lördag, mars 31, 2007

God natt Leijonborg?

Nu är bollen satt i rullning och inte har man hört mycket positivt om Lars från (fp) håll på senaste tiden och det är mycket möjligt att han får gå nu. Jag har letat lite på nätet men hittar ingen sida där man kan sätta pengar på det, annars skulle jag ha gjort det. Vad det skulle betyda om Lars gick för de andra partierna är svårt att sia om, det beror så mycket på vem som ersätter. Men det är nog bra om dom får in en ersättare relativt snabbt för dom har ingen solklar ersättare och det tar tid att bli varm i kläderna.

Kristdemokratiska bloggar

Testar ny layout

Ok, jag och blogger kommer inget vidare bra överens... men ska testa detta utseende ett tag i alla fall. Någon som har tipps på vart man kan hitta info om hur man byter ”blogg ställe” på ett smidigt sätt?

Klimatutställningen uppmärksammas


Kul att utställningen uppmärksammades så pass bra i media och extra kul att fotografen lyckades ”lura” Johan till den sjysta posen. Johan Ingri professor på avdelningen höll för övrigt ett bra inledningstal och gick kanske till och med längre än jag själv skulle, blev lite förvånad.

Kristdemokraterna öppnar för kärnkraft

Att vara öppen är nästan alltid bra stängda dörrar ska användas varsamt, men vad betyder de egentligen? Inte mycket, kanske att det sannolikare blir förhandling i frågan igen runt 2010. Jag har svårt att förstå uppståndelsen i media faktiskt. Kanske beror det mest på att det skapar lite drama runt Centerpartiet.

Kulturbloggen pratar om sviket vallöfte, här har ni Kristdemokraternas vallöften. Bloggaren borde uppdatera sig lite bättre innan stora sågen tas fram...

fredag, mars 30, 2007

Klimat Ekonomi Politik

Idag öppnade riksutställningen i Luleå den startades av Naturhistoriska riksmuseet. Där finns det lite info om klimat, ekonomi och politik och under luncherna (11-13) kommer forskare från diverse olika delar av universitetet att stå och försöka svara på lite frågor från besökare. Sista veckan kommer det också att hållas föreläsningar på olika områden på kvällarna (Schema). Jag kommer att finnas där från och till under vecka 15.

Jag kan dessutom bjuda på en fet blåval!

Mer opinionsmätningar

Jag brukar inleda med att jag inte gillar att kommentera opinionsmätningar för att de säger så lite. Det man väll inte kan sticka understolen är att sossarna går väldigt starkt nu, men dom har inte prövat sina argument än och det år långt till valet. Men det jag irriterar mig på är analysen om kristdemokraterna som tappar i mätningen. För det första så går det guppigt för ett litet parti eftersom det relativt sett blir få intervjuade i undersökningarna. För det andra blandar reportern in abortfrågan i kristdemokraternas tapp, vi vet sedan tidigare att sympatisörer som lämnat kd har gjort detta bland annat på grund av att folk tror att vi är emot abort och vår något pinsamma inställning till homosexuella. Dessutom är undersökningen gjort i slutet av mars då äktenskapsfrågan diskuterats INTE abortfrågan som snarare ligger under tidigare undersökning. Om inte annat borde journalisten inte ha sagt något alls i frågan, om inte DN aspirerar på att bli mer lik en blogg.

torsdag, mars 29, 2007

Meta, fiske

Om det var någons om undrade varför mitt förra inlägg var på engelska så var det eftersom nr 57 av skeptiska cirklar just ägt rum. Förutom mitt lilla inlägg kan man hitta många klart intressantare som till exempel ett försök till förklaring om varför man inte behöver mysterifiera kampsort och en fundering runt hur det kan komma sig att ”smarta” personer kan säga så dumma saker. Nästa cirkel ansvarar the geek counterpoint för, där kan man för övrigt läsa en minut för minut genomgång av skämtet the grate global warming swindle, jag har inte läst den själv men den verkar ambitiös.

Apropå klimat så har regeringen nyss släppt att man kommer sponsra folk att köpa miljövänligare bilar. Jag måste säga att jag tycker det är lite märkligt att så många gnäller på initiativet, vist finns det saker som skulle kunna skapa mer dramatisk sänkning av koldioxidutsläppen men detta är ju en bra start. Jag har själv svårt att tänka mig att man köper en miljöbil bara för att få den några tusen billigare för att sedan okynnesköra den på bensin, borde det inte löna sig bättre att köpa en vanlig bil då? Det borde kosta mer än några tusen extra att få en bil som kan gå på olika bränslen... Nej, bra initiativ av regeringen!

Såg också att Bojs ger Atkins beröm men med tanke på vad jag läste vid förre cirkeln är jag inte alls lika säker. Vilka studier syftar Bojs på och går de verkligen över lång tid? Nej, jag är långt ifrån övertygad om att Atkins ger bra resultat över tid. Någon som har sett en studie som säger annorlunda? Det DN rapporterade om sist verkar i alla fall vara väldigt osäkert.

Jag är för övrigt hundvakt åt mor och far i några dagar och deluppfostrare av en ruskigt envis men härlig dalmatiner. Ingen hund för nybörjare men om man har vanan inne och gillar hundar är dom riktigt härliga!


Whales Ruin Fishing Trip - Click Here for more great videos and pictures!

Feng Shui NSD part 2

Well the socialistic newspaper NSD have done it again, some time ago I tried to make the publisher of the newspaper aware of the problems with uncritical journalism about Feng Shui (in Swedish). It doesn’t look like I made it though because today they have a promo article about it in the “youth” section.

The article tells us that it’s important to decorate your home wisely so you don’t stop the elements energy. You know the usual bogus magical and imaginary stuff that feng shui experts usually talks about. It’s also stated that both science and art is needed to explain the elements invisible energy flows. Mhm, art is indeed needed to fool the bystander that this invisible not measurable thing effects their life, but the only thing science does to feng shui is making it’s magical effects disappear.

But the thing that I really can’t understand in the article is Agneta Ömans “feng shui consultant” comments that you should keep the strong extrovert colours out of the bedroom and put them in the living room where you “socialise”. Well I don’t know about Östman but I like a bit of socialising in my bedroom!

(This post is sent to the newspaper)

tisdag, mars 27, 2007

Kommunfullmäktige

Enormt långt KF igår, kanske lika bra att vänja sig? Nå man kan i alla fall hoppas att Sossarna hålls kort när de drar iväg och börjar försöka föra in rikspolitik och diskussioner där ikring när de ska svara på frågor om vad man tänker göra i kommunen. Argumentet att det rikspolitiken på omvägar påverkar kommunen är så inibomben långsökt att det gör mig upprörd, det är hur enkelt som hälst att börja hitta beröringspunkter mellan alla möjliga rikspolitikiska frågor och kommunen och mötena skulle kunna bli oändligt långa. Men i KF är det kommunpolitik vi bör diskutera främst och avsteg bör bestraffas och jag vet att jag inte är ensam om att tycka detta.

Annars var det ett intressant möte, Luleås innerfjärdar som riskerar att ”försvinna” på grund av landhöjningen hoppas jag skall räddas. Min poäng är att det inte är några oöverkomliga hinder i vägen för att grundningen av fjärdarna ska stoppas. Därför bör utredningen breddas, fördjupas och påskyndas den har trotts allt pågått rätt länge nu. Att fördröja en höjning av vattenytan i innerfjärdarna som skulle stoppa grundningen riskerar bara att försvåra arbetet.

