tisdag, oktober 23, 2007

Vad är det som händer?

En av dagens stora nyheter handlar om att koldioxidhalten i luften stiger snabbare än man tidigare trott. Det spekuleras också lite i vad detta kan bero på, som det också sägs i artiklarna så kan man rätt säkert säga att koldioxidhalten i luften stiger på grund av att vi använder mer fossila bränslen och på ett O-effektivare sätt än tidigare. Det som är osäkrare är om det också är så att naturens förmåga att ta upp koldioxid försämrats (haven pratar man då mest om). En annan del av ökningen beror förmodligen också på fortsatt hög takt i avverkning av skog.

Men åter till haven för om det är så att deras förmåga att ta upp koldioxid redan börjat försämras är det något som gått snabbare än man tidigare trott. Artikelförfattarna tillskriver bland annat starkare vindar som en av orsakerna. De starkare vindarna skulle kunna bidra till att man får så kallad ”upwelling” där då kallare vatten med högre koldioxidhalt (kallt vatten klarar av att hålla mer koldioxid) kommer upp till ytan och vid kusten där ytvattnet blåst bort och släpper av koldioxid. (de har gjort en bra sammanfattning i både pdf och ptt format.)

Nyligen har också andra forskare gått ut och pekat på att det för delar av havet kan vara så att minskad cirkulation bidrar till att förmågan att ta upp koldioxid hos ytvattnet minskar. Detta skulle då enligt författarna främst bero på en starkare skiktning mellan det allt varmare ytvattnet och det djupa vattnet (minskat utbyte av CO2). Det beror också på att varmare vatten löser mindre koldioxid och att ”löslighets faktorn” förändras allteftersom koldioxidhalten ökar. Men det är tidiga resultat och därför osäkra, det är dock lite oroväckande att båda studierna pekar åt ”fel” håll.

7 kommentarer:

KM sa...

Det finns ett väldigt stort fel med resonemanget kring rapporten och artikeln du lankar till - temperaturen stiger inte.

De visar att CO2 halten stiger - kanske ar det sa, fast det ar ju väldigt mycket atmosfär att mata igenom. Men de har inte visat att temperaturen stiger, for det gor den inte. Tråkigt nog sa ser 2007 ut att bli lite svalare tom.

Rubriken pa DN's artikel ar ett rent pahitt!

Ingen mer som tycker att det ar lite besvärande? Eller det ar kanske NASTA ar som det blir varmare?

Dessa temperatur-projektioner (som inte ens kallas prognoser längre) har litet varde i verkliga världen.

Magnus sa...

De tidiga modellerna stämmer ganska bra överens med temperaturförändringarna trotts att dom är relativt svaga jämfört med de senare. medeltemperaturen som man brukar räkna den fortsätter allt jämt att stiga.

DN's rubrik är fel det kan ju vara värt att veta att det inte är artikelförfattaren som sätter rubriker.

KM sa...

Nja, jag mailade artikelforfattaren och hon svarade att "I dag är klimatforskarna överens om att sambandet koldioxidhalt och temperatur är fastställt."

Sa det var en medveten logn antar jag. Allt for att framja den goda saken.

Ar du saker pa stigande medeltemp? Kalla?

Magnus sa...

Det beror på hur du räknar i regel använder man sig av "vandrande" medel alltså ett medel av de kringliggande åren typ 5 år. i så fall ja...
http://ipcc-wg1.ucar.edu/wg1/Report/AR4WG1_Print_Ch03.pdf

CO2 temp kan man lite fräkt sägga fastställdes av svenske nobellpristagaren Svante Ahrenius som tog reda på vilka spectra som CO2 reflekterar.
http://en.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius

KM sa...

Magnus,

Din lank klipptes av, hittar inte vad du menar.

Men da vet du sakert ocksa att Steve McIntyre, som drog ner hockeybyxorna pa Michael Mann, kartlagger var en del av IPCCs temperaturdata kommer ifran. Och det ser inte klokt ut.

http://www.climateaudit.org/

Du har ingen annan kalla? :-)

"Det stora problemet i världen är att de dumma är så säkra på sin sak, och de kloka så fulla av tvivel"

KM sa...

Magnus,

Konstigt, lanken syns inte pa kommentarsidan, men den syns pa bloggsidan, sa nu hittade jag den.

Mkt enkelt dokument du lankade till ;-) Tanker inte analysera det i detalj.

Fast jag antar att det gjordes innan NASA, lite diskret, justerade sina temeratur data for USA sa de varmaste aret var pa 30-talet istallet?

Sen ser jag att Mann ar i farten med sina "smoothing" metoder igen for att justera data.

Slutligen, rapporten ar inte oomstridd:
http://ipcc-wg1.ucar.edu/wg1/Comments/wg1-commentFrameset.html

De skall nog lasas i par.

Magnus sa...

Jag lästa ClimatAudit för 3 år sedan men slutade på grund av för många grundlösa spekulationer, det gäller också mans första rekonstruktion av temperaturen.
http://www.clim-past-discuss.net/2/1001/2006/cpd-2-1001-2006.pdf

Temperatursjusteringarna i USA har inte påverkat de globala medlet på något nämnvärt sätt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...