fredag, april 29, 2005

Veckans lyrik

Helgen som kommer?

Beefsteak when I'm hungry,
Red liquor when I'm dry,
Greenbacks when I'm hard up,
And religion when I die.


Mer seriöst så ser jag framemot en stor stek och kall öl. Men jag kommer att jaga alla som köper ut åt minderåriga och vara allmänt tråkigt mogen mot alla fjortisfyllor jag ser...

Fullstor X-vinge till salu!

Fan å jag som just köpt mat för alla pengarna. IDG rapporterar nu att en fullstor X-vinge nu är till salu, ni mins Star Wars va? Min uppväxtfilm, som nu mera är förstörd av de taffliga uppföljarna...

Kolla in den! Det finns bara 8st i världen...

(Tips av Pajas)

FN, EU och militären

Att FN misslyckats i Sudan (Darfur) råder det inget tvivel om. Detta trots att folkmordet i Rwanda borde ligga färskt i minnet. Nu har man i alla fall lyckats enas om några halvhjärtade sanktioner, men det räcker ju inte. Kritiken mot FN är idag med rätta hård.

FN är ett organ där diktaturer och förtryckare har för mycket makt speciellt i frågor som rör folkmord och mänskliga rättigheter. Därför är jag glad att se Kofi Annan vakna till liv och föreslår att man ska lägga ner FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna och skapa ett nytt organ där bara regeringar som själva respekterar de rättigheterna får vara med. Han vill att FN ska bli bättre på att bekämpa internationell terrorism och pekar med rätta på att en attack mot ett finansielltcentrum i USA skulle slå mycket hårt mot tredjevärlden. Vidare säger han också att om den enskilda staten inte skyddar sin befolkning mot folkmord och andra grova övergrepp ska FN besluta om tvångsåtgärder.

Vist, det vore mycket bra om FN kunde komma på rätt köl och jag tror att FN behövs och kan hjälpa till med mycket. Men detta är dock ingen garant för att ett nytt Rwanda eller Darfur inte uppstår.

Därför är det viktigt att Sverige och EU nu ser till att få i ordning sin militär och gör det möjligt att verka i hårt drabbade områden också utanför FN. Detta kan ske i samarbete med NATO eller utan. Som tidigare nämnts behövs också en EU-styrka för att hålla ordning på hemmaplan f.d. Jugoslavien är inte helt lugnt än och utbildning och uppbyggnad av rättsväsende och polis är nödvändigt. Som jag också varit inne på tidigare är jag glad över att Kd tagit ett steg i rätt riktning .

torsdag, april 28, 2005

Så har förmögenhetsstatistik 2003 kommit

Äntligen! Ehh uhm eller nått, de var inte precis någon spännande läsning. Det mesta finns redan att läsa på nätet, rekommenderar sänd mina rötter regn bloggen för ytterligare info.

Kan nämna lite saker som jag inte sett än:

Medelvärdet för Sveriges minst förmögna 30% sjunker, hur rimmar det med sossarnas satsning på de som har det sämst?

50% av sveriges befolkning har en förmögenhet på under 50 000

30% har en förmögenhet på under 1 000

10% har snittskuld på 275 000 (här ingår nog jag)

Förmögenheten är ungefär likadant spritt i USA och Sverige (måste väll innebära att Sverige i snitt har lägre förmögenheter än amerikanarna). Det är dock inte inkomstfördelningen, om någon har svaret på hur det kan komma sig hör gärna av er!

Utvecklingen går framåt!

Härligt att med lite nya prylar att skaffa. Datorbutiken har nu börjat sälja en utmärkt pryl för alla som inte kan jobba utan varmt kaffe vid datorn.

USB-Koppvärmare

Något för dig?
------
*Uppdatering
USBGEEK hade en hel del grejer på lager, bland en askkopp med sug och filter för alla stackars rökare där ute...

USB-Askkopp

(tippstack till Wesse)

onsdag, april 27, 2005

Opps 43% av de arbetslösa söker inte jobb

Aktuellt har gjort en ny undersökning som visar att 43% av de arbetslösa inte sökt ett jobb den senaste månaden. I min egen del av landet är siffran 53% alltså inte ens hälften av de arbetslösa i Norrbotten har sökt jobb den senaste månaden.

Jag har full förståelse för att det kan kännas både kränkande och tråkigt att i vuxen ålder tvingas att söka jobb av unga personer på arbetsförmedlingen. De regler och metoder som finns hjälper inte allt för ofta till heller. Behöver jag ens ta upp datorteket igen? Men det är min uppfattning att man måste försöka få jobb för att få pengar från mig (staten).

Vad kan man göra? Kd har nyligen lyft fram ett lyckat exempel. Australien har halverat kostnaden per åtgärd samtidigt som man sänkt arbetslösheten. Det centrala i arbetet är att lyfta myndigheten och skilja den från själva ”arbetsförmedlingen”. De självständiga arbetsförmedlingarna betygsätt sedan och ersätt efter betyg och resultat. Detta gör att det finns flera vägar att få hjälp från och att det är mindre risk att myndigheten använder sina resurser till att dölja arbetslöshet vid valtider.

