måndag, april 30, 2007

IPCC WG 1

IPCC har nu släppt hela rapporten från working group 1. Den runt 1000 sidor tjocka rapporten innehåller intressant läsning för den som är intresserad av ämnet på riktigt och inte bara är ute efter att politisera. Kanske kan man få rekommendera sidan 702 ”Can the warming of the 20th Century be Eplained by natural variability?”

Kanske inget dokument som man börjar med om man är miljöintresserad , då kanske detta är enklare.

lördag, april 28, 2007

Hej då Marita?

Jag hade rätt om Lejonborg, men lyckades inte hitta något spelbolag där man kunde spela på att han skulle ersättas. Lejonborg avgång har så klart anknytning till dataskandalen som inträffade innan valet men nu verkar det visa sig att Socialdemokraterna fifflat med bevismaterialet. (Ur dagens DN)
”DET ÄR HELT oacceptabelt, Marita Ulvskog, att lämna in en ofullständig och vilseledande polisanmälan och därmed medvetet lura alla oss som jobbar på rättsväsendets verkstadsgolv. Du vet, Marita Ulvskog, jag vill lita på att du talar sanning och spelar med öppna kort när du håller presskonferens och basunerar ut att nu ska saker och ting minsann polisanmälas och här skall det hållas räfst och rättarting. Om allt är ett politiskt spel där man inte ens drar sig för att manipulera med rättsväsendet för att vinna val, ja då slår jag bakut och protesterar!”


Så någon som har tipps på en sida där man kan spela på att Ulvskog får en undanskymd roll hos Socialdemokraterna innan årets slut?

fredag, april 27, 2007

Kosmisk strålning

Bemödade mig med att se ”klimat diskussionen” på Tv 4a igår snappade upp att det föga förvånande var Erland Källen deltog, men det deltog också en annan forskare en sol forskare vars namn jag inte han snappa upp vore kul om man kunde få namnet av någon.

Det solforskaren måste ha menat när han letade efter en alternativ teori är den ”kosmiska strålningen” och att han tror att den påverkar molnbildningen av lägre moln (men inte högre) på ett sådant sätt att dessa moln minskar jordens ”albedo” nog mycket för att klimatet ska bli varmare. För att detta skall gälla krävs då bland annat att;

1. Strålningen bidrar till att bilda moln som ökar albedo
2. De ”lägre molen” förändras samtidigt som temperaturen
3. Den kosmiska strålningen förändras samtidigt som ovanstående

Moln bildas genom att vatten kondenseras på ”partiklar” naturligt existerar dessa partiklar och jag har inte sett några artiklar som visar att den kosmiska strålningen skulle öka molnbildningen under naturliga förhållanden. (Det finns dock artiklar på området och labbförsök under icke naturliga förhållanden). Det finns också artiklar som visar att ifall det skulle ske en förändring av förekomsten av dessa moln på grund av kosmisk strålning är det inte säkert åt vilket håll det skulle styra jordens albedo. Det finns också artiklar som visar att vi inte under den senaste uppvärmningen har motsvarande förändring i kosmisk strålning. Dessutom verkar det inte som att vi har en förändring av molnen som skulle kunna ge temperaturförändring som liknar det vi nu ser. Länken mellan låga moln och temperatur tycks inte heller vara självklar.

Det skulle vara intressant att veta om någon hittat någon publikation som jag missat (det finns det säkert) som är av betydelse i dagsläget.

Andra saker man kan fundera på är till exempel om vi antar att jordens albedo minskat på detta sättet, varför ser vi inte (relativ mot tidigare) ökad temp på dagen då vi har mest ingående solstrålning. Varför ser vi inte mer förändringar av molnbildningen och dess effekter runt polerna där jordens magnetiska fällt går in mot jorden som styr kosmisk strålning däremot? (detta ger bl.a. norrsken)

Däremot finns det Nu rätt mycket som pekar på att växthusteorin Nu är riktig.

Jag har dåligt med tid för tillfället så detta är mest lite reflektioner...

torsdag, april 26, 2007

Problemet med dagens drivmedel

Vi vet redan att de luftföroreningar som våra fordon står för ställer till stora problem för personer med allergier, astma och andra relaterade bekymmer. Nu visar också nya rön på att luftföroreningarna förmodligen också gör att vi lättare får dessa besvär även utan att det finns i familjen.

