onsdag, november 28, 2007

Sex grader – Mark Lynas

Två bröder har passat på att lämna ut en bok till diverse riksdagsledamöter boken heter sex grader och är skriven av Mark Lynas. Mark driver sedan länge en blogg om klimatproblematiken och hans blogg var en av de först som jag kom i kontakt med när jag letade info om klimatfrågan för några år sedan. Jag har inte själv läst boken Sex grader och det känns lite som att läsa är en av få saker jag verkligen inte gör för lite nu så det får nog vänta, men för den intresserade så har Eric Steig på RealClimate recenserat boken.

fredag, november 23, 2007

Medialt

Har bestämt mig för att lägga mindre tid på bloggar och mer på annat, men någon uppdatering blir det säker då och då. Det kommer nog bli mindre politik än det är stundtals på denna blogg tror jag... jag får återkomma till vad jag tycker om politisk bloggande vid något senare tillfälle men nu bara kort tipsa om lite insändare/debatt artiklar jag haft in i lokalblaskorna (där dom gör sig bättre än på bloggen) på sistone.

Vårdnadsbidrag till norrbotten

Sossarna i luleå rena borgarna

SSU får 100 000 av S i Luleå

Kd genomför sina vallöften

torsdag, november 15, 2007

Två tipps

När vi ändå är inne på ämnet så fick jag för ett tag sedan ett tipps av Perskull om en video där felen i Atlas of Creation gås igenom.För er som istället vill ha lite roligt kan jag rekommendera Centralskolan, om ni missat det.

onsdag, november 14, 2007

Andreasgymnasiet återbesökt

Happ, föga förvånande kan man idag läsa att Andreasgymnasiet lär som man lever, det vill säga man lär ut att homosexuallitet är synd. Inte helt ovanligt bland kristna läror men det strider helt klart mot de krav vi i Sverige ställer på undervisningen.

Andreasgymnasiet har annars gjort sig mer kända för att villa undervisa om ”Intelligent Design” mer känt som ID. Ett rent vansinne och något som borde ha gett skolverket många ljudliga varningsklockor. Jag hade förövrigt äran att få debattera med deras kanske främsta pådrivare Mats Selander här uppe i Luleå. Ett möte som bekräftade hur illa påläst de är om vad evolutionsteorin handlar om. Andra som propagerar för irrläran i Sverige är tillexempel Krister Renard, kanske något smartare men ändå helt fel.

Jag hoppas att regeringen ger skolverket makten att lätt kunna stänga skolor som missköter sig...

Då var det dags igen

Har för mycket att göra för att gå in i detalj i frågan men den som vill kan ju ta och uppdatera sig lite i hur abortdebatten har sett ut hos kristdemokraterna tidigare... Kuppmakarna från rikstinget verkar i alla fall ha lugnat ner tonläget lite i dagens SvD.

lördag, november 10, 2007

Tyne-Wear derby

Tänkte bara påpeka att ett av årets viktigaste händelser snart utspelar sig i Sunderland när ärkerivalen Newcas*e kommer och hälsar på. Sen måste jag ju passa på att rekommendera den som är nyfiken att läsa mer hos de som nu mera har min före detta uppgift att skriva på Svenskafans om Sunderland. Dags att ta fram chipsen och ljuddämpa väggarna hemma...

Dags för en fair play kampanj!

Förtroendet för Fredrik Reinfeldt sjunker och vist det är inte något annat att vänta han hade kunnat sköta saken bättre. Men och det är inget litet men tycker jag, Fredrik själv har inte fuskat. Det är just nu så mycket snack från vänsterhåll om hur viktigt det är att politikerna skall vara fläck fria, men hur har dom det själva?

"Felfria politiker ropar ni efter, och fläckfria förflutna, finns dom, vill vi ha sådana, ja det får andra svara på"
–Mona Sahlin
Men man glömmer fort och borde inte gamla synder vara förlåtna? Vist, men det är nog bra att påminna sig om både Göran Persson och Mona Sahlin innan man sätter sig på för höga hästar.Idag verkar det som att både SvD:s och DN:s ledarsidor gör en avrundning av den senaste tidens skatteproblematik. Skytte påminner oss om att det oftast krävs två för att dansasvart, en som erbjuder tjänsten och en som köper den.

DN:s ledare påpekar hur illa det är när inte den befolkning som hyllar välfärdssystemen ser till att pressa tillbaka fusket. Personligen tror jag en del av fusket beror på att gränserna av vad som anses som fusk är så flytande. Att vara fyllechaffis en lördagskväll kan knappast kallas svarttaxi men att passa barnen fredagskväll är svart? Ja egentligen är det väll hur betalningen sker som är det stora saken men gränsen känns nog rätt flytande för många.

Men i vilket fall som helst håller jag med Per Gudmundson i SvD när han föreslår en fair play kampanj, det är dags att skärpa till sig och inte minst blad oss politiker.

fredag, november 09, 2007

Homeopati dödar?

Tja indirekt skulle man i alla fall kunna dra den slutsatsen, för när människor byter ut den klassiska medicinen mot homeopatisk (det vill säga tror att vatten ska bota deras eller sina barns sjukdom) kan det sluta med döden.

Man made global warming?

