söndag, maj 27, 2007

Tv 4a och Fengshui

Happ så kör Tv 4a morgon ett reportage om flytten av staden Kiruna där fengshui behandlas allt för generöst, det benämns till exempel vetenskap. Nu är fengshui naturligtvis ingen vetenskap utan en pseudovetenskap. Lite trist är det att lurendrejarna får så mycket tid på tv för att sedan svindla icke ont anande personer på pengar.

Missförstå mig rätt att studera hur naturen fungerar är väldigt intressant, men det går mycket bra utan att hitta på strålningar och energier som inte existerar.


söndag, maj 20, 2007

GEOparder


Luleå stadsmåra avverkades i helgen vi ställde upp i reklamtrions relay race (4*2Km) med prispengar på 10 000 kr sammanlagt, så vi hade som inställning att inte komma sist.

GEOparder vårt fyndiga namn efter som det bestod av doktorander från GEO-avdelningarna följdes upp med en stabil GEOpard-sminkning.
(Bild från NorrbottensKururen på min kolega Ralf)

Sa jag att vi kom 2:a och fick 3 000kr?

måndag, maj 14, 2007

Att spela på temperaturförändringar

Det har i några år nu gått att spela på temperaturförändringar men konstigt nog är det nästan inga av de som inte tror att den nu pågående uppvärmningen till del är orsakad av människan som vågar sätta pengar på det man påstår sig tro.

Nu fick jag tipps om att Per Welander har lagt upp ett vad gällande temperaturförändringar ett intressant vad men jag tror han har fått några saker om bakfoten.

IPCC säger ingenstans mig veterligen att temperaturen skall öka 2- 4.5 grader så Per har nog förväxlat det med ”klimat känsligheten” som om jag mins rätt ligger där någonstans (det samma gäller nog hans resonemang runt 1.5 grader). Per nämner ett scenario som IPCC testkört om han skull tittat närmare skulle han också se att det finns ett scenario med en temperaturökning på 1.8 grader C fram till år 2100 med ett osäkerhetsintervall mellan 1.1 till 2.9 grader C. Dessutom har de olika scenariona olika takt på temperaturökningen i tiden. Lägg till detta att IPCC 2001 spådde ökningen i temperatur de närmaste årtiondena (under vissa förhållanden) att ligga mellan 0.1-0.2 grader C. (Detta har förändrats något.)

Per vill slå vad om att de närmaste årtiondena inte har en högre temperaturökning än 0.15 grader C styck.

Summa summarum kan man väll säga att Per inte sticker ut hakan speciellt långt men han sticker i alla fall ut hakan. Jag har lite körigt i veckan så hinner inte titta närmare på vad de senaste data säger men jag tror att Thomas Palm kommer att vinna merparten av sina vad.

lördag, maj 12, 2007

Labbat i Bryssel

Har jag inte gjort, men eftersökningar av labb där jag kan göra mina försök tillsammans med en resa till Bryssel har fått senaste tiden att flyga, iväg men jag ska försöka sluta posta ursäkter till varför jag bloggar allt mer sällan ändå.

Fick träffa båda Anders Wijkman och Lars Wohlin i Bryssel och det är inget snack om att Anders är en extremt lyssnande och ödmjuk politier och Lars, kanske inte. Inte helt oväntat blev det en hel del diskussion om miljöfrågor och på själva miljöområdet får jag nog i alla fall klassa Anders som den mest påläste politiker jag haft nöjet att diskutera med (då inräknas bland annat Sveriges förra miljöminister Lena Sommerstad). Kanske kastar jag upp några foton från resan vid ett senare tillfälle.

Jag har inte fått ytterligare svar från ”Sol” forskaren som uttryckte sig lite förvirrat på Tv4:a angående vår klimatutveckling. Kort sammanfattning är att jag först fick ett svar med 2 artiklar som egentligen bara visar de som nästan alla redan vet, att det finns tecken på att kosmisk strålning korrelerar med tidigare klimatförändringar och sen Svensmarks labbförsök. Men som jag tidigare visat på bloggen finns det gott om stöd som visar på att den kosmiska strålningen inte har någon större del av våran nu pågående temperaturökning. När ”Sol” forskaren väljer att inte svara på mitt mejl med vetenskapliga artiklar som styrker det jag säger kan jag inte se det som annat än att hans argument är slut.

KTH forskare fick förövrigt kredd i skitfilmen TGGWS det är tydligen Fred Goldberg (doktor i något område i material vetenskap?) som hjälpte till att samla en brokig skara personer till en tveksam konferens vid KTH. Jag är säker på att KTH är mycket stolta över sitt bidrag. Stockholms Universitet har också en del att varar stolta över och i veckan har man blivit omnämnd i Spiked online där slagruteforskaren Nils-Axel Mörner (ok han är också, docent i paleogeofysik och geodynamik) blivit intervjuad i egenskap av stor tänkare. Orsaken att han blev intervjuad var nog dock en annan, han uttalar gärna svepande saker om ”klimat hysterin”. Detta kan ge en liten fingervisning om att det finns många tidningar och personer där ute som mer än gärna förvirrar och vilseleder i debatten, något som visar hur viktigt det är att man lär sig vad källkritik är i dagens skola.

Några som inte försöker förvirra är skaparna bakom encyklopedia of life.
”Comprehensive, collaborative, ever-growing, and personalized, the Encyclopedia of Life is an ecosystem of websites that makes all key information about life on Earth accessible to anyone, anywhere in the world. Our goal is to create a constantly evolving encyclopedia that lives on the Internet, with contributions from scientists and amateurs alike.”
Väl värt ett besök för er som inte tittat in där redan. När jag ändå är inne på förvirring kan det vara värt att påpeka att andra länder situationer inte alls behöver ge en fingervisning om hur man bäst bemöter problem på hemmaplan och på området alkohol ser jag liten orsak att flytta blickarna till England som har en helt annan kultur på området IHMO.

Hemma kan jag läsa att Reinfeldt ska träffa Schwarzenegger vilket säkert kan leda till bra utveckling på miljöområdet hemmavid. Många var skeptiska till att Schwarzenegger skulle lyckas som politiker och det är nog många inklusive jag som borde äta lite ödmjukhetspaj.

fredag, maj 04, 2007

Så bloggningen blir sparsam ett tag framöver. Men kan nämna att angående Tv4:as klimatkväll så lyckades jag lokalisera ”sol” forskaren som deltog i programmet och mejlväxling pågår så jag återkommer i frågan.

IPCC har släppt 3:e delen av sin rapport, jag har inte hunnit läsa än men det tycks inte vara så mycket nytt i den. Som jag tidigare påpekat är jag ganska optimistisk åt att problemet går att lösa bara inte teknikutvecklingen avstannar.

Jag har hittat en till blogg om klimat som på ett ganska pedagogiskt sätt försöker förenkla och gå igenom olika relaterade frågor. På tal om klimatbloggar så har Tim Lambert nu en intressant post på området för de som är intresserade av detaljer.

Kristdemokraterna tycks fortsatt ligga lågt i opinionen och det är nog som det konstateras det är svårt för små partier att sno åt sig opinion när man sitter i regering med ett mycket större parti. Men som vanligt är det värt att minnas att det är långt till valet, kristdemokraterna har legat lika lågt tidigare och små partier svänger välldigt mycket i opinionsundersökningar.

Luleå Tekniska Universitet visar sig vara ett av få i år som har ökat antalet förstahandssökande.

Så visar det sig igen att Republikanerna förvrängt forskning i USA.

Nej med så mycket i görningen nu är det nog bäst att jag sover lite och knyter ihop säcken!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...