torsdag, augusti 31, 2006

Tack Universal

På IDG:s hemsida kan man läsa att Universal är först ut på nätet med ”gratis” musik. Tanken är att musiken skall vara reklamfinansierad och man är därmed först ut och leder i industrin genom innovation och kunskap i stället för krav på nya lagar och restrektioner inom den innovativa IT branschen. Tack Universal!

Saknar Alliansen miljöpolitik?

Den som är intresserad av ämnet bör ta en titt på Anders Wijkmans (<----- en stor orsak till att jag är Kristdemokrat) debatt med Karin Svensson Smith (mp). Det blev en rörig debatt, inte minst för att Smith mest pratade om miljöpartiet... kommer dom få igenom något över huvud taget av sitt valmanifest? (återkommer med bättre länk)

onsdag, augusti 30, 2006

Spiken i kistan?

Alliansen har lyckats enas om familjepolitiken en punkt till alltså där man kunnat komma överens och pressentera för väljarna vad de får om de blir en borgerlig röst...

SAMTIDIGT I ETT PARALLELLT UNIVERSUM
----------
Vi vill ha väljarnas förtroende för att ensamt kunna bilda regering
Persson

Vi kräver ministerposter!
Miljöpartiet (andra valet i rad)

Nej, vi vill inte ha med dom heller, i våran regering
Vänsterpartiet ger svar på tal om att sossarna inte vill ge V ministerposter.
----------

Samtidigt visar det sig äntligen varför sossarna aldrig velat ha en fristående riksrevision, de tar ju faktiskt fram statistik som inte friserats av sossarna själva.

Och herr Danielsson avgår, inte en sekund för sent... hur han kan få behålla lönen kommer dock för all framtid att förbli en gåta.

Till sist verkar det som att Sverige har fått en kväll show som håller måttet, Robins i 2:an... inte en sekund för sen det heller!

tisdag, augusti 29, 2006

Lars Ohly


Så tråkig och förutsägbar att jag inte orkar vänta med att ge han betyget sämst hittills. Att ingen tänkt på de förut... vi bara löser arbetslösheten genom att anställa fler... BHA LÖJLIGT!

Uppdatering

Naturvårdsverket har svarat PJAL och det hela rör sig om en missuppfattning i media. Utmärkt...

Nu går det också att länka till SvD:s artikel med några av Sosseskandalerna, så jag passar på. Är det föresten någon som hört om Sossarna nappat på någon debatt mot Kristdemokraterna? (skulle inte tro de)

Kan man lita på Naturvårdsverket?

Eller är det en till myndighet som låter ideologi gå före kunskap? Nu har man tydligen beslutat att man ska ha plastdjur i stället för uppstoppade djur... Hur kul är det?! När jag var liten var jag väldigt fascinerad av djur över huvud taget och att få se ett riktigt uppstoppad djur var naturligt vis också häftigt och ökade mitt naturintresse. Så varför ta bort dom och ersätta dom med plast? Ideologi är det enda svar jag kan komma på.

Bra för trovärdigheten? Knappast.

Utmana Sossarna på skandaldebatt!

Så har media plockat upp spåret om Sossarnas makalösa hantering av ”Sossegate skandalen” jag nämnde tidigare. SvD (klicka på pdf-filen) tycker bland annat att Kristdemokraterna skall utmana Sossarna på skandaldebatt. Och varför inte? Jag menar den går ju inte att förlora, titta på punkterna jag tagit upp nedan och lägg till några från SvD artikeln... Lätt match!

måndag, augusti 28, 2006

Blogg-humor

Avslutar kvällen med lite blogg-humor och tänkvärdheter...

Hur kan man inte vilja rädda dessa?
Pandor

Ok, undrar om ramperna är handikapp anpassade...
Rullstolar

Undrar när man får se live klipp från svenska politiker på nätet
Ord och inga visor

Jag vet från säkra källor att om sossarna vinner valet kommer det sluta så här
Familjepolitik

Öppet brev till Marita Ulvskog

Så kommer äntligen Kristdemokraternas svar på Marita Ulvskog.