Ett sätt att lösa detta skulle kunna vara att byta drivmedel, men till vad? Etanol, Metanol, Vätgas, El-Bilar?

Ungefär samtidigt som denna studie släpps har man i USA gjort en undersökning som via moduleringar konstaterar att Etanol kanske har samma eller värre effekt på vår hälsa.

”Our results show that a high blend of ethanol poses an equal or greater risk to public health than gasoline, which already causes significant health damage.”

Etanol påverkar inte växthuseffekten i samma utsträckning som oljebaserade drivmedel men det finns också andra alternativ till fordonsbränsle. Det är svårt att sia om vart teknikutvecklingen tar oss men kanske vore det klokt att i större städer mer satsa på någon typ av el och bränsleceller i första hand.

tisdag, april 24, 2007

Unga Örnar i Blåsväder

Bo Östman lyfter idag i kuriren det orimliga att unga örnar ska få skyhögt mycket mer pengar än annan verksamhet för att roa unga. Unga örnar som är ”politiskt obundet” är inte blyga för att driva politik vilket gör att man får funderingar kring om det verkligen är en slump att Socialdemokraterna vill ge dem så mycket pengar. Kanske skulle Fredrik kunna svara på detta, han är ju trots allt både socialdemokrat och sitter i styrelsen hos unga örnar.

Jag har inget emot att politiker engagerar sig utanför det politiska partiet, tvärtom. Men jag kan inte komma på någon rimlig anledning till varför just Unga Örnar ska få 1.800 kr per person till ett läger när fotbollsskolan får en ynka 50 lapp. Det är denna typ av maktblindhet som bidrog till att Socialdemokraterna tappade makten, hur djupt har den nått i Luleå?

(Undrar vad som var källan till Bo:s ledare)

måndag, april 23, 2007

Trist DN

Debatten om forskarnas deltagande i media fortsätter och även om min erfarenhet är lite bristande så kan jag nog delvis instämma i det han skriver. När man ger ett svar som inte gillas av journalisten är det stor chans att svaret inte alls kommer med eller att det omformuleras.

Ämnet ”genus” är intressant tycker jag, inte så mycket från politiskt området tycker jag utan mest bara för att det är fantastiskt intressant att försöka förstå hur människan fungerar. Debatten går också het mellan olika forskare på området, tycker man det är intressant så varför inte läsa en bok om det?

(Feta ord är länkar värda att läsa)

söndag, april 22, 2007

Ulf Ekman

I dagens SvD kastar Ulf Ekman ut följande mening,

”Det är bekymmersamt när präster argumenterar för samkönade äktenskap genom att sätta likhetstecken mellan förhoppningen att vara reformatorisk och viljan att ge efter för tidsandan. Då har man tömt ordet reformatorisk på sitt egentliga innehåll. Kyrkan kan inte anpassa sig hur som helst till tidens olika nycker.”

Först kan det vara intressant att höra vad någon i svenska kyrkan tycker om inlägget. Sedan fundera på vad det egentligen är han säger.

Nu är inte svenska min starka gren men det där var väll ganska rörigt? Men förutom detta så likställer han samkönade äktenskap med en tidens nyck vilket väll visar att herr Ekman lever i ett väldigt slutet rum.

Tv4a och Klimatet

Det slog mig när jag låg framför teven nyss vilket problem det hade varit för Alliansen om man ignorerat forskningen på klimatområdet. För nu kommer det mer och mer på allvar börja diskuteras hur problemet ska lösas inte om det existerar och ifall den tidigare inställningen varit att ignorera forskningen hur trovärdig hade man varit i nuläget i sådant fall?

Jag har nog själv varit lite naiv när jag trodde att till exempel svenska naturskyddsföreningen med flera skulle kunna acceptera kärnkraft och forskning runt förvaring av koldioxid som en del av lösningen. Mikael Karlson från SNF (också karlstads universitet) debatterade lite lösningar i tv4as nyhetssoffa med bland andra Erland Källen (Stockholms universitet) och det är tydligt att kärnkraft och lagring av koldioxid inte ses som alternativ. Mikael som är van retoriker använder sig av retoriska knep (Typ konservativt med kärnkraft, backa in i framtiden osv.) vilket ställer till problem för Erland trots hans kompetens.

