torsdag, mars 22, 2007

Bo Östman och äktenskap

Östman skriver i dagens ledare i Norrbottenskuriren under rubriken stoppa homovigslar. Räkna med att det kommer bli insändarstorm i tidningen... delta du också?

”Homosexuella par får leva precis hur de vill, men utredaren Hans Regners förslag att de ska kunna gifta sig i kyrkor och kalla sig äkta makar är ett hån mot äktenskapet, dess djupa innebörd och starka förankring.”
Slutsats, de får inte leva precis hur de vill! Kanske har Östman också missat att det är kyrkan själv som får välja ifall homosexuella ska få gifta sig där eller inte. Det Östman så klart borde göra är att attackera Svenska kyrkan för att man tillåter att homosexuella gifter sig där.

”Regeringen är splittrad i den här frågan och det ska förhoppningsvis också leda till att den dör sotdöden. Kristdemokraterna är starka motståndare mot en förändring i den här riktningen. Därför lär det också bli svårt att, som utredaren föreslår, införa en ny äktenskapsbalk från 2008 som är gemensam för homosexuella och heterosexuella par. Varför skulle de övriga partierna i regeringen skapa en konflikt genom att försöka köra över kristdemokraterna i en fråga som är så viktig för dem? Låt socialdemokraterna gå till val 2010 på homovigslar. Med tanke på att det finns cirka 1.500 par i Sverige som ingått partnerskap så lär homovigslar inte vara någon vinnarfråga.”
Att känna sin samtid verkar inte vara Östmans starka sida, förståelsen för homosexuallitet och homosexuella ökar i takt med att nya generationer växer upp att försöka hålla en redan svag opinion om ryggen betyder bara tappade röster för Alliansen i längden. Jag tror det skulle vara förödande både för folkpartiet och moderaterna att backa i frågan. Moderaterna har nyligen börjat satsa på att ett bättre sätt nå kvinnor och unga att då gå emot i denna fråga skulle få exakt motsatt effekt. Det är ju trots allt så att till och med kristdemokraterna tappar väljare på grund av sin inställning i HBT och abortfrågor. Detta är en viktig fråga inför nästa val så opinionen kommer ha svängt än mer.

”HOMOSEXUELLA kan förstås leva tillsammans utan några besynnerliga kopior av traditionella äktenskap. Registrerat partnerskap har funnits under tio-tolv år och det är trots allt relativt få som har valt att leva under den formen som ger en extra juridisk och ekonomisk trygghet.”
Det kan inte ha varit Östmans starkaste dag för vad homosexuella vill är att just kunna leva tillsammans utan att några besynnerliga kopior av traditionella äktenskap. Alltså man vill inte ha partnerskapet som så klart känns som om man blir en andra klassens medborgare, man vill ingå äktenskap precis som resten av den Svenska befolkningen.

”UTREDNINGSFÖRSLAG är långt samma sak som beslut om omfattande förändringar. Även om utredaren Hans Regner självfallet gör gällande att dagens äktenskapsbalk är en särbehandling av homosexuella.”
Om det inte är särbehandling att inte tillåta homosexuella ingå äktenskap vad är det då? Som sagt denna ledare kan inte ha tagit lång tid att skriva.

”Det är ingen särbehandling att hålla fast vid äktenskapet som en samlevnadsform mellan män och kvinnor. Ett begrepp med mycket djupa historiska rötter.”
Och det var förståss ingen särbehandling att kvinnor inte fick rösta eftersom det hade så djupa historiska rötter. Nej alliansregeringen har inte råd med denna sortens åsikter, det går nog tungt för alliansen som det gör! Mona Salin skulle inte kunna få en bättre start än om alliansen skulle lyssna på Östman i denna fråga.

7 kommentarer:

Tor Billgren sa...

Bra svar på en undermålig artikel!

bert sa...

Hade också väntat en kritikstorm. Men än så länge verkar den utebli.

Anonym sa...

Det inlägget gillar jag. Själv blev jag så frustrerad för att det var så mycket att bemöta - så det blev nästan noll. Jag tror jag kommenterade den något - eller om det var i min tidningskrönika?
Migelle, moderat, har också kommenterat den.
Ha en bra helg - kanske vi ses på Hotell Nordkalotten?
Kramar från Ylva

Magnus sa...

Tack Ylva, jo det hoppas jag vi gör!

Magnus sa...

Det kommer att komma insändare det är jag säker på men det dröjer nog någon dag. Sen blir det intersant att se hur tidningen agerar, kommer man låta ledaren svara direkt på insändarna eller kommer man ta in insändare som publiceras som vanliga insändare?

Anonym sa...

homoäktenskap- vilken jävla skitfråga. Fan, har ni politruker inget vettigare att syssla med: Arbetslösheten , det låga nyföretagandet, den kassa skolan mm mm

swYck sa...

till "Anonymous": Om du nu tycker detta är en "jävla skitfråga" som politiker bör låta bli att hålla på med kan du väl själv låta bli att skriva meningslösa inlägg om just det... suck.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...