Lite från brevet:

”Marita Ulvskog, nu får det vara nog med krokodiltårar. I din första kommentar till den unga kristdemokratens telefonsamtal till SSU i Stockholm sa du att du var chockad. En chock så djup att du inte kunde kontakta mig direkt förra torsdagen så att vi kunde ha rett ut detta öga mot öga. Och en chock så läglig att den förhindrade nyheten att komma ut strax innan ni presenterade ert valmanifest. Avslöjandet kom istället precis efter Göran Hägglunds framgångsrika TV-utfrågning.”

Noterat

Har varit ute och satt upp de sista (?) Valaffischerna... vad får jag se vid ”drive in Max” inne i Luleå? Oh, alla valaffischerna utom Socialdemokraternas är nedrivna... det betyder GIVETVIS inte att det är Socialdemokraternas fel...

(Dags att köpa digitalkamera)

Debatt

Kommer hem och slår på teven, vad får man se... Ella Bholin (uppdaterad?) och Gustav Fridolin (3 månader) representera bloggare... jaja, bedöm själva, jag är skeptisk! Förövrigt rena floskeltoppen i programmet, finns det någon mening med att blogga? Når man bara de närmast sörjande? Vist, oftast är de dom närmast sörjande som läser men en och annan lednings sida, reporter och icke sörjande slinker in hela tiden. Sen byter man idéer med andra bloggare konstant, det är lätt att ge kommentarer, man kan bygga upp förtroende och så ger man väljarna en chans att se hur man tänkt över en längre tid.

Ella var förövrigt besviken på att bloggarna tycks vara för politiskt bundna. Ja det beror ju förståss på vilka bloggar man läser men också på att man på svenska når en relativt liten publik. Att försöka uppdatera och hålla sig ajour inom ett område tar tid och kraft och om bloggen är special inriktad har man svårt att nå fram till någon publik över huvud taget... Inte så kul...

Hur många arbetslösa har Sverige?

Här är lite länkar där man kan försöka skaffa sig en egen uppfattning. Det korta svaret är naturligt vis, för många... Men Göran Persson har sagt att det löser sig (precis som 2004) så det är ingen fara!

Apropå Persson, ja jag har tydligen lite svårt att släppa honom... så påminner Johan Norberg om en gammal godbit!

"Jag tror inte att den folkliga förankringen på något sätt sitter i bostaden."
- Göran Persson besvarar i söndagens utfrågning hur kan veta hur vanligt folk har det när han skaffar herrgård för 12,5 miljoner.


"Hur kan du som köpt en villa för 6 miljoner veta hur vanligt folk har det?"
- Göran Persson till Bo Lundgren fyra år tidigare.

Konspirations teori nr 2

Måttligt road av spelet efter Göran Hägglunds lysande framträdande i SvT... Sossarna har givetvis lyckats hålla på att en KDU:are försökt få reda på när de skulle sätta upp sina valaffischer och övertalat Expressen att släppa det strax efter Hägglunds framträdande. Så klart fel av KDU:aren men var nyheten så stor att den skulle rulla flera varv i SvT? Well, låt gå för att den skulle köras men ska SvT verkligen låta Sossarna okritiskt kritisera och lossas som om detta var något speciellt lågt i debatten? Jag menar efter tsunamin, sossarnas ignorans av kristdemokraterna i debatter och uppstart av lögnmejl av Fredrik Reinfeldt borde media ha varit lite mer ballanserade. Nåja låt gå det är i alla fall Kristdemokraternas eget fel.

Något som Kristdemokraterna inte rådde över var att dagen efter inte handlade om partiets kärnfrågor (familj, äldre och jobb) utan om Aborter. Ekot körde det i sina nyheter lika så många tidningar, allt för att Hägglund svarat på en telefonfråga om han kunde tänka sig att någon gång i framtiden ändra på abortlagstiftningen... JAMEN!!! Det vore väll ändå själva fan om man inte i framtiden kan komma att ändra på saker å ting! Sen undrar folk varför Kristdemokraterna har så svårt att skaka av sig religions stämpeln...

Kort sagt det spelar roll vilken partifärg reportrarna har.

Sen när vi ändå håller på och spinner, så hittade jag filmen nedan hos HAX... kanske konstigt klippt, men ändå!