Att då föra fram den åsikten om man ignorerar tidigare forskningen på området i mötet med en skicklig retoriker känns dödsdömt. Men att genom att göra som regeringen och aktivt jobba med miljöfrågor så kan man också på ett trovärdigt sätt visa på att det finns olika lösningar på problemet. (Jag tror då alltså personligen att det är nödvändigt med kärnkraft och att lagring av koldioxid inte ska uteslutas eftersom det inte är säkert att andra alternativ kommer att finnas redo i tid.)

(Emma Henriksson en både trevlig och lovande kristdemokrat deltog för övrigt senare i Tv4a där man diskuterade barns utsatthet, bra jobbat!)

lördag, april 21, 2007

Alvarligt!

Lite alvarligt i alla fall först, fick frågan om denna tjänst i KFOR (Utlandsstyrka) kunde vara något för mig. Men förutom att tajmingen är fel så känns det som ett för stort uppbrott från livet, om man nu skulle råka få det. Lönen verkar dock inte dålig... med tillägg skulle man vist ligga runt 47000.

Kreationisterna verkar få vatten på kvarnen för nu har vi börjat skapa dinosaurier, långt ifrån alla är dock övertygade. Allt för många i dagens Sverige verkar för övrigt ta ödet för allvarligt, man ser signaler på de mest underliga ställen. Personligen ska det till mycket speciella signaler innan jag övertygas.

Ted Talks verkar förövrigt ha fått ny design det finns mycket sevärt på den sidan, bland annat om riktiga spökstäder (men inte något om lama spökskepp). Hans Rosling som fick VoF:s pris för sin informativa statistik och folkbildning har för övrigt ett sevärt inlägg där.

Vi känner oss alla splittrade ibland inte minst då vi måste göra val oftast är möjligheten positiv men ibland går det till överdrift IMHO. Är det till exempel patienten eller läkaren som ska välja behandlingsmetod? Lyckoforskning ploppar upp då och då, vad gör oss lyckliga egentligen? Personligen är jag långt ifrån övertygad om att man kan generalisera sådant till länder eller system. Lycka tycks i mycket högre grad än jag tidigare trodde vara självskapad men inte på det sätt många tycks tro. Vi lever i en tid med orimligt höga förväntningar...

Till sist kan inte låta bli att ge lite stöd till Göran Hägglund nu när han tyck till så bra i abortfrågan.

Kolla in länkarna!

Passa er för hyresvärden!

And turn the base up!

Bra Hägglund!

Hägglund skriver idag på DN debatt om Kristdemokraterna och abortfrågan, ett rakt och genomtänkt svar dessutom. Förhoppningsvis lyfter nu media detta så att folk får se vart Kristdemokraterna står i abortfrågan så vi slipper tappa fler röster på att många svenskar tror vi är mot abort. Frågan har många gånger diskuterats på bloggen tidigare, klicka dig gärna runt.

fredag, april 20, 2007

Lite Klimatrelaterat

Har lyssnat på lite klimatrelaterade föreläsningar i veckan. Intressantast var kanske om tanken bakom handel med utsläppsrätter och när man ser hur det är tänkt att funka måste jag säga att jag blev mer optimistiskt. Återstår dock att få det att fungera bra i praktiken.

ETC är så klart också intressant, ett projekt i Luleå som drar till sig ögon från olika delar av världen men främst USA och Kanada kanske, länder som har liknande miljö som Sverige. Det praktiska är att man kan tillverka drivmedel till samma pris som dagens olja utan betydande investeringskostnader eftersom det bygger på omvandling av svartlut som framställs vid massabruk. Man verkar räkna med att det ska kunna täcka runt 30 % av drivmedlet som brukas i Sverige. (lite mer info finns bakom länkarna)

SMHI och Luleå tekniska universitet ska förövrigt starta ett samarbete där man noggrannare tittar på återkopplingen mellan klimat och vattenånga för att bättre bestämma hur vattencykeln fungerar.

SMHI har förövrigt en kul sida där man kan titta lite på hur klimatet kan komma att förändras i framtiden för olika delar av Sverige. I Luleåtrakten verkar det ska bli mer nederbörd, kortare period med snö och framförallt varmare på vintern. Vad prognoserna har för säkerhet har jag ingen aning om.

onsdag, april 18, 2007

Civilingenjörer i Luleå får jobb

I alla fall i samma utsträckning som civilingenjörerna på KTH och Chalmers.

