söndag, december 31, 2006

Ateism Vs Religion

I gårdagens SvD hade Ateisten Åke Wennman och den Kristne Ted Harris en artikel på brännpunkt som handlar om att vi behöver mer samförstånd mellan olika grupper inte större motsättningar. I stort håller jag givetvis med författarna men kan inte annat än tycka att de kanske behöver vidga sina vyer lite.

Som kristdemokrat och ateist kan jag inte påstå annat än att vi i Sverige inte har problem med religiösa grupper som påverkar våran lag utifrån sin tro. Jag tycker också att humanisternas ställningstagande inte sällan är kontraproduktivt, men tycker det är mycket bra att de existerar som organisation. För det finns också i Sverige mindre grupper bokstavstroände som försöker få in Intelligent design i vår undervisning eller än värre använder sig av hedersrelaterat våld.

Innan jag fortsätter med lite kritik av religion vill jag påpeka att en av orsakerna till att jag blev kristdemokrat var att många troende medlemmar utför ett genuint arbete för att hjälpa utsatta och fattiga runt om i världen (och inte bara bakom ett skrivbord).

Världen i övrigt ter sig på detta sätt väldigt olik Sverige, författarna i SvD tycks blunda för detta faktum. Richard Dawkins och Sam Harris är inte produkter av en sekulärvärld där var och en kan tycka vad man vill om religion. Religiösa extremister proklamerar för att vi ska lära ut religion istället för vetenskap i skolorna men detta kan man kanske leva med. Något som man dock inte kan blunda för är hur olika extrema grupperingar tar till våld och hänvisar till en tro. Nu påpekar dock författarna att hemska övergrepp kan göras i andra namn än religionens, kommunismen nämns. Men kommunismen har inget att göra med ateism, ateism är ingen tro. Man skulle lite slarvigt kunna säga att vi alla är ateister i någon form, kristna tror inte på Tor eller Apollo de har en ateistisk inställning till dessa gudar. Att försöka sammankoppla ateism med kommunism är lika logiskt som att sammankoppla vegetarianer med Nazismen.

Jag tycker det är viktigt att det finns folk som Sam och Richard som med välgrundade resonerande argument pekar på hur felaktigt religionen kan användas. Som visar hur viktigt det är att vi står upp för vår yttrandefrihet och våra framsteg inom forskningen. Att de pekar på alternativa vägar och hur vår moral inte är sammankopplade med någon gud eller tro utan snarare ligger i vår mänskliga natur. Det är viktigt att folk vågar stå upp mot dumheter som står i de ”heliga” skrifterna, inte minst idiotin om kvinnor och homosexuella. (Detta behöver dock inte vara ateist för att kunna göra.) Det är viktigt att de finns för att föra samtalen framåt, att det hela tiden ligger på och pressar religioner så att de negativa sidorna kan överges. Jag tror också det är viktigt att det finns personer som gör så att invandrare tidigt får veta att vi aldrig kommer acceptera sharialagar eller att blanda stat och religion.

Att måla ut religiösa extremister och ateister som två motpoler är djupt missvisande, det är extremisterna som måste ge efter. Det finns ingen annan väg till ett humant samhälle där jämlikhet, förståelse och öppenhet kan råda.

Sedan finns det så klart också en sida till som kanske inte är lika viktig men ändå relevant. Deras välgrundade resonemang får folk att intressera sig för människans natur och vad forskningen kan berätta för oss. De visar på bra saker med att vara ateist, hur vi bidrar till samhällets utveckling. De bjuder också på intressant läsning om olika religioner och spekulationer runt varför de existerar som fenomen.

Jag är också övertygad efter att ha läst och lyssnat till Richard och Sam att de är mycket väl medvetna om att många människor söker ”andlig” mening och förtröstan och ger även där författarna fel. Det finns många olika vägar att nå ”spirituell ro”.

Gott nytt år alla religiösa och ateister!

5 kommentarer:

furiku sa...

Hej och tack för kommentaren i min blogg!

Jag håller med dina kommentarer angående den pågående debatten. Det stora problemet med Wennman och Harris inlägg är att det är fullständigt inskränkt till Sverige. Det är naivt och perspektivlöst och därmed ganska intetsägande.

Men vilket av Humanisternas ställningstaganden är det som är kontraproduktivt? Sekularismen? Religionsfriheten? Vi har ett långt idé- och handlingsprogram som tar upp en rad olika ämnen.

Humanisternas webbplats finns förresten på humanisterna.se, humanisterna.org är en gammal adress. ;)

Anonym sa...

Jag tycker att det är intressant att du som ateist är kristdemokrat medan många socialdemokrater har gått och blivit kristna. Vi har ju Göran Perssons önskan att bli präst och Helle Klien har ju gjort slag i saken och börjat prästutbildningen. Till och med Ohlys flickvän tipsar kvällspressen om Lasse Berghagens porrköp.

Ett tecken i tiden mej jag önskar oss alla ett gott nytt år.

/B

Magnus sa...

Kontraproduktivt kanske är fel ord, men ifall man vill vinna åhörarens öra går man slarvigt fram och kanske för ofta ställer ultimatum. det finns ställen där det är rätt att göra de och andra där jag tror man känar på att vara lite mer ödmjuk.

Helle har jag aldrig givit mycket för... Göran tror jag skulle ta vilken skepnad som hällst bara den gav han fördel i debatten. Men jag följer fortsättningen på Helle historen med spänning :)

Fredrik sa...

Intressant med en ateist inom Kristdemokraterna - Herrans vägar äro onekligen outgrundliga! ;-)

Grottis sa...

Bra att du fick med att ateismen inte är en tro som kan likställas med religiös tro. Ateisten tror att det inte finns någon Gud på samma sätt som inte tror att det finns enhörningar eller rosa elefanter. Den religiöse inte bara tror att Gud finns utan fäster också tillit till honom, förtröstar sig på honom. Någon motsvarighet till detta finns inte inom ateismen, för man kan int förlita sig på något som inte finns.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...