tisdag, januari 09, 2007

El Niño och klimat

När jag läste inlägget på moderskeppet igår tänkte jag att det var dags att skriva något om El Niño och dess effekt på klimatet. Det känns som att den typen av misstag som görs där har potential att göras av andra. Det vill säga att skylla den globala uppvärmningen på El Niño i desperata försöka att förneka växthuseffekten. Förutom att Moderskeppet inte vet eller inte förstår vad El Niño är och jämför det med en skiftning av golfströmmen så påstår man att det är anledningen till att 2007 skulle kunna bli varmare än till exempel värmeåret 1998. Men att 1998 blev just så varmt var för att man då hade en stark El Niño effekt, till skillnad från dagens som anses mer moderat (detta kan dock förändras) missas.

El Niño är inget nytt fenomen så det har alltså (så vitt man vet) haft lika stor inverkan på forntida temperaturer som det har på dagens. (Hur vida växthuseffekten skulle kunna påverka En Niño har jag inte sett någon bra artikel på.) Det är därför ovanligt varmt just nu även för att vara ett år påverkat av El Niño.

Jag hade funderingar på att skriva lite djupare i ämnet men det finns andra som han före och gjort det mycket bättre än jag kan. Jag kan dock bjuda på några länkar och funderingar. Nedan ser ni en bild som visar på hur vintermedeltemperaturen under några El Niño skiljer sig från vintermedeltemperaturen för åren 1968-1996. Som ni kan se så är det troligare att en El Niño skulle kyla av Sverige under vintern än att den skulle värma. (Detta betyder dock inte att enskilda år kan vara annorlunda.) Vill ni leka med egna inställningar och ta fram kartor kan man göra det här.


Mer info om själva fenomenet kan man hitta på svenska (vilket påminner mig om hur mycket det finns att göra på den svenska wikipedian),eller här på lite lättare engelska och här mer vetenskapligt.

Efter ni kollat in va El Niño är så läs gärna inlägget på moderskeppet, det är slående hur fel det kan bli om man inte är så insatt i ämnet. Något vi i och för sig också sett tidigare.

2 kommentarer:

Jacob Wallström sa...

Real Climate nämner möjligheten att växthuseffekten påverkar El Nino i artikeln du länkar till:

Obviously not. It is possible, in fact probable, that climate change is actually influencing El Nino (e.g. favoring more frequent and larger El Nino events), although just how much is still very much an issue of active scientific debate.

Magnus sa...

Jao, möjligheten fins men det krävs några steg till för att veta vad som händer känns det som.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...