fredag, oktober 12, 2007

Grattis Al Gore och IPCC

Som ni säkert vet går årets fredspris till Al Gore (för att föra ut budskapet) och IPCC (för det vetenskapliga jobbet) rörande deras arbete med klimatförändringarna. Jag har inte skrivit så mycket om Al Gore tidigare men vist har han lyckats bättre än någon annan med att föra ut budskapet om vad som håller på att hända med vårat klimat, även om det kanske inte alla gånger varit 100% korrekt (det går alltid att hitta formuleringar man vill göra annorlunda, mer vetenskapliga).

IPCC:s sammanställningar genom åren saknar så vitt jag vet motstycke i vetenskapens historia. Det är ett jättejobb som gjorts och trots att diverse förvirrare försökt vilseleda i frågan och göra den politisk har IPCC lyckats mycket bra.

Så nu återstår det för oss andra att försöka skapa möjligheter för att lindra den globala uppvärmningen. Steg ett är mer forskning på alternativa energisystem, där görs det inte nog.

*********
Uppdatering:
SvD kör en notis om 9 fel som eventuellt skulle finnas i Al Gores film. Stoat tittar närmare på dessa påstådda fel, själv hinner jag inte titta på detta just nu kanske får återkomma när jobbet lugnat sig lite.

Det kan ju vara värt att påpeka att Gore inte fått priset för att hans film bidragit till vetenskapen på något sätt utan för att han lyckats lyfta frågan globalt.

12 kommentarer:

KM sa...

I Alfred Nobels testamente star att lasa: "and one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses."

Kalla: http://nobelprize.org

IPCC & Gore kvalificerar sig INTE enligt dessa kriterier. Enkelt!

Forsoken att knyta samman klimatet med konflikten i Darfur ar bara skrattretande - som om DET har behovts som anledning for krig....

Magnus sa...

Det är ju lite lustigt att du hävdar dig vara bättre på att tolka detta än de som utser Priset...

Anonym sa...

Times have changed and the challenges to peace today are very different from when Nobel's will was written. The environment and climate change are issues that will, in the long term, have repercussions for all humanity and undoubtedly lead to conflicts over resources all over the place. Few issues are as important for world peace and I think it's great that the the Committee has the foresight to see this.

Svartbyn sa...

Jag har inget emot att Gore och IPCC får priset i sig, men känns det inte lite tidigt?

Särskilt när det gäller Gore kommer det först om några år visa sig vilken betydelse han haft. Tänker jag.

KM sa...

Magnus,

Enkelt, jag laste motiveringen pa Nobelkommitens hemsida och den matchar inte deras stadgar. Tycker du att den gor det? I sa fall hur?

Det finns manga som skulle verkligen fortjana det har priset sa det ar bara tragiskt nar det gar till en skojare.

Magnus sa...

Skojare tycker jag inte han är och jag litar faktiskt på att panelen tolkar sina stadgar rätt. (Det är ju inte en ny kritik den har dykt upp tidigare när fredspriset delas ut)

Berndt sa...

Det vore mer passande om Nobelkommittén instiftade ett Nobels Miljöpris än att dela ut fredspriset till miljökämpar.

Risken är stor att fredsprisets legitimitet snabbt urholkas om det premierar aldrig så viktiga insatser för en bättre global miljö.

Anonym sa...

Att Gore får det är ju högst märkligt, men även att det också i år går till ett FN-organ. Det är ju deras jobb. Vad skall vi bocka av nästa år, WHO, UNHCR, UNHDP och allt vad de heter...för att de sköter sina jobb.

Nobels fredspris har ju tappat allt sitt berättigande; används snarast för att föra fram politiska argument.

Anonym sa...

Fredspriset borde gått till de irakier som hängde Saddam Hussein eller nåt. Jag tycker vare sig Al Gore eller IPCCs arbete har nåt med FRED att göra, snarare miljö.

Anonym sa...

Ja fredspriset har definitivt tappat sitt berättigade det är ju bara titta på tidigare vinnare: Jimmy Carter, Yasser Arafat, Shimon Peres och Henry Kissinger. Att sedan personer som Adolf Hitler, Benito Mussolini och Josef Stalin varit nominerade gör ju inte saken bättre.

Magnus sa...

Priset har ju också tidigare gått till FN organ... i och för sig, tex för granskningen av atomvapen.

Jens sa...

Att betänka är att dem som utser fredspriset är 5 politiker tillsatta av norska folketinget. Ur den synvinkel är det inte konstigt att en samvetslös retoriker som Gore får priset. Han är politiskt korrekt, men det är väl det enda korrekta han är.

Over and out..

/Jens

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...