onsdag, december 06, 2006

Blogg statistik

Happ! Den stora frågan är vad jag gör på jobbet kl 00:40, men den har sin förklaring.

Den mindre frågan är om det finns någon relevant mätbar term som gör att bloggar länkar till varandra. Personligen har jag mycket svårt att se att det skulle gå att finna nått bra mått. Jag roade mig med att köra in de data som Media Culpa använt sig av när han fått en trendlinje som tyder på att många blogginlägg ger fler länkningar från andra bloggar. Det är de 50 mest länkade bloggarna som länkas, jag tar bort 2st för att de har extrema värden och får följande. Nedan kan du se ett diagram där varje blogg är utritad med sitt specifika värde, genom punkterna går en så kallad regressionslinje som har ett 95% konfidensintervall utritat. Linjen lutar visserligen (trend) men tittar man närmare på analysen så kan man inte med gott samvete säga att det beror på annat än slumpen. Detta beror på att många av prickarna ligger så långt ifrån den dragna linjen.

Och sedan gruppade jag lite snabbt in bloggarna grupper med 5 bloggar i varje. Detta gav 10 grupper som du kan se i diagrammet nedan. Medelvärdet i varje grupp är utmärkt med en ring sedan är det variationen inom grupperna som avgör hur långa sträcken blir vertikalt, långt stäck betyder att värdena inom grupperna varierar mycket. Som synes varierar det avsevärt upp och ner mellan grupperna men variationen inom grupperna är också stor. Vi ser också att ytterligare sammanslagningar förmodligen inte skulle ändra resultatet nämnvärt.

Vi kan alltså inte dra någon slutsats om att antal gjorda inlägg skulle ge mer länkar baserat på dessa data. Knuff.se har själv gjort några diagram.

3 kommentarer:

Lunken sa...

Häpp... Den stora frågan är varför inte jag gått och lagt mig än, men det finns en förklaring... :-)

Skandal att Media Culpa använder sig av rangordning på x och inlägg på y och drar en linje... tur att inte excel lät honom få ut en regressionsformel på linjen... lögn, förbaskad lögn... och.. ja

Måna bloggar i länktoppen är av kända personligheter som det länkas till för att man sitter i samma parti eller är kolumnist någonstans. De behöver ju inte vara flitiga bloggare för det. Bloggars nischning och kvalitet får väl även de förhoppningsvis fler länkar till sig.

Intressantare vore väl en undersökning av vad som gör att folk länkar till bloggar.. säkerligen så länkar man till liknande intresseområden som man själv har, samt att ens åsikter stämmer överens. Men hur många läser de bloggar man länkar till?

Ja... god natt! :-)

Bengt sa...

Och poängen är? Populärast innan man dör vinner?

Magnus sa...

Poängen är att allt som går måste analyseras :)

Jao, kunde vara intresant med en enket kanske...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...