”Enligt en undersökning från HSV 2006 får 76 procent av de civilingenjörer som utbildats vid LTU jobb direkt (18 mån) efter examen, att jämföras med KTH, 75 procent och Chalmers, 76 procent.”
Funderar för övrigt på om jag gått in i ”bloggväggen” kanske lite stiltje kan få tillbaka suget… hmm…

Miljöbilar och energisystem

Två motioner lämnades i veckan in av kristdemokraterna i Luleå en om gratis parkering för miljöbilar och en om vikten att minska energiförbrukningen, denna gång genom att försöka utnyttja snö till att kyla byggnader. Den första motionen känns inte som några konstigheter för den som är intresserad av snökyla rekommenderar jag Snowpowers hemsida, ett projekt sprunget från Luleå tekniska universitet.

Folkpartiet verkar också ha lagt en liknande motion om miljöbilar på samma dag, snacka om tajming.

fredag, april 13, 2007

Småplock

Nr 58 av skeptiska cirklar har startat, jag har inte läst den själv än...

Apropå skeptiska saker så är det inte bara svensk media som felaktigt påstår att svenska forskare ”skakar om” Darwins teorier om evolutionen. Jag tror Linköpings universitet får ta på sig största skulden för den sneda vinklingen. Men är den enbart av ondo, det ger ju trots allt enormt genomslag i media? Personligen gillar jag inte sådana här utspel och tror det kan skada i längden. Om man vill läsa vad en av forskarna själva säger i frågan ta en titt på nihonshus blogg.

Gillar ni naturprogram så se planeten!

Jag har fått tag i den ”statistika rapporten” från Linköping som skulle visa på alvarliga fel den svenska miljöövervakningen, jag har bara ögnat igenom den än men av det jag sett så har jag då inte hittat några alvarliga fel.

Miljöaktuellt länkar för övrigt till några miljöbloggar för den som är intresserad!

Ulrika Kärnborg undrar vad Svenska män gör efter som vi inte läser böcker och jag får fundera på om jag är man en stund. Jag kan tipsa om att om hon läste sin egen tidning skulle hon veta att vi både super och pinkar i alla fall, fast man kanske är lite mer kulturell i Prag. Nu ska jag blanda dipp till chipsen en av mina manliga specialiteter...

Mer om Aborter

Snabbt bara schemat är fullspäckat, men när frågan dök upp om vad kristdemokraterna gör för att minska antalet aborter och vad man har sagt i den aktuella frågan så går det ju att ta en titthemsidan (det finns mer). Men kanske är det bara en upplagd passning till Hägglund? Frågan har diskuterats flitigtbloggen och den stora frågan blir vart ska man dra gränsen? Jag kan inte se varför man ska dra den vid befruktningsögonblicket och om man inte gör detta så måste man dra den någon annan stans och då tycker jag att gränsdragningen som gjorts är bra det vill säga att man inte ska abortera ”livsdugliga foster”.

”Av 3 § abortlagen framgår att efter utgången av artonde havandeskapsveckan får abort utföras endast om Socialstyrelsen lämnar kvinnan tillstånd till åtgärden. Sådant tillstånd får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för aborten. Tillstånd får dock inte lämnas om det finns anledning anta att fostret är livsdugligt”

torsdag, april 12, 2007

Problematiska analyser

Under de senaste dagarna har Sveriges Lantbruks Universitet varit under beskjutning från Linköpings Universitet. Eller ja Statistikprofessorn Ander Grimvall påstår sig i alla fall ha hittat fel i de data som SLU samlar in via den svenska miljöövervakningen. SLU verkar i alla fall inte övertygade om att Grimvall har rätt.

Det råkar vara samma data som jag själv gjorde mitt examensarbete på, jag gjorde dock aldrig något seriöst försök med tids serier över hela Sverige även om jag lekte lite med data. SLU har en databas med data som forskare kan använda för att närmare analys. Vilket var precis det jag gjorde men det bidde bara ett ex-jobb för om man vill göra en djupare analys krävs det också att det anslås pengar till forskning. Så på en punkt håller jag i alla fall med Grimvall, det pågår ett bra jobb när det gäller att samla in miljödata i Sverige men förvånansvärt lite tid läggsned på att granska och analysera. När en icke nämnd forskare sökte pengar till att göra djupare analyser fick denna avslag från ”forskningsrådet” med motivationen att pengar till detta skulle finnas via miljöövervakningsprogrammet och miljöövervakningsprogrammet ansåg att det finns för lite pengar för vidare analyser. Så ramlar ansökan ned i ett vakuum mellan två stolar. Jag tycker vidare att kopplingen mellan vilka analysmetoder som använts vid olika tidsperioder och vad detta kan ha för effekt på de olika mätningarna är dålig (saknas?) i SLU:s databas vilket gör det svårt för utomstående forskare att på ett bra sätt kunna använda databasen. (eller så har jag missat någon sida?)