Riksdagsval.se

Nu har det lanserats en kul tjänst där man kan söka på sina egna åsikter och sedan matchas mot riksdagskandidater och kommunala kandidater i valet!

Själv lyckades jag med att pricka in 100% av mina egna åsikter till skillnad från till exempel Stefan Tornberg som bara är 86% sig själv och 14% någon annan (Ironi). Om det är någon tröst för Tornberg så landade han högst upp på min lista av de andra valbara kandidaterna i Norrbotten med 90% (jag tror alltså mer på honom än han själv). Inte så långt efter kom Kristdemokraternas Anders Pettersson med 80%.

Nå ja det var i alla fall en kul grej om man tänkt att personrösta... gå gärna in och kör testen!

söndag, augusti 27, 2006

Perssons Etik

Det är många som är riktigt arga på Persson, inte minst på grund av hans senaste husköp. I DN idag visas det också hur Persson maximalt utnyttjar systemet som han själv har byggt upp på ett anmärkningsvärt sätt. Moralen tycks som bortblåst och inte kan man kalla herrgårds Persson för arbetarnas hänförare direkt... det vore skrattretande!

lördag, augusti 26, 2006

Kristdemokraterna i Luleå


Igår han vi med att pressentera Kristdemokraterna i Luleås Kommunala program. Ett dokument på tre sidor där vi försökt punkta upp några av de viktigaste frågorna som vi kommer att jobba med under mandatperioden. Delar av programmet går att återfinna i NSD och Kuriren idag. Men den som vill veta mer får titta på våran hemsida, ska länka dit då vi fått upp programmet. Man önskar alltid att man kunnat göra mer, fast jag tycker nog vi har en bra sammansättning av frågor med i programmet.

Var även ute och satte upp Affischer runt om i Luleå igår och noterade att moderaterna syntes över allt! Nå ja, vi ska i alla fall ha täckt de stora vägarna nu...

Noterar även att Sossarna ljuger om Norrbottniabanan tyvärr verkar det löna sig då många verkar tro dom. Ser också att Kuriren satt fel rubrik och påstår att Kristdemokraterna vill privatisera LKAB och Vattenfall, något vi alltså INTE tänker göra.

Mördande reklam!

Hur var det där? Allt går att sälja med mördande reklam... vist var det en gammal slogan som antydde att om reklamen bara är nog bra så kommer den att sälja produkten oavsett? Nå, nu tror jag i alla fall att sloganen har spridit sig USA men man har GRAVT missuppfattat innebörden.

Och det verkar ha slått slint rejält, man har gått så långt att man försökt börja mörda med reklamen!

Vi börjar väll med en underbara film om tobaksindustrin (Thank you for smoking) Inte illa va, och varför inte försöka minnas lite längre tillbaka i tiden... det var inte så länge sedan Tobaksindustrin gjorde allt för att försöka förneka att rökning var farligt. Ja man gick till och med så långt att man försökte få media och läkare att inta orimliga statistiska hållningar om vad som var farligt och inte.

Och när vi nu ändå pratar om nutid, några av oljeindustrierna jobbar hårt för att få växthuseffekten bort från agendan, att få den att låta ofarlig, att få den att se ut som ett påhitt. Nu har man gjort några reklamfilmer också, som så klart ska få oss att inse hur ofarligt koldioxid är... ”they call it pollution, we call it life”...EUHM!?!? Well, ta en titt själva på dessa missfostersreklamer.

Sist vill jag påminna om att vi ännu inte i Sverige har denna typ av missledande reklam eller lobby organisationer. Men tyvärr har det synts tendenser till exempel hos tankesmedjan Captus och dess allierade och allvetande expert Dick Erixon. Där man struntar i fakta och gör allt för att ens egen världsbild ska nå ut. Det är tråkigt speciellt efter som dom då och då kan ha något vettigt att säga. Men låt detta bli en varning, var inte för naiv när du läser tidningsartiklar och hör raljeranden från tankesmedjor... kolla gärna källorna.

torsdag, augusti 24, 2006

5 av 5 till Göran Hägglund


Sitter och lyssnar på när Hägglund utfrågas i P4 och det sköter han lika bra. Men utfrågningar brukar han klara bra, inte mästrande ödmjukt och sakligt. Debatter däremot har varit hans svaga kort, där krävs det kanske att han kan ta för sig lite mer. Nå ja... fortsätter han lika bra kan det bara bära en väg för kristdemokraterna... Uppåt!