Vad mins du av sossarnas alla skandaler?

Ny veckans länkContra! Nästan lika bra som förra veckans länk!
Ta snabbtestet om sossarnas skandaler!

tisdag, april 26, 2005

Varför ska allting i Sverige lösas med högre skatter?!?

Så var de dags igen, i debattsidan på dagens DN skriker man om högre skatt på socker. Barn blir för feta, socker är olämpligt i för höga doser... SKATT!!! Men är det bara socker som är olämpligt i för höga doser? Nej så klart inte... Fett är också olämpligt i för höga doser... SKATT!!! Och mins ni, det var inte så länge sedan veganrörelsen var ute och skrek om att svenskar äter för mycket protein och att det inte är bra, framför allt inte för naturen... SKATTT!!

Jag blir så trött, finns det inga problem vi klarar av att lösa själva längre? Vist feta barn har lättare att bli feta som vuxna, men att skatta maten vi äter är inte rätt väg, vem ska avgöra vilka varor som är nyttiga? Det finns mängder av olika typer av kolhydrater, proteiner och fetter. En sund och bra utbildning på området saknas idag i skolan och kvällspressen gör stora pengar på att hela tiden komma med nya bantningsknep. För ärligt talat, skulle man komma med bra program med en gång skulle ju folk sluta köpa tidningarna.

Motion, rätt mängd kalorier och en hyfsad fördelning av dessa räcker gott. Det är jobbigt och tråkigt ibland men det funkar. Be läkarna och sjuksköterskorna ta i med hårdhandskarna när de ser att äldre barn drar iväg i viktkurvan, kalla in föräldrarna och förklara hur viktigt det är att hålla efter med mat och motion. Få bort godiset och drickarna ur skolorna, återinför gympan och friluftsdagarna. Och är det ändå svårt låt dom träffa någon typ av psykolog...

Just nu är det poppis att gnälla på hur elitsatsande sporten är i dagsläget. Vist det ligger något i de, alla vill vinna men var det bättre förr? Den stora skillnaden ligger nog i att datorspelen blivit så grymt mycket roligare, motionsidrotten har helt enkelt svårt att konkurrera. Sen gäller det för alla att hitta en idrott som passar en själv. Är man inte bra i fotboll är det kanske inte kul att hålla på med fotboll men då finns det nästan hur många andra sporter som hälst att prova och jag tror det går, med stöttande föräldrar. Curlingföräldrar? Nej jag ser inget problem i att man skjutsar sitt barn och stöttar de till motion, det finns gott om andra områden att sätta upp gränser på.

Skippa nu skattsnacket, det kommer aldrig att funka. Ingen kan sätta upp ett bra fungerande system för snabba kolhydrater onyttiga fetter och andra farliga ämnen i vår mat. Det blir väll en 10-15 myndigheter till i och för sig... det skulle nog sossarna gilla. Nej satsa på märkning av maten som nu sker och kliv in tidigare när övervikt börjar synas. Stöd motion och kosthållning i skolan, då har vi i alla fall en bra start.

Men snälla, snälla... SLUTA tjata om dessa SKATTER! Jag blir sååå trött...

Mer Feed... RSS

Så har jag lyckats få igång feedburner också... be my guest!
------------------------------>

måndag, april 25, 2005

Lagligt eller olagligt?

Fildelningsfrågan väcker mångas intresse, inte helt enkel men vem är inte less på de orimligt höga priserna på CD och Dvd skivor? En rolig och träffsäker analys görs på Internetworld där man jämför kolosserna i branschen med ett avsnitt ur Seinfeld, The Soup nazi.

Avsnittet handlar om hur Gorge tvingas till desperata åtgärder för att komma åt delikatesserna i resturangen, det hela ser dystert ut tills Elaine hittar recepten och lägger ut dem på Internet för allas beskådning.

” Överallt dessa Soup Nazis som vill styra och ställa över kunderna. Produkten ska säljas på just det här sättet och till just det här priset. En skiva ska kosta 189 kronor. En dvd-film ungefär lika mycket, men framför allt ska den börja säljas först långt efter biopremiären.”


läs artikeln i sin helhet det är den värd...

Kd pressar på i Darfur frågan

Äntligen, orden aldrig mer uttalas i stort sett efter varje krig men händer något? Efter de många olykliga turerna kring Rwanda var alla överens om att det inte skulle få hända igen. Ändå klarar inte FN eller EU av att enas om att stoppa de som nu pågår i Darfur. Därför blir jag nu extra glad när Kd lyfter frågan och jag hoppas detta kan få genomslag.

Fem punkter Kd trycker på:

1. Vi kräver att den socialdemokratiska regeringen ökar pressen på FN och EU för att få till stånd en kraftfull FN-mission till vilken den afrikanska unionen skulle kunna bidra.