En lite smått underhållande sak är att Vänstern hela tiden måste gå upp och försvara sig mot rättvisepartiet socialisterna och till exempel förklara varför det är viktigt att inte spräcka en budget.

söndag, mars 25, 2007

Dum och hungrig

Ibland känner man sig rätt dum och hungrig.

Så några visdomsord:
”If you must choose between two evils, pick the one you've never tried before.” – Steven Wright

lördag, mars 24, 2007

Ledaren i kuriren om homosexuella gjorde att det blev läsarstorm, inte alls otippat. Detta visar tycker jag att värdefrågor vist är viktiga för svenskar, det råkar bara vara så att de flesta svenskarna är överens om vart skåpet ska stå. Det visar också varför en sådan här fråga får folk att lämna kristdemokraterna, den är så värdeladdad att man inte vill förknippas med den. Att Fp, C och M alla tre skulle lägga sig ner och låta Kd få som man vill i denna fråga tror jag man kan se som uteslutet.

Det är också intressant att se hur Östman backar i sitt svar till en insändare, det brukar han INTE göra. Sen är hans svar också dåligt, i samma anda som hans ledare.

”Jag konstaterade på ett par ställen i ledaren att homosexuella par får leva precis som de själva önskar. Missa inte det. De som väljer partnerskap får förstås göra det. Vad jag vänt mig emot är att man tycks ha glömt att äktenskapet är en juridiskt bindande förening mellan man och kvinna med barnen, deras trygghet och uppfostran i fokus.”
Man kan ju alltid hävda att det jag säger stämmer, men det är ju alltid så att andra inte håller med. ”Homosexuella par får leva precis som de själva önskar” underförstått om de lever som jag tycker. Det Östman syftar på i grunden är samma som kristdemokraterna ”barnens bästa i fokus”. Det man missar är det tunna stöd man har för sin tes. Tyvärr är jämförelsen med hur kvinnan fick sin rösträtt gångbar i sammanhanget. Synen på kvinnan var att hon var mindre kunnig än mannen och därför borde hållas utanför. Nu är synen den att homosexuella tillsammans fungerar sämre som föräldrar än heterosexuella. Men låt oss då ta en titt på vad två av de största och mest relevanta vetenskapsinstanserna i frågan har att säga. Det är helt uppenbart att psykologerna och barnläkarna inte håller med kristdemokraterna (oss, sic!) i denna fråga och så är det i snart alla relevanta remissinstanser. Homosexuella blir lika bra föräldrar som heterosexuella och varför skulle det inte vara så? Vi är trots allt väldigt lika varandra som människor. Män och kvinnor är väldigt lika varandra precis som homosexuella och heterosexuella, vist finns det skillnader men inte så stora att det har några relevanta effekter.Dessutom kommer homosexuella fortsätta skaffa barn oavsett om det finns en minoritet som är emot det eller inte, så varför inte då se till att dessa barn får så bra uppväxt som möjligt?

Därför kommer också denna fråga jaga kristdemokraterna ända tills man överger den, för opinionen mot detta ställningstagande kommer bara att växa och växa.

Avklarat

Ett bra distriktmöte faktiskt så bra att jag nästan förlåtigt mig själv för att jag missade datumet för när man ska lämna in motionerna. Ylva (fp) höll till i angränsande lokaler och var klara skumt fort... sjyst var det i alla fall att vi fick dela lokal med dom när vi lyssnade till Stefan Thornberg (c) om ansvarskommittén och kommunregionerna. Jag har varit ganska skeptisk till det hela men kan erkänna att jag inte satt mig in speciellt djupt i frågan. Stefan sålde det bra, jag lutar nu mera åt att det är ett bra förslag även för norrbotten. Men det kanske skulle vara bättre ifall vi inte drog gränsen för långt söder ut, utan någonstans vid västerbotten.

Det var jordnära diskussioner på mötet, det kändes väldigt bra, en av de största orsakerna till att vara kristdemokrat IMHO. Dessutom är jag lite förvånad men framförallt positiv till hur vi till slut landade i abortfrågan. Diskussionen låg kring det viktiga förebyggande arbetet så att man inte ska behöva göra abort. Det blev alltså inte abortgränser eller ”abortturism” som styrde. Kul, kul, kul.

fredag, mars 23, 2007

Klant Jag

Argh jag han inte skriva klart mina motioner till rikstinget innan deadline eller rättare sagt jag missade när de skulle vara inlämnade! Fiasko! Suck... var extra laddad i år, ett gäng miljötänk, Äktenskapet, fildelning och forskning låg på tapeten. Nu får jag nöja mig med att diskutera de andras, INTE lika kul. Tydligen kan man ha för många bollar i luften ibland...

Abortfrågan diskuterades inte oväntat mest på styrelsemötet ikväll och mer lär det bli i morgon. Tyvärr lär jag nog inte lyckas vinna någon majoritet för min linje men de verkar i alla fall lyssna. Distriktsmöte med kristdemokraterna i Norrbotten i morgon alltså.

7-Eleven

Insider har övertygat mig så pass ikväll att jag inte tänker handla på 7-Eleven igen förens de har kunnat visa att helt andra metoder för deras drift äger rum. Se avsnittet!

Om ni inte fått nog av chocker i kväll så ta en titt på ku klux klan och fundera på hur människan fungerar och hur viktigt det är att inte vara tyst när galenskap blommar upp.

Och bäst just nu?

torsdag, mars 22, 2007

Bo Östman och äktenskap

Östman skriver i dagens ledare i Norrbottenskuriren under rubriken stoppa homovigslar. Räkna med att det kommer bli insändarstorm i tidningen... delta du också?

”Homosexuella par får leva precis hur de vill, men utredaren Hans Regners förslag att de ska kunna gifta sig i kyrkor och kalla sig äkta makar är ett hån mot äktenskapet, dess djupa innebörd och starka förankring.”
Slutsats, de får inte leva precis hur de vill! Kanske har Östman också missat att det är kyrkan själv som får välja ifall homosexuella ska få gifta sig där eller inte. Det Östman så klart borde göra är att attackera Svenska kyrkan för att man tillåter att homosexuella gifter sig där.

”Regeringen är splittrad i den här frågan och det ska förhoppningsvis också leda till att den dör sotdöden. Kristdemokraterna är starka motståndare mot en förändring i den här riktningen. Därför lär det också bli svårt att, som utredaren föreslår, införa en ny äktenskapsbalk från 2008 som är gemensam för homosexuella och heterosexuella par. Varför skulle de övriga partierna i regeringen skapa en konflikt genom att försöka köra över kristdemokraterna i en fråga som är så viktig för dem? Låt socialdemokraterna gå till val 2010 på homovigslar. Med tanke på att det finns cirka 1.500 par i Sverige som ingått partnerskap så lär homovigslar inte vara någon vinnarfråga.”
Att känna sin samtid verkar inte vara Östmans starka sida, förståelsen för homosexuallitet och homosexuella ökar i takt med att nya generationer växer upp att försöka hålla en redan svag opinion om ryggen betyder bara tappade röster för Alliansen i längden. Jag tror det skulle vara förödande både för folkpartiet och moderaterna att backa i frågan. Moderaterna har nyligen börjat satsa på att ett bättre sätt nå kvinnor och unga att då gå emot i denna fråga skulle få exakt motsatt effekt. Det är ju trots allt så att till och med kristdemokraterna tappar väljare på grund av sin inställning i HBT och abortfrågor. Detta är en viktig fråga inför nästa val så opinionen kommer ha svängt än mer.

