onsdag, juni 28, 2006

Var läses bloggen?

Senaste 100 läsarna fans här

ok ok, nån i USA och UK också...

Bästa VM-Krönikan

Bästa Fotbolls krönikan hittar vi IMHO utomlands hos RPM... hetsjakten på Lagerbäck är löjlig och sportjournalisterna/krönikörerna visar sig i all sin prakt och okunnighet.

LTU = Världsklass

Här är en annan insändare från mig där jag förklarar varför Luleå Tekniska Universitet håller världsklass.

tisdag, juni 27, 2006

Sent om friskolor

Jag hann aldrig med att uppdatera debatten om friskolor här på bloggen, men nu kommer det en liten sammanfattning om efterspelet.

Tidigare inlägg kan ni hitta längre ner i bloggen... om vi börjar där vi slutar så fick jag in detta svar . Som mest handlar om samma saker som tidigare det vill säga att nsd felaktigt försöker svartmåla friskolorna. På detta inlägg fick jag dock ett svar som dom inte la ut på nätet... av någon anledning. Jag plockar dock ut bitar och lägger ut det nedan.

”Magnus Westerstrand verkar inte förstå skillnaden mellan fakta och värdering, och inte heller att det mesta här i världen har både fördelar och nackdelar. Eftersom han anser att friskolor är något bra godar han inte att det kan finna något annat än fördelar med dem. Därför blir per definition all kritik mot friskolor illasinnad, lögnaktig, osaklig och ett utslag av okunnig sossepropaganda. Över huvud taget peppar han sina inlägg med invektiv i en omfattning som får mig att undra om man inom kd glömbart det åttonde budet.

Skulle jag lägga debatten på samma nivå som Westerstrand skulle jag be honom springa ut och leka i sandlådan för det verkar vara på den nivån han befinner sig.”


Sedan hävdas (som vanligt utan belägg) att ESO studien inte håller om man ändrar på urvalet (igen).

Varpå jag svarar detta.

Som reflektion vet jag inte vad jag ska tycka, det var i alla fall första gången jag ser ett så personligt påhopp på N(S)D:s ledarsida... så jag får väll se det som en framgång.

måndag, juni 26, 2006

Kommunicera forskning och teknik

060606 hölls i Tromsö en konferens med syfte att förbättra sättet som vetenskap och teknik kommuniceras. I Norge precis som i Sverige ser man oroligt på hur kunskaperna inom naturvetenskap, matte och teknik blir sämre och sämre. Till skillnad från Sverige (av konferensen att döma i alla fall) så tycks Norge ta mer alvarligt på problemet. Tillbakagången av kunskap i den svenska skolan är för mig ett av socialdemokratins största misslyckanden och det känns obegripligt att det inte diskuteras mer.

Det finns mycket att diskutera vad gäller detta och för en bra genomgång hänvisar jag till de inspelade föredragen vid konferensen. Som en liten aptitretare kan jag rekommendera föredraget Science under Attack: Distorting Science, from the Classroom to the Government. Det ger i alla fall en fingervisning om vilket håll vi inte ska titta åt för att lösa våra problem, Väst.

Lite stötande fakta:
53% av amerikanerna vet inte att Dinosaurierna dog ut innan människan uppstod.
50% var ovetande om att det jorden snurrar runt solen och att det tar ett år för den att snurra ett varv.
45% av de vuxna amerikanerna tror att gud skapade människan i sin nuvarande form för mindre än 10 000 år sedan.

Endast 12% av amerikanerna tycker att man endast ska lära ut Evolutionsteorin i skolan. (man vill alltså också lära ut kreationism (flest röster) och intelligent design (förklädd kreationism)).

Endast 32% läser naturvetenskap och teknik vid universitet i USA, motsvarande för japan är 66%. (Jag hittar tyvärr ingen siffra för Sverige.)

Tyvärr tycks också Bush administrationen mer och mer misstro vetenskap. Detta illustreras ganska bra genom en jämförelse med George W:s stabs citat och hans far.

