fredag, juli 06, 2007

Klimat, östersjön och sex

Genom en länk från DN artikeln om grönlands tidigare klimat (och SvD) kommer jag till en linköpingsforskares blogg där han lägger ut egna teorier om den globala uppvärmningen. Något häpnadsväckande är att professorn utan vidare reflektioner använder sig av en felaktig graf som visar samband mellan temperaturen och ”solaktiviteten”.

Förutom att grafen är felaktig så är det intressant att ta en titt på vad de senaste rönen på området är (för mer bakgrunds info kan ni läsa tidigare poster).

Nature har en ny artikel med följande titel, No solar hiding place for greenhouse sceptics.

”This paper is the final nail in the coffin for people who would like to make the Sun responsible for present global warming”
Ta en titt själva och om inte det är nog kan ni ta och läsa detta bidrag till en konferens om kosmisk strålning. Där tittar man förutom på själva korrelationen på vilken effekt den joniserande strålningen från Tjernobyl hade på molnbildningen (klimatet).

”From this the temperature rise due to CR must be less than 0.01◦C.”
Bloggaren Fasiken har för övrigt en del kul påpekanden på området.

Min klimat debatt med Bo Rönnlund fortsätter för övrigt idag i Norrbottenskuriren, förhoppningsvis inser han att han är ute på djupt vatten nu.

Moderaterna flyttar fram sina positioner på miljöområdet rejält. Idag har man en artikel på SvD brännpunkt där man beskriver en inte alls tokig strategi runt östersjön men den är inte speciellt unik. Tyvärr känns det som om bensinskatteförslaget från kristdemokraterna gjort att vi hamnat lite efter, förhoppningsvis är vi ikapp och förbi innan nästa val.

Aardvarchaeology har en post där man ombeds gå ut och fota och skriva om sin närmsta arkeologiska plats. Själv har jag ingen kamera just nu men tänkte låna en och ge ett bidrag, det lät kul.

Det snackas i media om huruvida apor kanske kan vara smartare än en del människor på vissa områden, detta beror förståss på hur man mäter... för den intresserade kan jag rekommendera ett inlägg på bloggen developing intelligence.

Till sist lite mer läsning, The Heat of the Moment: The Effect of Sexual Arousal on Sexual Decision Making en artikel om hur upphetsning påverkar vårt beslutsfattande. Behöver jag påpeka att man inte fattar samma beslut när man är upphetsad som när man inte är det? Tyvärr kanske något allt för många upplevt, har du ingen kondom? Jaja...

1 kommentar:

Magnus sa...

http://www.pubs.royalsoc.ac.uk/media/proceedings_a/rspa20071880.pdf

Den vetenskapliga artikeln som det skrivs om i Nature...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...