”HOMOSEXUELLA kan förstås leva tillsammans utan några besynnerliga kopior av traditionella äktenskap. Registrerat partnerskap har funnits under tio-tolv år och det är trots allt relativt få som har valt att leva under den formen som ger en extra juridisk och ekonomisk trygghet.”
Det kan inte ha varit Östmans starkaste dag för vad homosexuella vill är att just kunna leva tillsammans utan att några besynnerliga kopior av traditionella äktenskap. Alltså man vill inte ha partnerskapet som så klart känns som om man blir en andra klassens medborgare, man vill ingå äktenskap precis som resten av den Svenska befolkningen.

”UTREDNINGSFÖRSLAG är långt samma sak som beslut om omfattande förändringar. Även om utredaren Hans Regner självfallet gör gällande att dagens äktenskapsbalk är en särbehandling av homosexuella.”
Om det inte är särbehandling att inte tillåta homosexuella ingå äktenskap vad är det då? Som sagt denna ledare kan inte ha tagit lång tid att skriva.

”Det är ingen särbehandling att hålla fast vid äktenskapet som en samlevnadsform mellan män och kvinnor. Ett begrepp med mycket djupa historiska rötter.”
Och det var förståss ingen särbehandling att kvinnor inte fick rösta eftersom det hade så djupa historiska rötter. Nej alliansregeringen har inte råd med denna sortens åsikter, det går nog tungt för alliansen som det gör! Mona Salin skulle inte kunna få en bättre start än om alliansen skulle lyssna på Östman i denna fråga.

onsdag, mars 21, 2007

Homosexuallitet

Ok, tiden för bloggande kommer vara litet under denna vecka men kan inte hålla mig från att länka till denna filmen från AMOSOS (AVSLÖJANDE av MYTER OM SEXUELL ORIENTERING) de har så klart sitt ursprung I USA men man försöker alltså etablera sig i Sverige också. Filmen handlar om hur man kan undvika ”tidig könsförvirring” hur man alltså kan få sina barn att inte bli homosexuella. Skitsnack men upplysande att titta igenom, jag hinner inte gå närmare in nu här på hur fel han har men det går att finna på Wiki och denna sida.

tisdag, mars 20, 2007

Vetenskap, Darwin och Gud

Intressant vetenskapsfestival för både allmänhet och forskare, om det inte hade varit så långt bort (Göteborg) skulle jag åkt dit. Ser att Jesper Jerkert är där för Vetenskap och Folkbildnings räkning så det dyker säkert upp en bra genomgång på VoF:s hemsida förr eller senare.

Anabola Steroider

DN har idag standardberättelsen om varför det är farligt med (Androgena) Anabola Steroider . Det är säkert så det fungerar oftast, liten vill bli stor eller stor vill bli störst. Men det finns också personer som tar AAS för att tävla i att bli stor eller tävla i att bli bäst i sin idrott. Personer som mycket drivs av sin egen motivering och inte i huvudsak av andras syn på dem själva (men vist är den också viktig). Inte sällan är det dessa som de mindre personerna ser upp till när man söker en förebild.

Själv har jag bott i Boden under större delen av mitt liv och kommer man från Boden och tränar känns det som det är rätt svårt att inte på något sätt komma i kontakt med AAS, i alla fall så var det så. Jag har bekanta som använt sig av AAS som efter några år (efter värsta tonårsperioden och början av 20) erkänt att de använt drogen. Vissa märks det tydligt på andra mindre. Själv hade jag faktiskt hjälp av dopingjouren i mina försök att hitta material om ämnet, men man bör ha klart för sig att de som använder drogen och tränar mycket oftast är hyggligt pålästa och inbillar sig själva att man är enormt bra påläst. Jag deltog själv i många diskussioner på forum då jag tränade ett bra forum var kolozzeums där man till slut städade undan drogförespråkarna som skapade ett eget forum. (om det var dom som flydde eller om de blev tillsagda är svårt att sia om men skönt var det.) Det kanske vanligaste argumentet bland användarna är att det bara skadar dom själv och att man då borde få välja att bruka eller inte. Ett relevant argument men de flesta som börjar med AAS är så unga att man har svårt att veta vad man gör, dessutom drabbar de inte bara de själva. Min egen erfarenhet är att de som använder AAS också förändras mentalt, det är dock svårt att veta (speciellt i tonåren). Men det är också vad forskningen säger oss och varför skulle inte personligheten förändras? AAS använder man sig trots allt av för att förändra personligheten hos människor ofta när det gäller att byta könsidentitet. Det är också det hormon vars mängd som når oss då vi är i mammas mage påverkar både könstillhörighet och personlighet. Men det är svårt att nå fram till en hängivne droganvändaren och det finns mängder med sidor ute på nätet om hur ofarligt det är, man använder sig av falska doktorstitlar och vetenskapliga publikationer, det är en industri.

För den som vill bli stor går dock detta också bra utan piller. Det är dock viktigt att träna kontinuerligt och tungt. Har man inte det rätt psyket själv är nog det bästa sättet att se till att hitta några träningspartners som kan sporra en. Den sidan på Internet jag haft störst användning av är AST-SS hemsida där man kan få allt från kostråd till träningsprogram för nybörjare och avancerad. Det är också den typ av träning som svarat absolut bäst på mig.

måndag, mars 19, 2007

Äntligen lite action

Bra av Ulf (m) att tydligt markera mot hedersvåld OCH allt våld mot kvinnor. Det jag hoppades på efter regeringsskiftet, lite mer action och mindre prat, verkar falla in. Samtidigt förvånas jag av delar av Opositionens reaktioner mot att man också utpekar hedersvåld som ett problem. Det är fullt möjligt att hålla flera saker i luften samtidigt (dvs. att diskutera olika typer av kvinnoförtryck) om man inte är rädd att fatta beslut och det tycks mig som att man inte är det. Om man inte djupanalyserar (vilket vänstern inte verkar vilja) så tror jag man försenar att bra hjälpmedel mot kvinnovåld kommer fram.

Apropå action så tror jag Mona nog har många fördelar över Persson men en svaghet (jag gissar) hon har är sitt något svaga förtroende i de egna leden och avsaknad av tydlig ledarställning. Om hon inte hunnit åtgärda detta till valet kan det bli svårt att få dessa bråkstakar att komma överens. Det är tydligt att hon vill att partiet ska närma sig miljöfrågorna mer vilket säkert kan göra det enklare att arbeta med (mp) men sedan blir frågan hur (v) agerar, är man beredd att hamna i skymundan?

Inga svar många frågor, spännande blir det...

Miljöpolitik och bloggar

Jordnära har listat några miljö/politik bloggar vilket är kul att se, kanske någon som håller reda på om det finns fler?

Det blir ganska mycket blandat på bloggen men Naturen är det som trots allt fängslar mig mest, tja och någon utflykt då och då till de grundläggande frågeställningarna som hur fungerar människan hur uppstod livet och universum... osv.

söndag, mars 18, 2007

Nya prylar!

Själv har jag en 5 år gammal Simens som borde bytas ut men jag har svårt för att orka sätta mig in i vad man ska köpa... Ibland kan man dock roa sig åt fundera på alla finneser man aldrig använder!

Klimathumor

Hittade ett roligt radioinslag om ”The Great Global Warming Swindle” som just nu går att ladda ner här! (hela är värt att höra men runt 17 minuter börjar det på allvar.)

Lilla jag

Todilo! Här har ni mitt liv...

Det har på senare tid börjat dyka upp inlägg på trådar om växthuseffekten där min debattstil diskuteras. Jag tänkte bara påpeka att det inte är min mening att argumentera genom påhopp på person. Men har insett att det slinker iväg åt det hållet på senaste tiden, främst då jag anser att personen borde veta bättre och jag tror att han medvetet försöker vilseleda. Ska försöka hålla mig kring sakarargumentationen.

