söndag, mars 11, 2007

Ideologier

Niklas Ekdal diskuterar ideologier idag och jag tror han är inne på samma spår som jag, ideologier är något man ska följa lika bokstavstroget som bibeln. Världen, forskningen och människan förändras konstant och den enda anledningen till att religionen fortfarande i så hög grad finns kvar är för att den har varit så flexibel. Om samma dogmer som gällde runt upplysningen hade fått råda idag hade kyrkan krympt snabbt. Lika så har det varit viktigt för svenska kyrkan att anpassa sig efter den svenska sekulariseringen. En kyrka som dogmatiskt fryst ut kvinnliga präster, homosexuella och förbjudit aborter hade snabbt krympt.

Precis så är det med ideologier, de kan visserligen tjäna som en bra utgångspunkt för debatter. Men man kommer omöjligt ifrån att olika personer når olika svar inom samma ideologi (vilket gör att det blir fler och fler subgrupper i olika ”ideologier”).

Ekdal menar dock att det i Sverige endast är liberalismen som får kritik för att överges av debattörer som inte själva är liberala. (T.ex. icke konservativa klagar inte då man tullar på konservatismen.) Men där känns det som han har lite fel, ta tillexempel Tännsjös raljerade om kristdemokraterna, där han argumenterar för att det är sorgligt att runt 1 % av svenska folket inte får ett eget riksdagsparti. Jag tycker mig också se att SvD mellan raderna i alla fall inte än är helt nöjda med kristdemokraternas förslag till förändring. Visst finns det också personer som gråter när vänstern börjar ta avsked från kommunismen på riktigt, men inte lika högt för de har ju ändå ett par partier som man kan bli medlem i stället för om man vill kalla sig kommunist. Men kanske menar Ekdal ute bland folket och inte bland proffstyckare och i så fall har han nog rätt. Det kan man inte minst se i bloggsvären där det finns många ”liberala” bloggar alla försvarande just sin tolkning av liberalism.

Sedan är det uppenbart att när Ekdal kommer in på abortfrågan har han inte läst Louises blogg om Rolands artikel i expressen. Där deltar Roland i kommentarerna och det framgår med all önskvärd tydlighet att han endast var ute efter att problematisera frågan och inte argumentera utifrån sin egen övertygelse. (Typiskt filosofer som inte tänker på alla oss som måste städa upp efter dom.)

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...