Hägglund klarade utfrågningen bäst

Har inte lyssnat på alla utfrågningar från SR i sin helhet, men av de som jag har hört på jobbet och runt i kring mig så tycks Göran Hägglund ha klarat utfrågningen bäst. Lugnt sakligt och trovärdigt... lyssna gärna själv om du inte tror mig

Konspirations teori 1

Uppföljning av Raub spåret nedan, det är en mycket större mängd osäkra väljare i den undersökningen än de tidigare (ca 25 %) där de borgerliga leder... betyder det att många osäkra väljare lutar åt att rösta på Alliansen? Ingen som vet ingen som vet...

Raub 60%

Det slog mig att det bara är 60% som angett vilket parti de tänker rösta på i Raub:s senaste opinions undersökning... mycket att slåss om kvar alltså.

Forskning inte prioriterat

I vårat nya kunskapssamhälle är tydligen inte forskningen speciellt prioriterat. Ok, alliansen försöker visa upp god vilja men satsningen på forskning är bara marginellt större än vad sossarna åstadkommer (Deltar V och Mp i valet?).

Men jag anser nog också att forskarna får skylla sig själva lite. Man har inte synts nog i debatten, man har inte visat hur mycket andra länder verkligen satsar, man har inte visat uhr mycket elever i andra länder får kosta. Politik och forskning är två helt olika saker, man kan inte sitta still i politiken och vänta på att logiska och kloka (från ens egen synvinkel) ska fattas. KTH:s rektor har i alla fall några kloka ord i dagens NyTeknik.

Man har också lyckat klämma in lite skillnader mellan blocken.

Och analys av Alliansens valmanifest, där kloka forskningssatsningar görs. (var är de röda lagets? Nej just... dom har inget!)

onsdag, augusti 23, 2006

Inte bara blek utan rädd också?

Som jag skrev tidigare så körde Reinfeldt över Persson när de diskuterade Sossarnas valmanifest. Och som ni alla säkert märkt så har Alliansen idag pressenterat sitt valmanifest och en ny sammandrabbning mellan Reinfeldt och Persson skulle äga rum...

Men nej, nu rapporteras det att Persson inte ska komma... Inte bara blek Persson utan rädd också?

Humor i Valet

MUF ser ut att ta hem årets bästa partifilm.
Sagan om Persson och arbetslösheten

Rejält raljerande och kul genomgång av de olika partierna.
Knappnytt

tisdag, augusti 22, 2006

Hur tänkte dom då?

När sossarna gjorde äldreomsorgen till till valfråga? Inte bara har man missat infria löftet om 10 000 fler platser i äldreomsorgen, man har lyckats minska antalet med 15 000. Inte konstigt att Maria Larsson körde över Ylva Johansson i Tv Soffan i morse (ej online kl 08:00 kommer nog senare under dagen).

måndag, augusti 21, 2006

Kristdemokratiska volontärer

Så har SvD uppmärksammat att Kristdemokraterna på sista timmen försöker värva ungdomar att chatta och driva bloggar på nätet. Inte för att det känns som att det är något nytt direkt, man slås ofta av hur aktiva andra partier är på nätet. Den enda skillnaden som jag kan se det är att Kristdemokraterna är på tok för sent ute. Andra partier har redan organiserade sidor för sina bloggar där ungdomsförbunds ordföranden och riks politiker effektivt länkar varandra och sprider varandras idéer.

När blogg cirkusen drog igång på allvar fanns det i alla fall ett par kristdemokratiska bloggar eller i alla fall bloggar som delar partiets åsikter som effektivt också kunnat samordnas så att deras röster blev mer hörda och så att de skulle ha kunnat få större effekt på chatt sidor och olika diskussions forum. Rix såg det inte, men vad än värre är så har inte KDU lyckats se detta och organisera upp sig. Är det för att ungdomsförbundet idag är för splittrat? Vist ligger det förmodligen något i det... inte heller menar jag att denna bloggen fått för lite uppmärksamhet, den ligger förmodligen för långt ifrån partistyrelsens åsikter för att kunna få reklam inåt i partiet. Men det fanns ett par andra i begynnelsen som borde ha lobbats för, åtminstone borde nätverk ha ordnats och strategier diskuterats.