För det andra så har man börjat ifrågasätta mig som ”expert” och påpeka att det bara är den absoluta toppen inom ämnet som är nog kunniga för att uttala sig om vad som stämmer och inte. Låt mig då säga att jag inte har några som helst illusioner av att jag är någon expert. Min personliga bakgrund är 5 år som civilingenjör med inriktning mot tekniskmiljövård-kemi/geo. Har sedan arbetat ca 3 år vid Luleå tekniska universitet vid institutionen för tillämpad geologi med lite olika inriktningar inom geokemi. Har under tiden arbetat som lärare vid universitetet bland annat i kurser som Isotopkemi, geokemisk modulering, grundläggande kemi/miljö/geologi/hydrologi kurser detta gör att jag tycker mig ha en ok bakgrund för att kunna sätta mig in i delar av den globala uppvärmningen. Men jag är definitivt inte insatt i detaljerna runt klimat modellerna och brukar därför inte sällan fråga andra jag vet är insatta då jag har funderingar, därmed inte sagt att jag har rätt. Det är helt klart så att denna fråga inte kommer att lösas i Tv, dagstidningar eller på bloggar. Men tv, tidningar och bloggar fungerar som ett medel att beskriva vart forskningen står i olika frågor och det är detta jag efter bästa förmåga försöker göra.

Det som inte tror på ”växthusteorin” lutar sig ibland på tv program och tidningsutklipp och därigenom försöker påstå att den felaktig, detta har jag svårt att ta på allvar. (Natur)Vetenskap sköts främst genom publicering av teorier i vetenskapliga tidsskrifter ju större tyngd en tidsskrift har desto svårare är det att publicera i den och desto hårdare blir artikeln granskad (bedöms oftast genom Impact factor). Sedan kommer andra forskare att försöka upprepa dina teorier och ifall flera forskare kommer fram till samma eller liknande svar så kommer teorin att betraktas som stark. Om det är så att inga andra publicerar på området och visar att det finns hål i teorin så betraktas den som mycket stark. Det nu toppforskarna på området har kommit fram till är att människan till ungefär 90 % sannolikhet står för merparten av den nuvarande globala uppvärmningen. Om man då hävdar att detta inte stämmer tycker jag man bör ha bra argument att komma med (till exempel publicerade fakta som hållit över tiden) inte dagstidningsartiklar eller filmer. Om man använder dagstidningar eller filmer som argument tycker jag det är viktigt att försöka bemöta dessa om man tycker de är missvisande. Vissa saker som att man använder förfalskade diagram eller felciterar forskare är trots allt inget man behöver vara insatt i ämnet för att kunna se.

Till sist om det är någon som fått för sig att jag försöker uttala mig som forskare på området vill jag starkt påpeka att så inte är fallet. Min forskning är alltså främst inriktat på ”vattenkemi” och inte på klimatområdet.

lördag, mars 17, 2007

Lördagsfilm

Tremoctopus defense mechanism


Så till alla som funderar på varför deras dejt inte fattar hinten... ett tips på hur man tydligare kan säga NEJ!

Kommer äktenskapsfrågan splittra alliansen?

Antigayretorik har ett nytt inlägg om äktenskap där han bland annat funderar på om äktenskapsfrågan är nog viktig för Kristdemokraterna för att fälla regeringen. Personligen tror jag inte det för om det skulle hända skulle det innebära något mer häpnadsväckande än det som många irriterade sig på med att föra regeringen. För många gånger var det som miljöpartiets makt ifrågasattes, hur kan ett så litet parti få bestämma så mycket. Kristdemokraterna skulle kunna gräva sin egen grav tror jag, för de rörliga borgarna straffar hårt partier som inte är lagspelare. Dessutom skulle aldrig folkpartiet och de andra borgerliga kunna gå med på förslaget eftersom det med stor sannolikhet skulle föra väljare över till miljöpartiet och socialdemokraterna. Ska jag vara helt ärlig så är det också detta faktum som gör det möjligt för mig att vara kristdemokrat.

Högerspöket har mer tankar om äktenskapet.

Per Ericsons problem med fakta

Ok, är man skirbent på en av Sveriges största tidningar förväntar man sig att man ska kunna göra bättre research än vad Per gör. För det första om man är intresserad av debatten så borde man veta vilka kurvor som kommer varifrån vad de säger och om de är korrekta. Nu gör Per reklam för en film som vilseleder genom felaktiga fakta. Per uppmärksammar oss på att EN av felaktigheterna i filmen bytts ut mot en ny kurva, det är dock fortfarande en missvidande kurva.

Det spelar för övrigt inte så stor roll om det är naturvetare eller inte som kritiserar klimatteorin. Teorin kommer inte att lösas i dagstidningarna eller i tv utan i vetenskapliga journaler där forskare publicerar fakta som granskas av andra forskare för att sedan försöka reproduceras av än fler forskare. Det är precis denna långa mödosamma process av granskande som växthusteorin blivit utsatt för och nu är i stort sett alla publicerande forskare på området överens.

Om filmen innehåller något revolutionerande ny kritik så varför lyfter inte Per fram den biten då? Var är alla fakta som skulle peka på svagheter i ”växthusteorin”? Var är alla publicerade granskade fakta? Kan orsaken till den avspeglade enigheten i frågan vara att fakta mer och mer pekar åt att det är just växthusgaser som till största delen orsakat den uppvärmning vi nu upplever?

Vidare skriver Per på SvD:s blogg att en av vetenskapsmännen ”påstås” ha blivit vilseledd i The Great Global Warming Swindle. Den som vill se vad vetenskapsmannen själv har att säga i frågan kan läsa detta själv. Det är onekligen så att personen i fråga känner sig djupt vilseledd, men hey så länge Tv-bolaget säger att man inte gjorde det så...

Sedan länkar Per till en några andra tidningsartiklar som åtminstone delvis redan behandlats på bloggen. Men hur kommer det sig att han aldrig länkar till några vetenskapliga belägg för den myt han försöker sprida? När vi ändå är inne på området vilseleda så kan vi ta en titt på vad en av forskarna som det skrivs om i tidningsartiklarna har att säga om det hela! Beklämmande att en bra svensk tidning håller på att sjunka till samma nivå.

fredag, mars 16, 2007

Rätt Fredag

Ok, det är ju bra om man länkar rätt... det är alltså detta man kan göra om Bossen blir gnällig!

Fredag igen

Och jag fick några tipps på vad man kan göra om chefen är jobbig...

Vänta nu här

Är det något jag missar? Vist måste man satsa på teknikutveckling (vilket görs för lite idag) som jag påpekat så många gånger förut men vi måste också använda tekniken för att skära ner på koldioxidutsläppen. Nu bör man väll läsa rapporten innan man kommer med kritik men vilken nivå utsläppsminskningarna ska ligga på bör inte styras av hur mycket vi vill satsa på teknik. Men författarna har nog rätt i att man bör vara försiktiga i att föreslå vad Sverige ska satsa på, detta bör göras av industrin och forskningsråd som vet vart Sverige har potential och ligger i topp.

torsdag, mars 15, 2007

Smått och gott

Det bär snart iväg på Sophie Zelmani kul att Socialdemorkaterna äntligen kunde ta sig samman och bygga kulturens hus i Luleå, trist att Luleåborna inte röstat borgerligt så det blivit byggt tidigare.

En ny skeptisk cirkel rullar och Paddy K funderar lite runt goth, ett kärt ämne på bloggen. Tydligen är det så att kina också har ”lite” problem med hur media hanterar forskning. Vi tittar lite närmare om man verkligen hittat Jesus grav, (som också nämnts tidigare på bloggen). Paddy är för övrigt Irländare och jag kan inte låta bli att fundera på om han märkt att vi svenskar dricker mindre än Irländarna när vi dricker...

