tisdag, juli 03, 2007

Kristdemokraternas riksting – abort

Ja, vart ska man börja? Ni som läst bloggen tidigare vet att det var ett gäng kristdemokrater som lät publicera ett debattinlägg på DN debatt samma dag som kristdemokraterna hade sina kommun och landstingsdagar. Deras artikel puttade för övrigt undan ett annat utspel som kristdemokraterna tänkt göra i samband med mötet. Detta inlägg följdes sedan upp med hot från pingströrelsen och katolska kyrkan och utspel i mindre tidningar. Man valde alltså att ta offentlig strid med partiledningen i ett läge när partiet var sårbart och behövde ställa om från opposition till att regera. Göran Hägglund har efteråt ångrat att han inte var tydligare i frågan tidigare och så vitt jag förstår även att det inte fördes mer debatt. (Den som är nyfiken kan prova söka på abort i bloggen.)

Det första jag möts av när vi tagit oss fram till rikstinget i Sundsvall är Mats Selander som står och rullar upp en banderoll med aborterade foster på och text som ifrågasätter kristdemokraterna. Jag har träffat Mats tidigare då han var uppe i Luleå och försökte sälja Inteligent Dessign som vetenskap därför kände jag igen honom. Det fanns för övrigt andra från Credoakademin närvarande i ”protesten” som anordnats utav MänniskoRätt för Ofödda. Nå dom gjorde förmodligen mer illa för sig själv än för någon annan.

Väl inne i tinget går det till så att man får ta en lapp och skriva ner på vilka områden man vill tala sedan säger presidiet till när det är ok att lämna in lapparna. Talordningen blir sedan i den ordning som lapparna lämnats in, det vill säga den som lämnat in sin lapp först får tala först.

Erika tog lapparna från Norrbotten och var ganska snabbt framme vid inlämningskön vilket gjorde att vi fick möjlighet att tala på alla områden utom just hälsa och sjukvård. När listan på talare var färdig stod det klart att Mikael Oskarsson, Lennart Sacrédeus, Annelie Enochson och deras gäng (Det vill säga de som nu länge bråkat om abortfrågan) lagt beslag på nästan all talartid de första 1-2 timmarna. Den enda som överraskade mig var Eva Johansson som också var uppe i samma vända. Förmodligen hade en eller några få personer lämnat in allas lappar för att hålla undan andra åsikter.

Efter frågan var avgjort var många fler än mig väldigt upprörda på hur det hela hade gått till, spektaklet upplevdes som smått kuppartat. Det gjorde att i stort sett alla andra frågor inte kunde diskuteras på detta viktiga kapitel. Frågan är om man verkligen kan säga att några av de andra frågorna behandlades över huvud taget. Det kändes inte minst dumt eftersom inget nytt framkom i debatten det var samma argument som körts tidigare om upprepades om och om igen. Jag kan inte annat än hålla med Ingvar Svensson om att partistyrelsen måste fundera på om man inte ska införa ny arbetsordning så här kan det i alla fall inte fortsätta. Folkpartisten Ylva Strutz här i Luleå var imponerad av att kristdemokraterna klarar demokratin med runt 700 ombud, tyvärr får jag väll säga att det kanske håller på att förändras då.

Lite irriterande var det också att media inte först fattat att de talande inte var representativa för ombuden utan körde på om den interna splittringen men det verkade trotts allt som att man försökte rätta till bilden eftersom (Norrbottenskuriren skräder inte orden). Dom blev trotts allt överkörda... Kanske kan det också vara värt att påpeka att stödet för Hägglund var kompat både före och efter debatten, vilket gör efterspelet än mer komiskt.

Deltagande i hela spelet är bland andra MRO, Ja till livet och livets ord . Ja till livet är mycket besvikna har till och med börjat ifrågasätta Hägglund som partiledare på sin blogg. Av att döma av uttalandena efter tinget verkar det inte som att dessa personer kan ta ett nederlag, i stället skyller man på allt och alla för att det inte gick vägen. Istället för att inse att man stött på sitt Waterloo tycks man försöka ivra upp sig själva så att inte självbilden blir förstörd. Intressant är också detta inlägg från Per Ericson på SvD där han kritiserar Hägglund för att påpeka det uppenbara att de ovan nämnda varit mer intresserade av att göra buller och väsen av sig utanför partiet än att ta en intern diskussion. Jag borde nog i och för sig inte vara förvånad efter Pers ledare om alfafans inom kristdemokraterna, vem syftade han på? Lennart Mikael och deras anhängare? Just snygga alfafans, dom skulle ju gå ner på en halvmiss... Kristdemokraterna under 2 % och god bye Alliansen. Det är trotts allt extremt få som delar Pers katolska tro i Sverige.

Alla tidningar jag läst efter tinget har odelat pekat ut kristdemokraternas väg framåt åt motsatt riktning av vad livets ord med flera vill (go figure) utom en värmländsk tidning som inte verkar ha fått upp huvudet ur sanden. Dessutom är man förvirrad vad gäller kristdemokraternas framgång och försöker påskina att det var ett ställningstagande mot all abort som gjorde kristdemokraterna framgångsrika 1998 trots att motsatsen gällde. För det i dag aktuella läget går det bra att ta en titt på valanalysen som mer än tydligt pekar ut hur fel dessa virrpannor har.

Nej personligen skulle jag bli glad om livets ord, ja till livet, MRO med flera valde att starta eget parti i stället för att fortsätta sprida en felaktig bild av kristdemokraterna. Ni vågar aldrig...

***********
Uppdatering:
Hot har kommit från de ovan nämnda förut, som jag skrev ovan... Ni törs aldirg!

***********
Uppdatering 2:
Jag kan inte annat delvis hålla med Pennila Gunther i dagens SvD, kan dom inte sköta sig måste något göras.

**********
Uppdatering 3:
Lennart Sjögren har nog rätt när han påpekar att det förmodligen inte är så många ledande kristdemokrater som skulle ansluta sig till ett nytt parti, inte heller skulle de dra många röster.

**********
Uppdatering 4:
Statsvetarna gör tydligen samma bedömning som jag, ett sådant parti har ingen framtid och kan vara bra för KD.

***********
Uppdagering 5:
Mer info om vad ”gruppen” planerar kan ni hitta i Världen idag, Dagen och DN.

***********
Uppdatering 6:
Vem är Joseph Christenson som dyker upp i radio? Ingen jag kommer att sakna...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett nytt parti, det kan bli ett effektivt sätt för KD att "slippa" riksdagen

/NE

Magnus sa...

Jag har sagt det länge, det skulle hjälpa inte stjälpa....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...