måndag, februari 05, 2007

Kristdemokratisk valanalys, Samarbetet och Ledaren

Här kommer då del 2 i valanalysen, den första delen handlande om organisationen.

Låt oss börja med att konstatera att kristdemokraterna fick 6,6 % vilket inte kan betecknas som annat än ett dåligt val.

Alliansarbetet
Varför inte starta med den när nu det visat sig att många kristdemokrater är upprörda över moderaternas framfart. Kanske hade valanalysen ett finger med i spelet men personligen tror jag media haft större inverkan på att skapa missnöje inom kristdemokraterna. Valanalysen konstaterar dock att Kristdemokraterna tappade initiativet i många frågor, till exempel fastighetsskattefrågan till de andra borgerliga partierna. Några av profilfrågorna tornades också ner igenom samarbetet, familjepolitiken var en sådan. Vilket visade det sig inte skulle gynna kristdemokraterna. Dock tycker jag att valanalysen missar att Göran fick en bra start igenom samarbetet där han fick synas i media och framstå som den roligaste av de 4a. Detta gjorde att Kristdemokraterna nog fick en bättre start än man hade fått om man slagits på egen hand. Det skulle dessutom förmodligen inte ha vunnits något val om inte en allians hade bildats. Jag anser också att det nu är livsviktigt för kristdemokraterna att våga sticka ut nu och om inte småpartierna skall få göra detta krävs det någon annan typ av valteknisk lösning (gemensam lista el. dyl.).

Göran Hägglund
Vad kan man säga? Personligen är jag mycket imponerad över hur bra han lyckades komma ut i media. Valanalysen påpekar också detta, att Göran kom ut mycket bra i media. Opinionssiffrorna pekade mot slutet på att kristdemokraterna skulle närma sig 9 % mycket tack vare Göran. Valanalysgruppen tror att orsaken till att kristdemokraterna fick mindre röster än vad opinionsinstituten sa kan ha varit att folk som övervägde att stödrösta på Kristdemokraterna istället gick tillbaka till förstahandsvalet mot slutet när man såg att Kristdemokraterna skulle klara sig. Detta låter inte omöjligt, hur stor effekten var är svårt att sia om. Partiledaren anses viktig i förhållande till andra partier det är endast för moderaterna som partiledaren anses viktigare för väljarna enligt ValU:s undersökning.

1998 ansåg 31 % (3,7 av 11,8) av kristdemokraternas 11,8 % att partiledaren var viktig.
2002 ansåg 26 % (2,4 av 9,1) av kristdemokraternas 9,1 % att partiledaren var viktig.
2006 ansåg 23 % (1,5 av 6,6) av kristdemokraternas 6,6 % att partiledaren var viktig.

Då ska vi minnas att Alf Svensson hade riktigt bra förtroende från alla väljare 2002 trots detta backade Kristdemokraterna från 1998. Kristdemokraterna fortsatte också att tappa röster ner till 7 % innan Hägglund tog över. Raset fortsatte men Hägglund reste sig och återförde partiet till 6,6 %.

I Synovate Temos generella eftervalsanalys framgår det att Göran Hägglund (12 %) rankades på andra plats efter Fredrik Reinfeldt (46 %) i vilken partiledare som gjort störst intryck under valrörelsen.

I Synovate Temos specialbeställda eftervalsanalys framkommer det att Göran Hägglund anges av kristdemokratiska potentiella väljare som orsak till att man skulle kunna rösta på partiet. Samtidigt anges Fredrik Reinfeldt av förlorade väljare som en orsak till att man i stället röstade på Moderaterna. Man kan väll sammanställa det genom att konstatera att Hägglund hade betydligt tuffare motstånd än när Alf Svensson konkurrerade med Bo Lundgren. Man kan också se att andelen av kristdemokraternas röster som tycker att partiledaren är viktig minskar i takt med att partiet krymper. Men jag tror inte man kan dra slutsatsen att folk lämnat på grund av partiledaren. Kristdemokraterna rasade medan Alf Svensson nådde toppnoteringar i förtroende hos folket och Hägglund gick trots allt hem i stugorna enligt de mätningar som gjordes.

Min personliga reflektion är dock att Hägglund gjorde sämre ifrån sig när han i Tv4:a blev tvungen att försvara kristdemokraternas ställningstaganden runt homosexuella och äktenskap. Men den frågan finns det nog ingen i världen som kan ta hem hos folket och ställningstagandet blir bara mer och mer extremt.

Nej det var inte alliansens fel eller Göran Hägglunds fel att Kristdemokraterna gjorde ett dåligt val så om du vill veta varför måste du vänta på del 3 i min valanalys!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...