Men intressantast av allt är nog en genomgång av olika dieter och påståendet som media nu säljer lösnummer på, ”Atkins bästa dieten”. När jag tränade mycket lästa jag en del om kost och sedan dess har jag aldrig slutat häpna av medias behandling av ämnet. Rapport efter rapport om hur man ska äta, men aldrig på samma sätt. Mest pinsamt är kanske SvT:s okunskap, eller vill man sälja lösnummer?

Genmodifierat majs har varit på tapeten, för att få en inblick i att detta inte är något enkelt ämne rekommenderar jag kommentarerna i SLU:s forskarblogg.

Kristdemokraterna släpper klimatprogram och jag lovar intressant läsning. Bland annat föreslår man hårdare tag för att minska bensinförbrukningen hos den svenska bensinslukande bilparken.

Ett gäng forskare från SLU var förövrigt nyss förbi och diskuterade möjligheten att höja produktiviteten i skogen och sedan räkna in detta som en kolsänka, behöver jag säga att industrin är intresserad?

onsdag, mars 14, 2007

Politiker som Chefer

Ögonblick i norr har ett intressant inlägg om politiker som chefer, det är inte så bra betyg som delas ut. Men Kristdemokraterna klarar sig bra, med undantag för Odell som är för snäll?

Ur tidningen Chef

Utmanad

Har blivit utmanad av ”Ängeln” Sara och "Högerspöket" Jessica och man ska skriva 6 egendomliga/underliga saker om sig själv. Så jag testar, men inser att någon annan borde skriva detta.

1. Är Ateist och Kristdemokrat
2. Har svårt att komma ihåg namn, om det beror på oskärpa eller förvirrad hjärna låter jag vara osagt.
3. Är lite för nyfiken och otålig för mitt eget bästa vilket kan sluta i att jag försöker provocera fram svar från folk som inte vill svara eller läsa tre böcker samtidigt eftersom jag lyckas lura mig själv att jag nog får svaren snabbare då.
4. Tapparbort minst 2 vantar om året (tyvärr sällan från samma par).
5. Har en lite sned näsa efter att ha sprungit in i en tvättlina jagandes en fotboll.
6. Längsta arbetsdag (utanför lumpen) på 32h.

Skippar att länka vidare denna gång och hoppas att det inte för ”otur” med sig...

England leder klimatarbetet

Det är glädjande att se att England tar täten och sätter tydliga mål för hur man ska arbeta för att inte öka växthuseffekten för mycket. Nu följer förhoppningsvis andra efter Reinfeldt kan vi ha ny mål innan året är över? Nu tror jag inte att svenska mål gör under på området men jag tror man generellt underskattar betydelsen av länder som går före.

Per Ericson förnekar sig inte. Det inte Per tycks uppskatta är att växthuseffektsteorin sköts av vetenskapsmän inte tv, tidningar eller politiker. Per uppskattar tydligen inte heller den sammankomst som regeringen nyss hade i klimatfrågan. Inte heller uppskattar Per tydligen att forskningen gjort stora ansträngningar för att sammanställa vart forskarna står i klimatfrågan och producerat en rapport på området. Per uppskattar dock Svensmark som inte har belägg för hela sin teori, personligen tycker jag det är konstigt att den får så mycket utrymme eftersom solvaraitioner och ”solfläckar” inte verkar samvarierar med den pågående temperatur höjningen. Men att den kosmiskastrålningen kan ha effekter för molnbildningen är som sagt inte en ny teori och har behandlats av fler än Svensmark men helt enkelt ansets för obetydlig för att få anslag vid tillfället. Nu får vi hur som helst reda på mer exakt hur molnbildning fungerar vilket inte skadar, molnbildning är trots allt det jag uppfattar man vet minst om när man pratar global uppvärmning.

*****
Se kommentarer.
Uppdatering, det är tydligt att jag tagit ett steg för långt när jag svartmålar Per och ger en bild att veta hur han tänker, vilket jag naturligt vis inte kan. Det hade räckt med att visa att han har fel i sakfrågan. Jag vill dock påpeka att Per inte tycks ha några problem med att stödja sidor som JunkScince.

tisdag, mars 13, 2007

Intressanta grejer

Sverigedemokraterna flirtar

Antigayretorik har två intressanta inlägg om Sverigedemokraternas flirtar med högerkristna väljare. Och jag tror nog man har möjlighet att dra några röster men inte överdrivet många. För jag tror inte de personer som i dagsläget röstar på SD funderar speciellt mycket på vart abortgränsen skall gå eller på HBT frågor. Hur det omvända förhållandet är har jag svårare att gissa.

Fölsters Väderkvarnar

Vist är det så att det finns personer som förespråkar nolltillväxt men det är inget jag känner igen från ”miljörörelsen” i stort. Dessutom är energieffektivisering något positivt och fullt möjligt med fortsatt tillväxt. Fölster har dock helt rätt i att gravt försämrad tillväxt inte är ett alternativ. Även om vi skulle acceptera detta i Sverige faller det på sin egen orimlighet att U-länderna skulle acceptera detta och då MÅSTE teknikutvecklingen fortsätta, detta måste också få kosta pengar för staten i ett inledningsskede. Jag är i alla fall glad att han tycks backa från sina felaktiga ståndpunkter i sin tidigare insändare.

måndag, mars 12, 2007

The Great Global Warming Swindle

Jag hade inte tänkt bry mig eftersom både svensk media och svenskar i allmänhet är kloka nog att lyssna till forskarna och inte tankesmedjor, men så dök filmen upp i kommentarerna på en av mina tidigare poster. Sänd mina rötter regn har redan samlat lite länkar om hur felaktig filmen är.

Belysande är hur en av forskarna (Carl Wunsch) som lurades att vara med i filmen reagerar, hans öppna brev till dom som gjorde filmen finns på Real Climate. Eftersom man inte har några publicerade resultat som besvärar ”växthusteorin” lurar man alltså en forskare som fortfarande har trovärdighet att delta i filmen sedan klipper man om filmen så att det ser ut som att forskaren säger något annat än han säger. Förutom detta är filmen bara en upprepning av tomma argument som bemöts tidigare. Eller är det någon som ser något nytt?

För de som hävdar att växthusteorin är felaktig finns det ett enkelt sätt att bevisa detta, publicera hållbara artiklar i vetenskapliga tidsskrifter. Varför gör man inte det? Man har inget att komma med...

För att kommentera lite vidare kan man i STOAT:s kommentarer se hur det kan bli då en ”statsvetare” försöker ge sig in i naturvetenskapen och hävda att IPCC har ett gäng fel, inget vidare...

Det är lite oroande att se hur olika högerbloggare försöker förstå sig på naturvetenskap men misslyckas, som tur är har den svenska alliansen inte gått på det tomma snacket. Jag ids inte jag dom längre men om någon tipsar kanske jag tar mig en titt.

Klimatbloggen på aftonbladet verkar för övrigt kunna bli intressant läsning, kul med lite svensk vinkling på saken. Kul är det också att alla inte skyller allt på växthuseffekten.

Homofobi

Om ni någon gång funderat på varför det finns grupper av vuxna människor som har svårt att hantera homosexualitet så tror jag att inlägget om homosexualitetConservapedia kan hjälpa er.

Kalix ger sig in i leken

söndag, mars 11, 2007

Lästips – Islam

Kultursidorna i DN har idag en belysande essä, en iransk feminist som ger en liten glimt av hur komplex religionen är (även där). Läs den, det är den värd!

