onsdag, februari 28, 2007

Al Gore och Kinesisk torka

En långsökt (?) koppling till den globala uppvärmningen, inte för att jag tror att den nu rådande torkan i Kina beror på växthuseffekten men jag tycker att det visar på hur sårbart tredjevärlden är och också på hur svårt det är att försöka beräkna någon typ av kostnad för ett förändrat klimat. Det svenska stjärnskottet Christian Azar har sagt att vi runt 2100 kommer vara 5 gånger så rika som vi är nu och om vi är villiga att skjuta upp den rikedomen 2 år kan vi lösa klimatproblemet. Jag har inte orkat läsa den vetenskapliga artikeln bakom påståendet och har ingen aning om hur bra beräkningarna står sig, men det låter tilltalande.

Så till Al Gore som fått kritik från vissa håll i bloggsvären, men jag förstår inte riktigt varför. Bloggarna som riktar kritiken är i normala fall för att vi ska försöka använda ekonomiska styrmedel så vi får en övergång utan att vi ska behöva lägga om vår livsstil. Men nu kritiserar man Al Gore för hans stora elräkning (och en del hans flygande) trots att han använder ekonomiska styrmedel för att försöka kompensera mot detta. Det vill säga han köper utsläppsrättigheter för att kompensera när han flyger och använder sig av ”grön el” till sitt boende. Man kan naturligtvis fundera på hur moraliskt det är att flyga massa för att man har råd, men detta är normalt inte vad kritikerna brukar se som omoraliskt. Inte heller har jag hört Al Gore säga att vi ska lösa klimatproblemen genom att hålla igen tillväxten, men det kanske någon annan har?

8 kommentarer:

Anonym sa...

det är klart att vi MÅSTE lägga om vår livsstil för att mildra (hejda går inte) klimatförändrnigarna.
torkan i södra Kina har att göra med att avsmältningen från Himalayas glaciaärer går fortare än någonsin.

Anonym sa...

Ööööh?!

Om glaciärerna smälter fortare än någonsin, borde södra Kina ha MER vatten än normalt, inte mindre. Svårt att ta det genomtänkta inlägget allvarligt.

Vidar sa...

Jag tänker inte klaga på Al Gore.

Som du själv skriver så är det den fattigare delen av värden, eller snarare de fattiga, som drabbas mest av klimatförändringar. Folk och företag som kan köpa sig fri kan alltså redan nu genom kapital köpa sig friheten, inte behöva inskränka sin egen frihet. Ja pengarna går ev. till något bra men det är ändå en jävligt sjuk lösning. Ungefär som den här.

Nisse sa...

Apropå The Goracle och att köpa sig fri, så har satirikern Iowahawk skrivit en underbar drift med att profeten inte tycks leva riktigt som han lär, som en slags obehaglig sanning för honom.

Men det finns - till lycka för kristdemokrater - möjlighet till bot och bättring för den som syndat mot profetens bud.

Missa inte att köpa en dekal till bakrutan på SUV:n.

Magnus sa...

Lever han inte som han lär? det är ju det som är hela påängen... han lever som han lära så vitt jag kan se.

Marcus sa...

"Inte heller har jag hört Al Gore säga att vi ska lösa klimatproblemen genom att hålla igen tillväxten, men det kanske någon annan har?"

Thomas Palm brukar ju predika om att vi ska skära ner på konsumtion och tillväxt.

Magnus sa...

Det finns det många som gör, men om man anklagar Gore för något borde de då inte vara något som han står för? Inte göra som vänster brukar göra måla upp en nidbild för att sedan argumentera mot denna?

Anonym sa...

http://video.google.com/videoplay?docid=9005566792811497638

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...