onsdag, april 18, 2007

Miljöbilar och energisystem

Två motioner lämnades i veckan in av kristdemokraterna i Luleå en om gratis parkering för miljöbilar och en om vikten att minska energiförbrukningen, denna gång genom att försöka utnyttja snö till att kyla byggnader. Den första motionen känns inte som några konstigheter för den som är intresserad av snökyla rekommenderar jag Snowpowers hemsida, ett projekt sprunget från Luleå tekniska universitet.

Folkpartiet verkar också ha lagt en liknande motion om miljöbilar på samma dag, snacka om tajming.

4 kommentarer:

Thomas Palm sa...

Problemet som vanligt är vad som är en miljöbil. Är en bil som kan köras på etanol men som i praktiken tankas med bensin en miljöbil? Är det inte enklare att låta skillnaden mellan bränslen synas vid pumpen genom rejält differentierad skatt och slopa sådana här specialbestämmelser som mest trasslar till det?

Magnus sa...

Jepp, det är svårt och jag tog den enkla vägen och körde på samma som regeringen fastslog, men det är mest för att inte tjorva till det med olika deffinitioner.

Magnus sa...

Det kan dock vara ett problem med att ge etanol för mycket lättnader när folk sedan inser att de måste betala mer... och att höja bensinpricet funderar jag på om miljöpartiet ens vågar föreslå? (rakt av altså utan att göra om hela skatte systemet vilket kanske vore att föredra..)

Mattias Wingstedt sa...

Det är väl så att det är högst tveksamt om etanolbilar tankade med etanol är miljöbilar. Man förflyttar bara fossila koldioxidutsläpp till andra ställen i produktionskedjan, och riskerar rätt elaka miljöeffekter eftersom det går åt mycket jordbruksmark för att fylla efterfrågan på koldioxidneutralt drivmedel. Effekter som redan syns i form av nedhuggen regnskog i Brasilien och Indonesien.

Det värsta är ju att etanolbilarna riskerar att konkurrera ut riktiga miljöbilar, sådana som drivs på gas (bättre stadsmiljö) eller el (tror dessa är miljömässigt bättre på alla sätt). Till skillnad från etanolbilar är det ju förenat med visst risktagande och mindre bekvämlighet att välja dessa alternativ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...