Ideologier

Niklas Ekdal diskuterar ideologier idag och jag tror han är inne på samma spår som jag, ideologier är något man ska följa lika bokstavstroget som bibeln. Världen, forskningen och människan förändras konstant och den enda anledningen till att religionen fortfarande i så hög grad finns kvar är för att den har varit så flexibel. Om samma dogmer som gällde runt upplysningen hade fått råda idag hade kyrkan krympt snabbt. Lika så har det varit viktigt för svenska kyrkan att anpassa sig efter den svenska sekulariseringen. En kyrka som dogmatiskt fryst ut kvinnliga präster, homosexuella och förbjudit aborter hade snabbt krympt.

Precis så är det med ideologier, de kan visserligen tjäna som en bra utgångspunkt för debatter. Men man kommer omöjligt ifrån att olika personer når olika svar inom samma ideologi (vilket gör att det blir fler och fler subgrupper i olika ”ideologier”).

Ekdal menar dock att det i Sverige endast är liberalismen som får kritik för att överges av debattörer som inte själva är liberala. (T.ex. icke konservativa klagar inte då man tullar på konservatismen.) Men där känns det som han har lite fel, ta tillexempel Tännsjös raljerade om kristdemokraterna, där han argumenterar för att det är sorgligt att runt 1 % av svenska folket inte får ett eget riksdagsparti. Jag tycker mig också se att SvD mellan raderna i alla fall inte än är helt nöjda med kristdemokraternas förslag till förändring. Visst finns det också personer som gråter när vänstern börjar ta avsked från kommunismen på riktigt, men inte lika högt för de har ju ändå ett par partier som man kan bli medlem i stället för om man vill kalla sig kommunist. Men kanske menar Ekdal ute bland folket och inte bland proffstyckare och i så fall har han nog rätt. Det kan man inte minst se i bloggsvären där det finns många ”liberala” bloggar alla försvarande just sin tolkning av liberalism.

Sedan är det uppenbart att när Ekdal kommer in på abortfrågan har han inte läst Louises blogg om Rolands artikel i expressen. Där deltar Roland i kommentarerna och det framgår med all önskvärd tydlighet att han endast var ute efter att problematisera frågan och inte argumentera utifrån sin egen övertygelse. (Typiskt filosofer som inte tänker på alla oss som måste städa upp efter dom.)

lördag, mars 10, 2007

Trångt i mitten

Det är tydligt att alla partierna kommer att satsa på miljöfrågor eller i alla fall klimatfrågor fram till valet 2010. Moderaternas senaste utspel om att man kan tänka sig att växla fordonskatt mot skatt på utsläpp är ett steg i rätt riktning och man sätter kristdemokraterna på pottkanten. Även om jag inte tyckte det var ett bra förslag att med sänkt moms på drivmedel som kristdemokraterna föreslog inför valet så trodde jag att det skulle dra röster. Nu verkar det dock inte som att det drog röster i alla fall syns det inte i några undersökningar. Det gjorde dock att kristdemokraterna tappade otroligt i förtroende i miljöfrågor och att man nu sitter med ett vallöfte i knät som är omöjligt att genomföra. Fortsatt drivande av frågan kommer (sic!) få moderaterna att framstå som betydligt mer miljömedvetna än kristdemokraterna och driver man inte frågan har man svikit sitt vallöfte... ibland kan det vara bättre att tänka före.

(I fall man vill hjälpa folk på glesbygden att resa skulle kan kunna göra det på andra sätt än sänka momsen.)

Lördagsmeta

Bo Östman (Norrbottens Kuriren) utnämner Ylva Strutz blogg till länets bästa och överlägset mest nyhetsmättade politikerblogg, bästa är så klart upp till betraktaren men mest nyhetsuppdaterade? Aja, kul i alla fall att se att gruppledarna i kommunen (kd) Erika, (fp) Ylva och (C) Camilla bloggar på.

Jag som rosat lärarnas riksförbund blir så klart besviken när jag läser SvD:s ledarblogg och hittar följande;
Maud Olofsson förklarade i tv sina låga betyg med att lärarna inte fångade hennes intresse.

Nu går Lärarnas riksförbund till motangrepp, i ett pressmeddelande.

- Att landets näringsminister och vice statsminister rackar ner på lärarkåren är upprörande. Det är inte vad vi förväntar oss från en regeringsföreträdare, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund.

Nå, dom får minst en chans till jag hoppas ju att dom hinner inse att det finns både dåliga och bra lärare.

PZ Myerz har fyllt 50 och eftersom han är en av jordens största bloggare och fördrivare av intelligent design vill jag bara passa på och uppmärksamma och gratta.

Umeå eldar sitt värmevärk med höns och dom verkar brinna bra... men större djur passar tydligen dåligt, varför? Ok dom har större massa kanske mer vätska (%) och sällan fjädrar (!), men i temperaturen man kör värmevärk i brinner dom. Eller har jag missat något?

Grinderman intervjuas av BBC

Kalla fakta?

Det känns lite som veckans ickenyhet att en svensk trupp varit med om att döda i självförsvar för detta är inte första gången det händer. När man var i den åldern att utlandstjänstgöring kändes som ett alternativ hade man trots allt några kompisar som åkte och vist var det väldigt ovanligt att skott avlossas men det händer. Att man tror att man kan ha en trupp i Afghanistan utan att svensk trupp kan komma i sitsen att man måste döda känns så naiv att det är svårt att beskriva.

Men allt som oftast är de som ställer sig förvånade personer som inte har en aning om vad ”Peace keeping” går ut på, eller hur situationen för svensk trupp i utlandet ser ut. Det var till del samma personer som klagade den gången jag själv var med och deltog i en Partnership for peace övning. Vi var första svenska ”trupp” som med ”vapen” gick över norska gränsen på runt 100 år den gången, givetvis bannade av den naiva svenskvänstern som inte kan skilja på fredsbevarande och krigförande förband. I sin förvirring häpnar man nu också över att svenska fredsbevarande styrkor dödar i självförsvar. Hur kan man tro att det utan vapen går att bedriva uppbyggnad och humanitär hjälp av Afghanistan?

Något som skulle vara en nyhet är ifall svensk trupp blir mer och mer aktiv inom NATO utan att regeringen fattar beslut i frågan. Det är trots allt skillnad på att deltaga och aktivt leta och förgöra terrorister eller vara satta att i fredsbevarande syfte bevaka och stöda en landyta.

fredag, mars 09, 2007

Glada nyheter om Islam

Fick en länk från Thomas Palm till Daily Star Egypt där höga ledare av Islam mjukar upp religionen.
In Upper Egypt honor crimes are still committed. If a woman loses her virginity out of wedlock, she is considered a big shame on everyone and deserves to die. In response to such ideas, El Gindy told The Daily Star Egypt that, "Islam does not care for the feelings of ignorant people, just as the law does not protect the idiots."

Jag har ingen aning om hur stort genomslag detta har men helt klart är det ett steg i rätt riktning.

torsdag, mars 08, 2007

Tv-Tipps

Med anledning av kvinnodagen ville jag bara tipsa om kvällens Insider om hedersrelaterat våld. Robert hinner också med att diskutera ungdomarna som anmälts för förargelseveckandebeteende för att ”sjungit” om polisen, löjligt. På tal om ord så har South Park startat sin nya säsong med ett program om ordet nigger.

Conservapedia

Har velat skriva om den ett tag nu men Conservapedia har legat nere ett tag nu på grund av överbelastning.
”Conservapedia is a much-needed alternative to Wikipedia, which is increasingly anti-Christian and anti-American.”