Men jag blir precis som SLU inte riktigt övertygad av Grimvalls argument, stora sjöar kan naturligt uppvisa variationer i fosforhalt trots att de har lång omsättningstid dessutom säger Grimvall att samma variation hittades för organiskt kol och kväve vilket jag tycker tyder på att det snarare är en naturlig variation än mätfel. För så långt jag har koll är inte dessa mätningar beroende av varandra vad gäller kalibrering och mätmetod men däremot samvarierar ämnena ofta i naturen. Nu har jag inte sett några data från Grimvall och mig veterligen finns inga publicerade så jag vet inte vilka svängningar han syftar på eller hur stora de är, det kan ju också vara så att analyserna av dessa ämnen vid byte av analysmetod har gått åt samma håll men jag är långt ifrån övertygad. (Risk för en ren statistiker som inte har full koll på ”naturkunskapen”?)

Nå jag har i alla fall mejlat några berörda, har man tur kanske man kan få titta på analyserna.

onsdag, april 11, 2007

Äntligen

Storsatsning på Östersjön det behövs, bättre sent än aldrig som man brukar säga. Delvis beror säkert beloppet 500 miljoner på den tidigare satsningen från Björn Carlson på 500 miljoner, när ”industrin” ställer upp brukar staten ofta haka på. Det enda jag funderar lite över är hur pengarna ska fördelas, givet att politikerna vill peka på konkreta åtgärder man kan göra med pengarna men politiker bör passa sig för att styra forskningsmedel för mycket. Jag har inte tittat djupare i frågan och får återkomma i ärendet men jag antar att pengarna kommer att läggas till de tidigare satsade och främst styras genom vetenskapsrådet. Härlig miljösatsning av regeringen!

(Mer info om östersjön finns här, här och här... jag återkommer)

tisdag, april 10, 2007

Demokrater bojkottar Fox news

Jag förstår att de bojkottar Fox, hade de varit tydligt vart deras politiska agenda låg hade jag inte haft problem med kanalen men när de utger sig för att vara ”fair and balanced” slår jag av.

måndag, april 09, 2007

Dags för nya Kristdemokraterna

Nu visar en ny undersökning att kristdemokraterna ligger under 4% spärren och det är väll bara att konstatera att läget inte ser bra ut. Men detta är inte första gången Kristdemokraterna är nere i under 4% vi har faktiskt varit nere i under 3% tidigare. Den enda skillnaden är att nu har media fått för sig att det är Sverigedemokraterna som är problemet. Jag har inte sett några mätningar som tyder på detta ännu och vår valanalys talar sitt språk, väljarna som vi tappar lämnar oss bland annat på grund av vår syn i HBT frågor. Dessutom lämnar man kristdemokraterna på grund av att man har en felaktig bild av vart vi står i abortfrågan.

Men även om det vore så att det är till Sverigedemokraterna som vi tappar väljare så går dessa inte att rädda med ett bisarrt återtåg kring skärpt abortlagstiftning eller särlagstiftning kring homosexuella. Väljer man att gå från kristdemokraterna som på ett tydligt sätt är öppen för invandring och gör ett stort nummer av allas lika värde till Sverigedemokraterna som inte brukar dessa ord så är det inte den kristdemokratiska ideologin som lockar.

Kristdemokraternas vägval har blivit än tydligare genom Sverigedemokraternas intåg, det krävs en rejäl omsurrning av kristdemokratin både om man vill tävla med Sverigedemokraterna om de extremhögerkristna och ifall man vill göra sig av med homofobistämpeln. Och någon typ av lindans är lika dömd att misslyckas som en tävling med Sverigedemokraterna om att vara det minst toleranta partiet i Sverige.

Min slutsats har varit klar länge det finns utrymme för ett parti i Sverige med lite konservativa humanistiska drag som inte motarbetar företag och värnar de mest utsatta grupperna i vårt samhälle. Jag tror utrymmet kommer bli än större i och med att centern rör sig åt höger och folkpartiet snart kommer få ny partiledning.

