torsdag, januari 18, 2007

Lokal demokrati?

DN har en mycket läsvärd debattartikel idag. Man påpekar att den lokala journalistiken inte håller måttet och att kommunpolitiken knappast skildras. Jag kan inte annat än hålla med, man får ofta intrycket att det är tjänstemännen som styr och får stå till svars då något gott snett. Sedan dyker det upp någon välkammad politiker och säger något i still med att ja ja jo det ska vi rätta till. Inte sällan utmålas personer inom samma parti som meningsmotståndare, man får därmed förmånen att befinna sig i både opposition och styrande ställning samtidigt. Som norrbottning kan jag inte heller låta bli att citera ett stycke ur artikeln.

”De etablerade partierna behandlas dock rätt lika av de lokala medierna. Förenklat går det att säga att man är rätt hygglig mot alla. Hos de socialdemokratiska andratidningarna kan ändå en sista rest av partipress spåras. Här är det extra gott om nyheter om socialdemokraternas valaktiviteter, extra många insändare skrivna av socialdemokrater och extra försiktighet i kritiken av socialdemokratiska kommunledningar.”

Många är gångerna när jag kliat mig i huvudet och funderat över hur det kommer sig att man i kommun och landstingspolitiken kan göra bort sig hur många gånger som helst utan att det får speciellt stor inverkan på valresultatet.

Vad kan man då göra åt problemet? Ulvskog föreslog tätare val för att vitalisera demokratin, vilket har den stora nackdelen att man har enormt svårt att se nått resultat av de man gått till val på. Ett mycket bättre alternativ är att ha kommunval och riksdagsval vid olika år. Det är dags nu!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...