Det är alltså ett gäng högerkristna som tyckte det skulle vara en bra idé att slippa krav på saklighet. Nå, det är helt klart underhållande ta bara till exempel deras inlägg om den globala uppvärmningen:
1) The theory that we are currently in a period of rapid climate change consisting of increasing temperature, which, if it were to continue, would have important socio-economic consequences well within the next century.
2) The theory that this change is caused by increasing CO2 gasses and a resulting "greenhouse" effect.
3) The theory that this change is caused by human activity, mostly industrial emissions of carbon-based "greenhouse gasses."

Sedan påstår man:
Points #2 and point #3 are more controversial, although widely accepted by scientists. Points #3 is the one most attacked by global warming skeptics.

Vet man något om problemet vet man att om 2 stämmer stämmer 3. Men det finns många roliga saker, Jon Swift lyfter några, Cosmic Variance lika så. Ett av deras största problem tycks vara evolutionen och kanske framförallt ”makroevolution” ta en titt hos Afarensis.

Tragiskt eller komiskt? En blandning?

Internationella kvinnodagen

Jämställdhetsministern tycker att hedersvåldet är den viktigaste jämställdhetsfrågan just nu, kanske är det bara dumt att rangordna men hon är säkert medveten om att hon måste spetsa sig lite för att få rubriker. Hur som är det en viktig fråga och jag vill rekommendera de som inte gjort det tidigare att ta en titt i avhandlingen av Aje Carlbom. Det är viktigt att vi vågar ifrågasätta extrem Islam precis som vi ifrågasätter extrem kristendom.

Annars är min största förhoppning att denna regering är mer handlingskraftig än den förra var på området. Det vill säga det blir mindre snack och mer verkstad. Nu har man t.ex. subventionerat hemnäratjänster och då får vi i alla fall reda på om det är bra eller inte, jag tror i alla fall det är en start. Ett annat plus är att stopplagen i sjukvården försvunnit.

Vad händer i Piteå?

Min syster frågar på om det händer väldigt lite i Piteå...
Någon på Piteåtidningen ger en hint.

Mycket snack

Bra så, stora satsningar bör föregås av mycket snack! Nu vill jag bara se satsningarna också. EU och Sverige satsar för lite på forskning i allmänhet och energi i synnerhet, för tillfället ligger man efter USA. Hur den förra regeringen kunde komma undan med att minska anslagen till energiforskning är för mig en stor gåta (man får inte glömma att en stor del av den svenska forskningbudgeten står industrin för, vilket gör att staten försöker smita billigare undan). Ny teknik kommer behöva stimuleras under många år framöver, den som tror att den växer fram av sig själv eller att vi redan har nog bra teknik kallar jag naiv.

Men endast forskning är inte nog, det är viktigt att också forskningssatsande USA binder sig till att minska sina utsläpp. Lyckligtvis börjar vi se slutet på Bush mandat och jag tror helt enkelt inte det kan bli värre. Men utan ny teknik tror jag politiska kompromisser kommer att bli mycket svåra att genomföra.

Så då sitter man här och hoppas att ingenjören kanske kan vinna tillbaka lite av sin forna status. Ett genombrott i fusionsteknik kan man alltid hoppas på även om jag är mindre optimistisk nuförtiden. Men det går också utmärkt att utbilda sig inom området Naturresursteknik som ingenjör också!

onsdag, mars 07, 2007

Klimatekonomi

Jag påpekade tidigare hur fel Fölster hade i sin artikel om klimatet. Det är beklämmande att Svenskt näringsliv inte kan få fram någon med bättre kunskap på området om man ska lägga sig i debatten. Idag i SvD så svarar också en ekonom som pekar på några av hans tankevurpor, jag kan inte annat än hålla med. Lösningen på problemet är dock inte enkelt och det är viktigt att vi lyckas med att stimulera fram nya tekniker annars tror jag den politiska processen blir svår. Anders Wijkman som alltid vågar driva frågan har insett detta något man kan läsa mer om på hans hemsida eller på DN debatt. Hade inte kristdemokraterna haft Wijkman i EU hade det nog sett mörkt ut i antalet röster. Jag noterar att Per Ericson i SvD försöker komma ikapp debatten men har en bit kvar.

Grinderman i DN

Nick Cave et. al. deltar i en rolig intervju i DN idag. Jag har dock en fundering, vissa tycks tycka att Grinderman och Nick Caves tidiga projekt The Birthday Party liknar varandra... Jag har svårt att hålla med. Jag har själv aldrig fallit för TBP, som jag mer ser som en aggressiv yttring av en frustrerad tidig Cave. Musiken då?

Tja den som vill jämföra kan lyssna på Grinermans låtar på Myspace och kolla in TBP på youtube.

Personligen tycker jag det känns lite som en blandning mellan Henry’s Dream och Abattoir Blues.

tisdag, mars 06, 2007

Abort Roundup

En liten uppföljning av abortdebatten kan vara på sin plats. DN Kultur problematiserar abortproblematiken lite mer genom att ta upp spontanaborter. Jag nämnde fenomenet tidigare men gick aldrig djupare. Ingvar Svensson gammal kristdemokrat skriver också om problematiken. Abort är ingen lätt fråga och det är nog få som skulle hävda detta och av det jag läst hittills så är det faktiskt de som vill se skärpning av den svenska abortlagen som håller lägst nivå med uttryck som abortparadis och abortturism. Hägglund, Larsson och Odell gör det enda rätta man följer kristdemokraternas tidigare beslut om att acceptera den svenska abortlagstiftningen och de konsekvenser detta får i och med att vi är med i EU. Att hävda särregler utan att hävda förändring av svensk lag är helt enkelt inte konsekvent.

Jullan har förövrigt hittat ett SR program om abort där bland andra Erik Slottner gör bra ifrån sig. LouiseP har lite tankegångar liksom Per Westerberg tyck till i frågan. Jag håller alltså inte med (som jag brukar göra) partikamraten Erika som jag nog tycker hamnat snett, det är ingen som ifrågasätter rätten att tycka. Det är nog ytterst få som inte tycker att vi bör jobba hårt för att minska antalet aborter, men en restriktivare abortlag är inte vägen.

Tyvärr har denna debatten fått mig att inte skriva motioner till rikstinget men jag ska försöka hinna med en motion om att vi inte ska ha särlagstiftning för homosexuella.

Den stora frågan, älskar jag att stånga huvudet blodigt mot väggen?

Kuriren talar klarspråk

Har jobbat lite väl mycket senaste tiden så jag ides aldrig kolla tidningen i morse, vilken bom. Kuriren pekar på det uppenbara att kristdemokraterna har stor potential om man kan kliva ur skuggan av pingströrelsen.

måndag, mars 05, 2007

Prata om kritiken

Går det att missa likheten i dessa videos?Det finns forskare som inte håller med, vi måste våga ifrågasätta!
Ett tipps när det finns personer som hävdar att ett i stort sett enigt forskarläger har fel är att inte tro på dom om de inte kan redovisa några vetenskapligt publicerade fakta. Suck!


söndag, mars 04, 2007

Mohamed Omar

Riktigt kloka ord från Omar i Agenda ikväll, varför skulle inte kvinnor kunna vara imamer?