Det är också värt att notera att kristdemokraternas nedgång inte är statistiskt säkerställd. En annan intressant iakttagelse man kan göra är att undersökningen ägde rum under 2 veckor den ena veckan fick kristdemokraterna 4 % den andra 2,3 % detta visar om något hur känsliga små partier är i opinionsmätningar. Att man då i tv börjar prata om att det främst är äldre män i småstäder som lämnar kristdemokraterna är allt annat än säkert. Det var 2000 tillfrågade 3% av det är 60 personer hur många av dessa bor i en liten ort? Man inser snabbt att variationerna på grund av slump är stora. Tittar man då också närmare på vart personerna i intervjuerna gått från kd så är det främst till M och S inte till SD att då i tv vinkla det till detta är bra journalistik? (fler går också till Fp än SD)

Förhoppningsvis kan partistyrelsen hålla huvudet kallt och inte börja försöka flirta med abortmotståndare och homofientliga grupper. Kan det rent av vara så att SD tjänar på att inte förknippas med religion samtidigt som man lobbar för hos de mer bokstavstroände på deras arenor?

torsdag, april 05, 2007

Är jag religionofob?

Finns det något sådant uttryck, borde det finnas? Jag inbillar mig själv att jag tillhör skaran som kritiserar extremerna i alla religioner jag kommer i kontakt med. Till exempel de som vill införa sharialagar, förtrycka homosexuella eller ballar ur i någon ”new age” rörelse. Men jag har också delat ut kritik om de som inte klarar av att se en nyanserad bild av religion. Jag har också precis som Bitte Assarmo skriver i dagens SvD svårt att förstå Vänsterns undanfallenhet för extrema yttringar i Islam samtidigt som man mer än gärna målar fan på väggen när komplexa frågor som abort kommer upp på dagordningen, stringent är det inte i alla fall.

Jag tror samtidigt inte att det är kritiken mot de extrema som är det viktigaste för att modernisera Islam i Sverige. Snarare tror jag det viktiga är att få en bättre fungerande integrationspolitik, glädjande nog kan jag läsa att Alliansen också verkligen kommer att satsa resurser där. Med huvuddragen liggande på att lära sig språk och komma ut i jobb, det jag tror är allra viktigast för att komma in i det svenska samhället.

(Ja ja sa att jag skulle ta en paus men kunde inte hålla mig, men nu provar jag igen!)

onsdag, april 04, 2007

Lite ledigt

Dags att göra ett avbrott i allt bloggande, politiserande och jobbande. Men innan det lite att läsa:

Sam Harris (ateist) och Andrew Sullivan (konservativ, homosexuell, katolik) har en lång diskussion om religion väl värd att läsa.

Andrew Sullivan har för övrigt haft liknande funderingar som jag kring högern och miljön.

En annan sak värd att fundera över är Monty Hall problemet ett litet statistikproblem som lurat många matematiker. Ett problem väl värt att förvirra kompisar med när dom som minst anar det.

Problemet blev för övrigt berömt genom Marilyn vos Savant som har dokumenterats som en av de på jorden med högst IQ. Då kan det kanske vara intressant att läsa lite om vad hon tycker om IQ och skillnaden (eller avsaknaden av skillnad) mellan män och kvinnor på området.

Frontal Cortex bjuder på lite tester som tyder på att makt verkligen korrumperar.

För er som funderar på vart påskharen kommer ifrån kan jag rekommendera någon av dessa sidor.Åter efter helgerna!

tisdag, april 03, 2007

Tack Regeringen!

Som ni vet så har den sittande regeringen gjort det möjligt att avpolitisera styrelserna vid universitet och högskolor. Vid Luleå tekniska universitet har nu Gunilla Nordström vd Sony Ericsson i Kina (i fjol ”Sveriges mäktigaste kvinna”) Bosse Svensson vd för MKT media, Thomas Johannesson professor vid Lunds universitet, Christina Ullenius professor och tidigare rektor vid karlstads universitet med flera valts in och lämnar gör bland andra Yvonne Stålnacke kommunalråd i Luleå, Bengt Westman f.d. kommunalråd Haparanda, Ingmarie Åberg, vänsterpartist i Luleå, Kristina Mårtensson byggnads, Stockholm. Jag vet inte men nog ser det ut som en ”liten” förbättring va?

Läs mer i Norrbottenskuriren

Svenskakyrkan öppnare än jag trodde?