”Science, like any field of endeavour, relies on freedom of inquiry; and one of the hallmarks of that freedom is objectivity. Now more then ever on issues ranging from climate change to AIDS research to genetic engineering to food additives, government relies on the impartial perspective of science for guidance.” –President George H.W. Bush 1990

“This administration looks at the facts, and reviews the best available science based on what’s right for the American people” –Scott McClellan, President George W. Bush’s White House Spokesman

Fadern visar sig alltså som så många gånger förr klokare än sonen... Jag vill dock påpeka att jag inte vet hur balanserad denna föreläsning var. Men även om den är obalanserad är den oroväckande.

Tyvärr kan jag tycka att regeringen i Sverige också försöker styra forskningen lite väl mycket. Kanske inte naturvetenskapen så mycket (Etanolbilar i stället för andra miljövänliga bränslen är det ända jag kommer på på rak arm) utan mer inom ämnen som genusvetenskap, statsvetenskap och integration.

Nog om detta, för den som vill veta lite mer om vad jag tycker om skolan så rekommenderar jag ett klick här och här.


Darvin på den engelska sedeln och en mystisk pyramid på den amerikanska

onsdag, juni 21, 2006

England – Sverige engelsk media

Lite tidningar som skriver om matchen, det är alltid uppfriskande att läsa andra krönikörer än de svenska, (där många helt enkelt inte håller måttet).

Ett urval:
Pain in the Lars
(The Sun vitsar till det)

Spelarbetyg och reflektioner från;
The Times
Guardian
Soccernet

Får nog saga att jag håller med de engelska tidningarna (mer än de svenska) vad gäller spelarbetyg, vad tycker du?

söndag, juni 18, 2006

Mansslakt = Kvinnomakt

Ok, här fortsätter jag på mina matematiska formler och nu när vi kunnat konstatera att Ingenjörer = tillväxt + jobb går jag vidare.

Mansslakt = Kvinnomakt! Eller? Och jag erkänner det är inte jag som kommit på denna sanning, det är SSU Kronoberg som står för tänkandet idag.Ok så kan någon berätta för mig hur man tänker och varför man gör dessa skyltar? SSU alltså, vad är poängen? Idioti...

Sen vill jag ge en känga till alla skolor som låter Ung Vänster ordna kurser i feministiskt självförsvar, om man nödvändigt vis ska ha sådana kurser låt då oberoende organisationer orda detta, eller ge alla ungdomsförbunden tillgång till skolan.

onsdag, juni 14, 2006

Ingenjör = jobb + tillväxt

Små- och medelstora företag som anställde sin första ingenjör 1997-2003 ökade produktiviteten med nästan 300 procent och omsättningen med mer än 500 procent. Dessutom kunde de anställa fem nya personer. Det visar en studie över 172.000 svenska företag.

Nå väl, säkerligen finns det många fler orsaker till att dessa företag har gått bra än att de anställt en ingenjör. Förmodligen finns det synergieffekter, alltså företag som expanderar och går bra anställer nog i högre grad ingenjörer än företag som går dåligt.

Men, förringa inte ingenjörerna! Dessa underskattade slitvargar som ofta gått igenom en lite tuffare utbildning. I dagens sverige premieras dock tyvärr inte ingenjörer, nej det skall vara dockhus såpor media och design släng in lite ”internationell” ekonomi och lyckan är gjord. Mode har alltid varit viktigt och vist känns det konstigt att säga att det är brist på ingenjörer eller kommer att bli, nu när arbetslösheten är så hög. För vem har inte hört att det snart är brist på folk i var och vartannat yrke?

Vad kan man säga? Jag tror dock det stämmer för ingenjörer. Arbetslösheten bland CF:s medlemmar var i april 2006 totalt 1,9 procent inte alls högt alltså. Sen kanske inte alla jobbar med de dem är utbildade till tyvärr, men ett jobb är ju i alla fall ett jobb. Hur som hälst tror jag det kan bli kämpigt för Sverige och svenska företag i framtiden om man inte på ett bättre sätt lyckas rekrytera ungdomar. Mode ÄR viktigt (tyvärr) och när det inte längre verkar lönsamt eller inne att bli ingenjör så sviker rekryteringen. Och ja rekryteringen sviker...