"Vi kan inte stanna vid de reformer som genomdrevs av profeten Muhammed på 600-talet. Vi måste gå tillbaka och se till syftningen. Han åstadkom otroligt radikala förändringar om man ser till den tid och den miljö i vilken han verkade. Men det räcker inte."

lördag, mars 03, 2007

Lördags roundup

Jag brukar vara försiktig med att tolka opinionsundersökningar men något som är ställt utom all tvivel är att det går tungt för regeringen. Starten var inte bra och det tycks som man har svårt att komma upp på banan igen. Just nu verkar det som folk tror att vi vill sänka ersättningsnivåer för att de rika ska få det bättre, vilket naturligtvis inte är fallet. Socialdemokraterna har lyckats utan att synas så mycket själva styra debatten ditåt inte minst genom facken. Det är viktigt att vi kan visa på effekterna det vill säga att kunna visa upp att fler jobb verkligen skapats om 4a år. Att vi lyckas sänka sjukfrånvaron att vi får ordning på skolan och så vidare. Man bör nog inte drabbas av panik än, men man måste bli synligare i debatten.

Försiktig med tolkningen var det men när kristdemokraterna går från 4,9 till 6,1 procent så kan man i alla fall dra slutsatsen att det inte påverkat Kristdemokraterna negativt att man vill tillåta utländska kvinnor att göra abort i Sverige.

Folkpartiet går inget vidare trots att man enligt mig fått den enklaste och självklara uppgiften att styra om skolan. Kanske är det så att man fortfarande sitter fast för mycket i utspel och för lite i genomarbetade förslag? Eller så är det bara så att man fortfarande dras med bilden från valrörelsen.

Abel Struksnes dyker upp i Linköping en privatperson har inbjudit honom för att berätta om hur katolikerna och EU håller på att förslava oss.

Skeptisk Cirkel 55 är igång och där kan man bland annat läsa om hur det finns ett Zoo som inrett enligt Feng shui och om hur Ophra vilseleder det Amerikanska folket.

Per Ericson som tidigare länkat till sidan Junksciens från SvD:s ledarsida har nu höjt sig rejält och länkar till Lomborg. Lomborg har i och för sig på området det länkas till en ganska hederlig diskussion, även om jag inte håller med. (det är inget nytt Lomborg säger i och för sig.)

Henrik Sjöholm funderar på varför man inte ser till att utbilda fler lärare. Detta har jag också funderar på länge, men kanske är det lättare att låta dom utbilda sig i Danmark?

Sunderland tar sig närmare och närmare Premier league otroligt roligt, synd bara att inte Hysén får spela mer.

Stephen Hawkins ska ut på en nollgravitationsresa, en av världens ledande forskare på området ska alltså ut och uppleva det också, med rullstol och allt!

MartinR och kompani vid Vetenskap och Folkbildning håller sig igång och har satt ihop en hel del texter till en nice bok.

Tack!

På DN-debatt idag säger Zettergren och Eriksson från Svenska kyrkan och Missionskyrkan ifrån i abortdebatten. Det dom säger är precis det jag upplevde att många sa i kommentarerna i mitt blogginlägg där jag kommenterade Aborelius och Hedins tidigare inlägg i debatten. De säger också det som jag fått många personliga kommentarer om utanför bloggens värld och jag är helt säker på att det är andra än jag som vill tacka dom!

En av orsakerna till att religionen fungerar så pass bra som den ändå gör nu på 2000 talet är att den har fungerat flexibelt och följt med tiden. Jag har svårt att se hur religionen skulle kunna fortsätta utan att fungera på det viset.

fredag, mars 02, 2007

Lars F. Eklund och Civitas

Lars F. Eklund säger att han tänker sluta i kristdemokraternas styrelse, partisekreteraren kommenterar.
”Han vet väl att även parti¬styrelsen behöver föryngras och förändras ibland. Jag vet att han har åsikter i några frågor som är aktuella just nu, men jag uppfattar inte att han går i protest. För mig är detta inte särskilt allvarligt eller anmärkningsvärt, säger Lennart Sjögren.”

Lars var den i partistyrelsen som fick minst röster i fjol av de nu sittande, han var föreslagen av valberedningen som ”ideologisk tänkare” alltså någon som skulle lyfta blicken ibland. Han var för norrbotten helt okänd lika så för mig. Lars är med och driver Civitas, något som ska likna en tankesmedja men tankesmedjan har börjat få slut pengar och når inte alls ut så vitt jag vet med några av sina budskap. Det var också när jag började läsa Civitas blogg som jag förstod hur Lars tänkte. Jag har efter att ha läst några inlägg där och kommenterat lite inte länkat till bloggen eftersom jag inte ville att sidan skulle sprida sig.

Jag har inte läst bloggen på länge nu men den korta stunden jag gjorde det han jag bland annat kommentera dessa två inlägg.

Heil Darwin ?
Om Darwin, hittler och kyrkan.

Och

Ett memento. Nej, två.
Om Al-Qaida och islam.

Dagens Citat av Lars finns för övrigt sedan tidigare på Civitas blogg.
”Är det under några omständigheter rimligt, att Sveriges genom tiderna förste kristdemokratiske socialminister aktivt driver igenom en lag, vars själva syfte är att öka möjligheterna att släcka spirande, oskyldiga människoliv i vårt land ?”
Ordvalet behöver jag inte orda om men går detta att tolka som annat än ett uttryck för att man inte vill tillåta abort över huvud taget?

Hägglund, Larsson och Odell bra om aborter

Bra så, det var detta jag hoppades på men tyvärr inte var säker på att jag skulle få se. Vi som vill ha kvar vecka 18 i abortlagen blir ofta beskyllda för att inte se det svåra i frågan. Men det gör vi vist, jag vill hävda att det är vi som verkligen sätter oss in i hur olika abortsystem fungerar och vad en begränsande abortlag i praktiken verkligen skulle innebära, inte bara i teorin. I DN artikeln finns en beskrivande passage;
”Men Sverige är inte det enda land i EU där man kan utföra abort mellan vecka 13 och 18. Det kan man i samtliga europeiska länder som har infört legal abort. Fyra EU-länder förbjuder abort. Skillnaden är att det i Sverige inte krävs medgivande av läkare och nämnd. I praktiken har detta dock av ringa betydelse. Andelen aborter som sker efter vecka 12 är faktiskt högre i Norge och Finland än i Sverige.”

Det blev rätt livat förra gången jag skrev om aborter på bloggen, för den som är intresserad går det att läsa här. Mer av mina tankar på området finns bland annat här.

torsdag, mars 01, 2007

An Inconvenient Truth

Filmen finns nu tillgänglig att se online. Jag har inte sett den själv än, kanske hinns det till helgen!

Miljö finns förövrigt också i serieformat...

Fel Fölster

Jag har tidigare på bloggen förklarat varför det är fel att säga att IPCC spår en halverad vattennivåhöjning. Nu gör Svenskt näringsliv samma misstag. Jämförelsen med att de naturliga variationerna och att det har varit större långt långt tillbaka i tiden är meningslös eftersom då inte jordens yta var täckt av människor som måste anpassa sig. Fölster gör också fel när han jämför temperaturökningarna och påstår att man sänkt högsta temperaturhöjningen från 5,8 grader till 4 grader, för att Citera IPCC själv.

“For example, the best estimate for the low scenario (B1) is 1.8°C (likely range is 1.1°C to 2.9°C), and the best estimate for the high scenario (A1FI) is 4.0°C (likely range is 2.4°C to 6.4°C). Although these projections are broadly consistent with the span quoted in the TAR (1.4 to 5.8°C), they are not directly comparable”


TAR är då förra körningen IPCC gjorde.

Det är tråkigt att svenskt näringsliv inte är bättre pålästa för varför ska man tro på det Fölster säger längre fram i artikeln när han har fel i grundfakta. Men personligen tror jag han har rätt på vissa områden, som till exempel att vår nuvarande satsning på etanol inte fungerar och att teknikutveckling är väldigt viktig.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...