fredag, juli 13, 2007

Idag på SvD brännpunkt går man till angrepp på hur utsläppsrättigheter fungerar men jag tror man missar själva poängen med systemet.

Utsläppsrättigheter skall utdelas på så sätt att systemet (östersjön eller atmosfären till exempel) inte behöver ta emot mer utsläpp än vad som är bra. Man sätter alltså ett tak på hur mycket som får släppas ut fördelar detta eller auktionerar ut detta till utsläpparna. Sedan får utsläpparna köpa rättigheterna för utsläpp av varandra, detta gör då att den som kan minska sina utsläpp billigast gör så och säljer sina utsläppsrättigheter lite dyrare(?).

Så klart en förenklad bild av hur det är tänkt att funka, detta kräver ju att man har ett väl fungerande system för området som skall regleras. Men detta är så klart inte omöjligt...

Dessutom har systemet tycker jag fått lite orättvis hård kritik, vad är alternativet? Man skulle kunna försöka sätta gränsvärden på utsläppen så att olika industrier inte får överstiga dessa men då finns risken att det blir billigare att ta böter eller att man gör systemet så att det blir för låga gränser och utsläppen blir för stora. Man skulle kunna försöka beskatta själva utsläppet men då måste man pricka rätt med skatten och här är det också så klart risk att man tar för mycket så att industrin blir orättvist behandlad eller för lite så att utsläppen inte minskar nog.

Systemet med utsläppsrätter kommer för övrigt från USA där man införde detta på Svavel där det också fungerade bra. Men det är också så att det finns massor med krångel när man pratar om utsläppsrätter, där man också måste sätta rätt pris eller rätt tak på utsläppen, man måste kunna bevaka utsläppen och de ingående parterna måste vara överens.

Olika system passar olika bra för olika problem och kanske är det så att ett system med handel runt utsläppsrättighet till och med passar bättre för kväve och fosfor i östersjön än för koldioxid i världen. Båda behöver i alla fall jobbas på ordentligt innan de införs...

Mer läsning:
Cap and Trade Systems 1
Cap and Trade Systems 2

1 kommentar:

Thomas Palm sa...

Felet med EU:s system är att man ger bort utsläppsrätterna. Det leder till att gamla förorenare belönas för sina försyndelser och att kontakter i EU:s korridorer blir väl så viktigt som att driva en effektiv verksamhet. Det riktigt jävliga är att trots att industrin fått utsläppsrätterna gratis kan de höja priset till oss konsumenter enligt principen om marginalprissättning.

Om man istället auktionerade ut utsläppsrätterna skulle nackdelarna försvinna. Systemet blir då till sina konsekvenser likt en koldioxidskatt. Själv föredrar jag dock den senare eftersom den är enklare att administrera. Att få nivån rätt tar några år, men man får gradvis justera skatten.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...