Jag har hört alla möjliga dåliga orsaker till att KDU och KD inte bloggat, bland annat för att man inte skulle vilja dra för mycket uppmärksamhet till personer. En riktigt dum orsak, speciellt för ett parti som kör stora bilder på sina kandidater på valaffischerna. Men den rimliga orsaken är att man legat efter och inte hängt med i utvecklingen.

Jag hade tänkt vänta till efter valet med att börja kritiken, men kunde inte hålla mig längre då jag läste artikeln i SvD. Jag höll på att spricka... räkna med att det kommer mer efter valet!

Kort sagt, Kristdemokraterna har inte för många äldre med mycket makt... man har för få unga!

söndag, augusti 20, 2006

Erixons okunskap slående

Well, vi vet väll alla som läst hans blogg ett tag nu att Dick Erixon inte är någon mästare på naturkunskap, men efter hans senaste inlägg om växthuseffekten kan jag inte låta bli att berätta hur otroligt dålig han är på området.

Alla kan ju förståss inte läsa mängder av naturkunskap men om man påstår sig veta saker bör man ha något att backa upp med. Så låt oss minnas en av många vimsiga poster från Erixon, den handlade om ett vulkan utbrott och jag citerar en bit.

”Vissa historiska vulkanutbrott har på några timmar svarat för motsvarande många års mänskliga utsläpp. Till skillnad från vad miljöaktivister tycks tror, är naturen i ständig förändring.”

Jag skickade efter hans post mejl där jag berättade att vulkaner i förhållande till människan släpper ut en relativt liten mängd koldioxid (uppskattningar på 150ggr mindre har gjorts). Efter lite bollande fick jag inte längre svar och att förvänta sig att Dick skulle lägga in en rättelse på sin blogg tja... det gör nog inte ens den mest naive.

Hade Dick haft den minsta kunskap hade han ju i alla fall i vårat mejl utbyte påpekat att jaja, det är ju i alla fall inte förstärkning av växthuseffekten som vulkanutbrott handlar om utan snarare en minskning på grund av alla reflekterande partiklar som sänds ut. Men det gjorde han inte, nästan helt säkert för att han inte ens vet om vilka effekter vulkanutbrott har över huvud taget.

Men detta stoppar ju inte vår kära Dick från att raljera om växthuseffekten utan minsta tanke på vad de kan ha för konsekvenser i världen. Nej, det lämnar en bitter eftersmak och får en att fundera om han är lika dåligt insatt i allt han pratar om.

En lustig sak är att Dick i sitt senaste inlägg länkar till Captus där en 26 årig statsvetare tydligen har synpunkter på hur Nature, Science och elitforskarna sköter sig... go figure... ja vi vet ju i alla fall sedan tidigare hur dåligt pålästa Captus är. Jag orkar inte ens gå in på alla felen i den nya artikeln... det räcker ju med att titta på alla felen i den gamla som är snarlik.

Friskolor, Forskning och Fildelning

Fp vill förbjuda religiösa friskolor, jag säger ge det lite mer tid visar det sig att de inte funkar att de inte klarar av att följa läroplanen och så vidare. Förbjud dom! Men det är kanske lätt att sitta här uppe i norr och säga där vi knappt har friskolor över huvud taget. Här har ni annars min syn på friskolor.

Forskningsdebatten på P1 rekommenderas för alla forskare och därav intresserade, jag har inte hunnit höra hela själv än, men ”skägget” som ”forskningsminister” är ett skämt!

Fildelning, precis som väntat börjar de nu lanseras nya fildelnings ”verktyg” som gör det än svårare att spåra fildelarna. Debatten vi har i Sverige präglas tyvärr av okunskap från partistyrelserna och lär så göra till efter valet. Piratpartiet oroar inget större parti än...

Nu bär det iväg till Bodens skördedagar åter igen för att puffa lite för Norrbottens riksdags kandidat, Anders Pettersson.

lördag, augusti 19, 2006

Folkpartiet svaga länken igen?

