hit upp. Det var dock inte så många närvarande och de som var närvarande verkande inte tro på vad han sa, i alla fall inte de jag pratade med efteråt. Konstigt nog verkar inte Credo skiljd från Svenskakyrkan.

För den som är intresserad om hur fel ID och Kreationism är så rekommenderar jag någon av länkarna ovan eller någon av bloggarna nedan de också skrivit om föredraget.

Ego Sum Daniel
These Exiled Years
Allotetraploid
Life before death

1 kommentar:

Henric Bremer sa...

kolla in genesis.nu så hittar du alla de grabbar du nämnde i ditt inlägg.

De försöker även ge svar på det du talade om angående kol-14 metoden.

Jösses, vilka pajaser det är. Har nu suttit en hel kväll och läst liknande sidor. Skrämmande!

Mvh,
Henric Bremer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...