Om man till exempel tittar på ett av mina områden, Kemiteknik så kan jag konstatera att endast KTH:s ”internationella” kemi inriktning har fler än 1 sökande per plats. Sen har även Kemi/läkemedel i Uppsala 1.2 sökande per plats, inte speciellt bra alltså...

Konkurrensen mellan universiteten/högskolorna är hög, det gäller att få in så många studenter som möjligt för att få ekonomin att gå ihop. Men det räcker inte med att skolorna gör reklam, för det gör alla linjer. Det är dessutom mycket svårt att på någon minut konkurrera ut en bild av världen som eleverna får via media. Så det gäller för de tekniska företagen att visa att man verkligen vill ha ingenjörer och det måste jag nog säga att tyvärr har det inte känts så de senaste åren. Men så är det nog inte heller någon slump att också naturvetarprogrammen på gymnasierna inte heller har fulla intag.

Men i fall det blir för få så ökar efterfrågan och lönerna stiger och ingenjörerna blir inne igen? Nej inte med automatik forskning och utveckling går att bedriva utanför Sverige också... vi ingenjörer finns över allt och är ganska så rörliga av oss. Sen är det bra mycket annat än lön som avgör vad som är inne, arbetstid till exempel.

Så vad göra? Hmm... tja, sådana här undersökningar som CF börjat göra är en bra start... att visa på ingenjörernas betydelse är viktigt. Sen att inte kliva ur debatten och be om ursäkt för att man finns (som jag upplevt att man gjort förr om åren) utan i stället ta plats och visa att man är bra och viktiga... det skulle vara intressant att se vad som hände om Sveriges ingenjörer gick ut i strejk... mycket intressant. Ja ja, jag tror i alla fall ingenjörerna går en ljus framtid till mötes, hoppas bara det går lika bra för sverige!

Några godbitar ur undersökningen:

Rambölls studie visar att företag med naturveten¬skaplig och teknisk kompetens har en gynnsammare utveckling än företag generellt. Detta stämmer väl med slutsatserna från tidigare studier. Tillgång till ingenjörskunnande är således en viktig faktor för tillväxt.

Köp av tekniska konsulttjänster har med tiden blivit allt viktigare för företagens kunskapsförsörj¬ning. Det förefaller dock osannolikt att företag, som helt saknar kvalificerad teknisk kompetens i den egna organsiationen, samtidigt skulle kunna uppträda som en kvalificerad köpare av konsulttjänster. Det mest talar för att rekryteringen av den första ingenjören också stärker företagets förmåga att köpa kvalifice¬rade ingenjörstjänster på marknaden.

tisdag, juni 13, 2006

Bra forskning!?

Orsaken till att bloggningen kommer att starta extremt sakta och att jag just nu har förlorat mer pengar än jag spelat in under VM har ni HÄR!

Nymordärniteter

Jag har placerat min blogg i Luleå på bloggkartan.se

GeoKemi

Vad håller jag på med om dagarna då jag inte uppdaterar bloggen?

Well, just nu är det ju i och för sig fotbolls VM, annars har det handlat om politik... och ska det erkännas... dataspelande... jag har fått ett återfall!

Men huvudsakliga tiden går till forskningen, startar nu upp ett nytt projekt som jag nyss pressenterat med en poster på Bergforsk. Så jag tänkte försöka kasta upp den här---->


Annars kommer jag försöka uppdatera bloggen oftare, om inte annat lägga upp de insändare jag skrivit. Sossarna går oroväckande bra nu, dags att ta till med hårdhandsk
arna!

lördag, juni 10, 2006

Stöd sanningssökare!

Ja ja, jag vet att det är mitt under fotbolls VM men detta är värt en slant! Klicka vidare dig till Oscar Swartz blogg och skänk en slant (skicka ett SMS se slutet av de länkade bidraget) så han kan fortsätta att utreda de mystiska omständigheterna runt tillslaget mot Pirate bay!

Har själv försökt få in insändare och ledare om det hela, men det verkar som att de norrländska tidningarna inte vill ta in den sidan av historien... Det nu hetaste ämnet (ok fotbolls VM undantaget) lyser med sin frånvaro på dessa sidor!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...