Eller vem gjorde den? En ny bluffartikel har nyligen rört om lite i bloggvärlden, ”Carbon dioxide production by benthic bacteria: the death of manmade global warming theory?”. Artikeln är lika påhittad som den låter, den är rakt igenom en lögn och om inte titeln med ”man made” är nog varnade borde man lista ut det om man läser igenom artikeln, ifall man är intresserad av frågan (Att författarna inte existerar är också en hint). Artikeln avslöjades väldigt fort men han ändå sprida sig på nätet bland de så kallade ”kritiska” bloggarna... kanske mest förvånande var det att se den dyka upp på Reason Magazine, även om skribenten där gör en bra avbön, De Smog Blog har mer.

I en annan värld fortsätter skaparen av Junkscience.com Steve Milloy att göra allt han kan för att förvirra i växthusdebatten. Denna gång har han gjort en ”egen” undersökning om hur IPCC författarna ser på den globala uppvärmningen som han sedan vantolkar efter bästa förmåga. Ja, ja... förnekarna förnekar sig aldrig.

Översvämningar

Europas vanligaste och mest kostsamma naturkatastrof är översvämningar, något man lätt glömmer. Människans minne är kort och vi bygger ofta nära kusten i tron om att vi kan skydda oss mot det mesta, vilket det visat sig att vi inte klarar så bra. Just nu varnar Holland och England för starka stormar vilket i dessa länder inte sällan leder till översvämningar. För den som är intresserad av lite historik fungerar som vanligt Wiki bra. Det finns också många andra sidor på nätet om detta, däribland denna Holländska film som beskriver en översvämning på 50-talet.

torsdag, november 08, 2007

The 2007 weblog awards

Hade inte tänkt skriva något om detta men efter att jag upptäckt att jag har runt 40 feed läsare måste jag ju dra mitt strå till stacken! Jag har förövrigt ingen aning om hur statistiken från feedburner fungerar och får nog säga att jag är förvånad att ha kvar läsare efter de senaste perioderna... nå nu till det jag tänkte skriva.

Junk science och Climate Audit har i ett sammarbete vad det verkar tagit ledningen i kategorin bästa vetenskapsbloggare. Detta känns smått bisarrt måste jag säga eftersom Junk Science mest sysslar med att förvirra folk i olika frågor, allt från bekämpningsmedel till tobaksrök och Climate Audits enda bidrag till vetenskapssamhället vad jag vet en väldigt osäker vetenskaplig publicering och rättandet av temperaturdata i USA.

Därför känns det inte mer än rätt att be folk som läser detta att ge sig iväg och rösta på Bad Astronomy som för tillfället ligger 2a i tävlingen. Det är för övrigt en mycket läsvärd blogg... Sprid också gärna detta vidare.

onsdag, november 07, 2007

Feed

Har aktiverat mitt feed igen efter en rätt lång period desillusionerat bloggande, jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra med bloggen men tänkte tipsa om lite utländska vetenskapsbloggar jag laser då och då.

Några klimatbloggar
Climate policy
Atmoz
Climate progress
Climate change
James empty blog
Rabett run
Real Climate

Gott och Blandat
Bad Astronomy
Deltoid
GNXP
Respectful Insolence
Neurophilosophy
Aardvarchaeology
Angry toxicologist
Cognitive daily
Mixing memory
Denialism
Highly allochthonous
Framing science
The Frontal Cortex
Living the Scientific Life
Laelaps
Shifting Baselines

Tar gärna emot fler tipps på roliga bloggar att läsa...

Finns objektiv vinprovning?

På bloggen the frontal cortex kan man läsa något jag misstänkt länge, vinprovare är inte att lita på. Eller kanske rättare sagt bara för att en vinprovare tycker vinet smakar gott betyder det inte att du kommer att göra det.

Huvudpoängen där är att olika vinprovare har olika favoriter och när vinprovare utsätts för blindtest misslyckas dom med att bland annat skilja på rött och vitt vin... ja gå dit och läs själva.

Lite konstigt är det att människan fortfarande visar sådant flockbeteende det känns som om det borde bli mindre vanligt i vårt moderna samhälle (med all kunskap), men kanske är det tvärt om... vi känner oss osäkrare och följer därför efter andra lättare? Hur kommer det sig att modebloggare kan styra så in i den milda grad att affärerna faktiskt märker av att dom existerar? Sådant kommer för mig allt jämt att vara en gåta.

tisdag, november 06, 2007

Imaginationland – South park

Ah jag bara inte kan låta bli att rekommendera de senaste avsnitten från South Park. I ett tre delars avsnitt får vi följa Cartman som i sitt försök att få Kyle att ”suck his balls” får allas fantasi (var är terroristerna?) att löpa amok varpå USA vill spränga bort fantasin så att fantasin slutar löpa amok osv... briljant!

Del 1, del 2 och del 3 är helt klart värda att se!

söndag, november 04, 2007

Slippery slope RPM

Huvudargumentet för att tillåta homosexuella att gifta sig är så klart att det inte medför problem för barnen eller skulle vara sämre på något sätt än heterosexuella relationer. Detta skulle förvisso även kunna gälla om bröder skulle gifta sig och så länge man pratar adoption ser jag inte heller problemet med detta (men det är ju så klart något man får titta närmare på). Vad är problemet RPM? Att komma dragandes med månggifte (eller som andra filosofer gjort) varför inte gifte med djur känns bara lamt, den rationelle svensken kan mycket väl se vilka problem det skulle kunna innebära för de juridiskt inblandade.

Lite tröttsamt känns det att alla dessa filosofer alltid ska dra argumenten in i absurdum när det ofta är beslut som går att fatta på konkret jordnära grund.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...