lördag, mars 10, 2007

Kalla fakta?

Det känns lite som veckans ickenyhet att en svensk trupp varit med om att döda i självförsvar för detta är inte första gången det händer. När man var i den åldern att utlandstjänstgöring kändes som ett alternativ hade man trots allt några kompisar som åkte och vist var det väldigt ovanligt att skott avlossas men det händer. Att man tror att man kan ha en trupp i Afghanistan utan att svensk trupp kan komma i sitsen att man måste döda känns så naiv att det är svårt att beskriva.

Men allt som oftast är de som ställer sig förvånade personer som inte har en aning om vad ”Peace keeping” går ut på, eller hur situationen för svensk trupp i utlandet ser ut. Det var till del samma personer som klagade den gången jag själv var med och deltog i en Partnership for peace övning. Vi var första svenska ”trupp” som med ”vapen” gick över norska gränsen på runt 100 år den gången, givetvis bannade av den naiva svenskvänstern som inte kan skilja på fredsbevarande och krigförande förband. I sin förvirring häpnar man nu också över att svenska fredsbevarande styrkor dödar i självförsvar. Hur kan man tro att det utan vapen går att bedriva uppbyggnad och humanitär hjälp av Afghanistan?

Något som skulle vara en nyhet är ifall svensk trupp blir mer och mer aktiv inom NATO utan att regeringen fattar beslut i frågan. Det är trots allt skillnad på att deltaga och aktivt leta och förgöra terrorister eller vara satta att i fredsbevarande syfte bevaka och stöda en landyta.

1 kommentar:

Bulten i Bo sa...

Jag vet inte om det är så vanligt att om man råkar för ett anfall och tvingas "döda i självförsvar" telegraferar hem att "Main traget down".

Men i övrigt håller jag med dig. Krig är krig, "skjuter inte jag dom så skjuter dom mig" och med svenska soldater understödjande ockupationstrupper är det nog bara en tidsfråga tills man med JAS skjuter ner sin första bröllopsfest!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...