Happ, så får man höra att Fp inte kan hålla fingrarna riktigt i styr i år igen... tydligen har man i alla fall internt spridigt att kristdemokraternas ekonomiska politik inte skulle hålla.

Ur Fp:s valhandbok:
”Kristdemokraterna satsar betydligt större summor än de övriga allianspartierna med hjälp av finansieringsförslag som resten av alliansen betraktar som osannolika.”

För det första så är det onödigt att börja gnabbas inom alliansen med bara 1 månad kvar. För det andra så vet jag inte när folkpartiet själva ansåg sig utgöra resten av alliansen... Dumt Fp Dumt...

fredag, augusti 18, 2006

Bleka Persson

Så här blek och dålig har jag aldrig sett Göran Persson i en valrörelse! Fredrik Reinfeldt kör över han. Äntligen är för tidigt att använda, så nu kör vi ända in i kaklet för att vi ska få byta ut de tröttkörda sossarna vid makten!

Persson försöker måla högerspöket och saknar visioner, inte ens sin egen tandvårdsreform lyckas han lyfta fram... och de är väll i stort de enda dom har att komma med.

torsdag, augusti 17, 2006

KTH – vetenskap eller villfarelse?

KTH kommer i september (11-12) hålla klimatkonferens, ”Global Warming – Scientific Controversies in Climate Variability”.Gott så långt, om det inte vore för den ur usla deltagarlistan...

Om man nu vill hålla ett seriöst föredrag om osäkerheter i klimatmodellerna så kan man inte bjuda in personer som inte publicerar inom området. Framförallt inte om man gör anspråk på att ”...it was decided to invite some of the world’s leading researchers to present their research at this two-day seminar meeting at KTH” och “...distinguished climate researchers will thus present their latest scientific results concerning factors influencing the atmosphere and the climate.”

För att sedan följa upp med lite flask marknadsföring “This is an unique opportunity for politicians, for journalists, for climate researchers and scientists as well as for the general public to get the latest scientific information and informed opinion concerning these and related issues”.

Så vitt jag kan se finns bara en ”leading resercher” Hans von Storch ... jag får erkänna att jag inte har kunskapen att bedöma speciellt bra... det finns också ett eller kanske tre andra namn som kanske ligger i närheten. Men det tar man igen med råge när en del riktiga stolpskott på området inbjudits.

Vad är det KTH, eller föredragshållaren (som forskar inom området NMR (kärnmagnetisk resonansspektroskopi) inte klimat) vill uppnå? Ursäkta men jag kan inte se annat än att det är en personlig fråga från en professor som vill ge sin världsbild en puff framåt.

Har puffat för mötet lite på andra ställen och här skriver STOAT (William M. Connolley) lite reflektioner kring mötet.

tisdag, augusti 15, 2006

Norrländska bränder och Klimatförändringar

Finns det några samband mellan bränderna som nu härjar i mina hemtrakter och växthuseffekten? Nej, i alla inget man vetenskapligt skulle kunna belägga.

Men det ger oss ändå en hint om vad som händer när snabba klimatvariationer äger rum, oavsett om det är översvämningar eller hetta. Norrbotten har inte infrastrukturen att hålla bränderna under schack så de sprider sig onödigt mycket och skapar extra kostnader. Sådana här kostnader är givet vis mycket svåra att förutsäga och det är därför jag har svårt att tro att några ekonomiska modeller skulle kunna förutsäga kostnaderna för en mänskligt skapad global uppvärmning. För att inte nämna, hur sätter man pris på liv i Afrika? Där skulle med säkerhet en global uppvärmning skörda offer.

Tidigare av mig om växthuseffekten

fredag, augusti 11, 2006

Dagens Citat

USA näst sämst i biologi klassen, bara 40 % svarade ja på frågan "Human beings, as we know them, developed from earlier species of animals." Motsvarande siffra i Sverige var 80 %.

Förklaringen? Det är säkert en blandning av massa olika saker... jag fastnade dock för detta citatet hämtat från bloggen Pharyngula.

”Americans aren't second to last because they are "famously independent." They're failing biology because they're god-soaked sheep, and the Republican party has xploited that failing.”


