onsdag, oktober 10, 2007

Det vore inte en dag för sent

Kommer Socialdemokraterna att ha vaknat inför nästa val? Kommer man våga ompröva sitt beslut om avveckling av kärnkraften? Jag är tveksam, speciellt om man tänkt bilda regering med Miljöpartiet och efter vad jag har hört är en omprövning av EU politiken det enda krav Socialdemokraterna ställer på Mp för en djupare samverkan.

Annars har Wibe rätt, jag har inte sett någon forskare eller rapport på området som hävdar att vi kan bromsa klimatförändringarna rejält utan kärnkraft. Det vore ypperligt för Sverige om Socialdemokraterna kunde ompröva så basindustrin kan få åtminstone lite långsiktighet på energiområdet. Jag betraktar nedläggningen som Socialdemokraterna började med under senaste mandatperioden som vansinne, något som kostat Sverige rejält.

Detta kommer att vara viktigt inför nästa val, vad har Socialdemokraterna för energialternativ? Det finns inget... och om vi lyckas hitta något så vore det bra mycket bättre att exportera vår el för att kunna minska kolkraften i Europa.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Den som bara tror att det finns kärnkraft i dag som man kan ta till är rätt så efter..

http://peswiki.com/index.php/Main_Page

Magnus sa...

Det finns det nog ingen som tror... Men den som tror att vi inom snar framtid har lösningen på energiproblemet utan kärnkraft lutar sig inte mot vad forskningen säger...

Anonym sa...

"forskning! lol" Om man lägger 10 000 000 kr på utvecklandet av att kunna sänka bränsleåtgången på fossila bränslen med 1% medans man har lagt ner t.ex. 1 kr på cold-focus-fusion teknik, då får man ju också resultatet att forskningen är uppköpt för länge sedan. Vad forskningen säger är bara ett resultat av politiska strategier inte vad som är möjligt. Dessutom kan också vissa företag tjäna storkovan för restmaterialet ifrån fissions processerna.

Jag har pratat med ett antal forskare som bekräftar att den svenska staten INTE är intresserad av miljövänlig teknik. Ett exempel är http://focusfusion.org/log/index.php som har fått noll i respons ifrån den svenska staten, även om det är en av de mest intressanta fusionsteknikerna idag.

Men det som kommer att hända är att vi tröttnar på detta energimonopol och gör vår egna energi hemma eller i små sammangreningar. På detta sätt slipper vi problemen eftersom denna energi är bättre på alla sätt och kostar bara en bråkdel av vad vi betalar nu.

http://www.thejoecell.com/
http://www.lesa-maschinen.de/

Johan sa...

Anonym, anledningen att man inte lägger en krona på cold fusion är att det är en bluff. Kall fusion existerar inte. Efter pons och fleischmann gick ut med upptäckten så har det blivit studerat väldigt noga och det finns absolut noll bevis för att någon fusion pågår.

Anledningen till att man inte lägger ner pengar på focus fusion är för att det hittils inte verkat särskilt lovande. Dessutom verkar Eric Lerner, mannen bakom focus fusion, vara lite av en bluffgubbe med bland annat sin egen lilla teori för hur universum fungerar. Om Lerner lyckas producera bevis för sin fusionside god nog att publiceras i någon acceptabel peer review journal så kommer han få alla pengar han någonsin kan tänkas behöva.

Det är inte så att alla fusionsforskare som satsar på tokamaks är dumma i huvudet och föredrar den fusionstekniken för att den är dyr och otymplig. Den verkar helt enkelt mest lovande.

Den där "joe cell" grejen du länkar till verkar vara typiska bluffen som bryter mot några termodynamiska lagar och påstås utvinna energi ur ingenting.

Anonym sa...

Att någonting "verkar vara" är helt subjektiv och grundar sig inte på vetenskapliga fakta..
Mainstream-vetenskapen idag, så som den ser ut, baseras väldigt mycket på dessa subjektiva förutfattade meningar vilket gör att forskningen är väldigt konservativ och går väldigt trögt (Teo-Politiserad).

Termodynamikens lagar grundar sig på slutna system vilket gjorde att de förkastades redan innan de formulerades. Dock tjänar de till att uppehålla de troende.

Johan sa...

ok visa mig då de peer review artiklar som stödjer att focus fusion är ett giltigt alternativ till tokamas, ge mig referenser till att "joecell" inte är en bluff.

Din kommentar om termodynamikens lagar är rätt humoristisk. Bluffmakare gillar att ignorera "olämpliga" naturlagar så det överaskar mig inte direkt.

Magnus sa...

:) skulle bli rätt jobbigt att läsa om utbildningen ifall man fick kasta termodynamiken på sophögen....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...