Jag har dålig koll på hur det ser ut internt i olika religiösa organisationer men vist blir jag glad när jag ser att Svenska kyrkan är så öppna som i dagens SvD. Förhoppningsvis får detta också till följd att fler kan diskutera HBT frågor och inte låsa sig i gamla dogmer och vanföreställningar. Nu kanske tiden är mogen för lite lobbyarbete inom kristdemokratin, jepp jag lovar att göra mitt bästa och hoppas på lite hjälp!

måndag, april 02, 2007

Gör C en riktig bedömning?

Centern försöker nu profilera sig som mer liberal i abortfrågan och jag tror man gör rätt. Jag har inte sett någon valanalys från deras håll men detta pressar Folkpartiet och sänder en tydlig signal till Kristdemokraterna som kan ge C ökat stöd. Dessutom kommer de lägligt efter Kristdemokraternas uttalande om kärnkraften ja så lägligt att jag undrar om det inte är delvis därför utspelet kommer. Om kristdemokraterna fortsätter med sin inställning till abort och homosexuella är jag rädd att man konstant kommer att ligga någonstans runt 4 %.

Tre reflektioner

När vi ändå är inne på finnar så ta en titt på denna klagokör, den går inte av för hackor!

DN har fått för sig att Mats Odell är socialminister, hur gick det till? För övrigt känns det fel att vi skall genom staten ska okynnesanställa, staten skall givet vis hållas så liten den kan så länge den fungerar på ett bra sätt.

Dagstidningarna till låter inte sällan kommentarer och länkar tillbaka till bloggar som länkar till dem via Twingly. Men det finns fortfarande bloggar som varken har kommentarer eller visar länkande bloggar.

Tre finska filmer

Är ingen storkonsument av finska filmer men känner för att rekommendera tre jag uppskattar.

Paha maa eller fruset land, tragisk men värd att se fick höra på fikarasten att Paha maa egentligen betyder något mer åt dött land eller liknande och det fångar stämningen i filmen rätt bra.

Matti vår kära backhoppare, underhållande och tragisk på samma gång hur pallade han att ligga på topp så länge?

Häjyt eller finnjävlar, tragiken tycks gå igen i finsk film spriten och kniven är ledstjärnor i denna rekommenderade rulle!

söndag, april 01, 2007

Svindlande

Tänkte bara kort konstatera att vissa tidningar har vetenskapsjournalister medan andra inte har det. Bojs sågar med all rätt TGWS hårt, vilket jag tidigare gjort på bloggen. Det som oroar mig är den stora mängd människor som tror på sådan propaganda. Det är bara att hoppas att den typen av ”tokhöger” aldrig får fäste i något parti.

Nyttig debatt om äktenskapet

I SvD idag fortsätter debatten om äktenskapet och jag tror det är en debatt som behöver lyftas. Det är utmärkt att troende och icke troende möts och diskuterar för ibland upplever jag det som att man inte alls förstår varandra. En tro är inte något man förändrar över en dag utan precis som Wejryd beskriver idag krävs det långa samtal när förändring är aktuell. Men hela diskussionen bottnar också i hur stat och kyrka ska hålla sig till varandra. Sverige befinner sig i den ganska unika situationen att antalet religiösa är en minoritet vilket betyder att lagstiftningen inte behöver hamna i beroendeställning. Men opinionen i denna fråga visar lika fullt att en stor del av svenskarna tycker det är viktigt att kunna gifta sig i kyrkan, inte så mycket av religiösa skäl som av tradition och känslan av det perfekta bröllopet.

Detta plus att ”äktenskapet” fanns innan kyrkans ankomst till Sverige gör att jag i mångt och mycket håller med RFSL i frågan. Precis som jag skrivit tidigare så finns det lika liten grund för särbehandling av homosexuella som av olika hudfärg och kön. Men jag är ändå benägen att ställa mig bakom utredningsförslaget med funderingen om det inte skulle gå att separera stat och religion också i denna fråga. Går det inte att lösa på ett sådant sätt man kan hålla ceremonierna på ett liknande sätt som idag där man ändå skiljer på ceremoni och avtal? Om inte vad är det som bromsar, kyrkan eller staten?

Rent politiskt undrar jag om inte det blir miljöpartiet som är vinnare då man inte är beroende av att hålla ihop en regering utan kan spela ut diskrimineringskortet hårt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...