Tidigare liknande reflektioner från mig

torsdag, augusti 10, 2006

Politken behöver humor

Well, efter att ha stoppat ner 3000 olika röstsedlar i kuvert känns det som man behöver lite humor!

Kristdemokraternas familjepolitik får en i alla fall alltid att känna sig trygg... om inte en supernany hjälper så hjälper kanske detta! I fall barnen fortfarande är oroliga kanske en naturfilm kan få dem att känna sig trygga.

Mer seriöst kan man dock fråga sig hur Vänstern tänker när man vill införa feministiskt självförsvar på skolorna. För det första är jag tveksam till att det hjälper, kanske ger det till och med en falsk trygghets känsla... men det vet jag ju faktiskt inte. Men något som är värt att fundera på, vad är nästa steg? En självförsvars kurs för killar som blir oskyldigt påhoppade på krogen?

För att inte släppa djur temat helt så passar jag på att lobba lite för en av mina favorit hundar!

torsdag, augusti 03, 2006

Rött kött ger Cancer?

Man har ett tag nu puffat för att rött kött ger cancer, och vist det verkar som att cancerrisken ökar något ifall man äter vissa typer av kött. Dock är detta en mycket liten ökning och man vet inte säkert om det kan ligga andra faktorer än själva köttätandet bakom den lilla ökningen. (t.ex. Så kan det vara så att de som äter mycket kött har en annan livsstil än de som äter mindre kött vilket skulle göra resultaten osäkrare.) Jag vill dock påpeka att köttätandet verkar öka risken.

Den senaste studien som nu cirkulerar i Sverige är en så kallad metastudie som så vitt jag kan se inte tillför något direkt nytt. Men metastudier är alltid intressanta och övergripande.

Det pratas mycket om en 30% ökning av cancerrisken i media nu och vist låter det ganska mycket. Men det är 30% av ett redan lågt tal, vilket innebär att riskökningen egentligen är väldigt liten. Därför pratar den senaste studien endast om relativa risker och det är där vi egentligen kan se denna 30%-iga ökningen som det talas om. Alltså hur mycket större chans är det att en person som äter mycket av vissa kött kan få denna typ av cancer i jämförelse med en person som äter lite av detta köttet relativt sett.

Detta betyder i slutändan att risken att få denna typ av cancer inte alls ökar med 30% i fall du äter mycket rött kött utan snarare någonstans runt 0,3% eftersom risken att få denna typ av cancer inte är så stor. Jag hittade en artikel på nätet som förklarar detta ganska bra, där man också kan se vad andra behandlingar kan ge för effekter och om detta då egentligen är så farlig. Som exempel kan det nämnas att en rökare har ca 20 gånger så stor risk som en icke rökare att få lungcancer det vill säga en 2000% relativriskökning. Vilket kanske kan ge lite perspektiv.

Kort sagt, det är som de gamla och kloka brukar säga, träna, ät varierat, rök inte, inta droger sparsamt och oroa er inte för mycket... och tro inte på tidningarnas rubriker.

(kan vara värt att nämnas att färre och färre i vår del av värden drabbas av denna typ av cancer.)

Tidigare kommentarer av mig

tisdag, augusti 01, 2006

Bloggare jag träffat i sommar

Under semestern stötte jag på två andra bloggare som jag känner sedan tidigare...

Den ena är Claes Nordmark som jag gjorde lumpen med på A8 där vi båda gjorde 15 månader som Eldledare. Vi har även spelat både fotboll och innebandy tillsammans kortare perioder. Så man får väll konstatera att det är lite tråkigt att han hamnat på andra sidan av planen i politiken.

Fick också äran att träffa min kusin Jenny Westerstrand som jag nog låter bli att försöka partibestämma... jag skulle nog ändå gissa fel lika många gånger som folk brukar gissa fel på mig när jag frågar vilket parti dom tror jag representerar (är det jag som hamnat fel eller är fördomarna om Kd fortfarande stora?). Även om förhållandena för träffen inte var de bästa så var det kul att höra att doktorsavhandlingen trots motgångar ser ut att gå i hamn.

Sen passar jag på att puffa för Sveriges tycker jag bästa blogg för tillfället... den är så pass bred OCH djup att jag har svårt att fatta hur killen hinner!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...