2. Vi kräver att FN upprättar en flygförbudszon i området för att förhindra att den sudanesiska regeringen urskillningslöst bombar civilbefolkning.

3. Vi kräver att Sverige verkar för fredsbevarande trupper från EU. Detta antingen som en del av en FN-trupp eller som ett alternativ till en sådan.

4. Vi kräver ett ökat tryck på regimen i Khartoum att börja fullfölja sina åtaganden och löften om att avväpna och neutralisera Janjaweedmilisen. Det kommer regimen inte att göra så länge de uppfattar kostnaden för passivitet som minimal. Det är den fortfarande idag.

5. Vi kräver att den svenska regeringen och EU ökar biståndet till Sudan. Faktum är att biståndsbenägenheten avtagit. Det behövs mycket mer pengar till humanitär hjälp.

KD

söndag, april 24, 2005

Ska miljöpartiet styra över den medicinska forskningen?

Vid årets budgetförhandlingar hotade miljöpartiet med bojkott om inte regeringen såg till att genomföra de restriktioner som tidigare gjorts upp om. Man undrar, är svensk medicinsk forskning så plågsam att vi bör avskaffa den och överlåta forskningen åt andra?

Läkemedelsbolagen blev den här gången tvungna att gå ut och hota med flytt från Sverige om alla reglerna skulle genomföras, det skulle helt enkelt inte gå att fortsätta med forskning i Sverige. Resultatet är ännu okänt...

Den 1a januari 2004 bildades Djurskyddsmyndigheten med Matz Hammarström (mp) i spetsen. Matz har i riksdagen lagt en rad orimliga motioner om hur forskning med djur skall delas. Denna djurskyddsmyndighet har bland annat hunnit med att upplösa ett förslag om hur anslag till forskning om djurförsök skulle bedrivas. Motiveringen var att Djurskyddsmyndigheten inte tyckte den vetenskapliga kvalitén var hög nog. Det lustiga i historien är att det vetenskapliga råd som gjorde första bedömningen har vida djupare insikt i ämnet än djurskyddsmyndigheten.

Man har även tagit bort en inriktning där djurförsök tidigare var tillåtet, inhämtning av ny kunskap om biologiska förlopp. Dessutom har man försöker man omtolka en lag så att det ska bli förbjudet att använda elektricitet vid djurförsök, detta gör det omöjligt att utveckla mediciner som psykofarmaka, något som ”svenska” bolag varit framgångsrika på.

Myndigheten jobbar hårt för att de egna utsedda lekmännen i djurförsöksetiska nämnderna ska få rätt att överklaga beslut. Detta skulle överösa domstolarna i pappersexercis och ytterligare försvåra för forskarna.

Sverige har varit ledande inom etik och djurförsök tidigare innan den nya myndigheten skapades. De djurförsöksetiska nämnderna sett ur ett internationellt perspektiv har också stor andel icke forskare i sig. Ordförande är en domstolserfaren jurist, sex personer utses från forskarvärlden, två föreslås av djurskyddsorganisationer och de fyra resterande är ofta nominerade från politiska partier (inte sällan vänsterpartiets eller miljöpartiets ungdomsförbund). Men detta ska allt så inte räcka... vill vi att det är så här vår medicinska forskning ska styras?

Det skall också sägas att forskarna i de allra flesta fall står bakom den svenska lagstiftningen om djurförsök. Att Sverige alltid legat långt fram med etiska regler kring djurförsök och fortfarande gör det. Är de då rätt att flytta ut den verksamheten från Sverige? Naturligt vis inte!

Vill vi inom rimlig tid med rimliga risker bota svåra sjukdomar som AIDS och Cancer finns ännu inga alternativ till djurförsök. Jag personligen som ung forskare kan inte annat än imponeras av alla de medicinska forskarna som blir trakasserade av djurrättsaktivister och motarbetade av politiker men ändå fortsätter. Det är djurrättsaktivisterna och miljöpartiet som fött styra dialogen hittills, jag hoppas att detta förändras. Detta kan inte få fortsätta...

Wo hoo We’re up!

Vilken grej, äntligen får man se Sunderland i premier league, 2-1 mot Leicester och saken var biff! Förutom alla andra bra matcher hoppas jag nu kunna ta mig över vattnet och få se min första derby match, Sunderland – Newcast*e Englands kanske hetaste derby... ja i alla fall ett av dom!

En säsong som började lite knakligt men den avslutades desto bättre! Nästan så bra att jag blev sugen hoppa tillbaka in som skribent på svenskafans svenskafans men nu har jag ju fullt upp här... Har haft mina tvivel på managern tidigare, men han har lyckats bra får man nog säga... var mest irriterad på att inte Sean Thornton har fått mer matchtid. Men nu är ju nästan allt förlåtet! :) men rejäla förstärkningar kommer att behövas om vi ska vinna matcher i PL. Ha’way the lads!

Och som grädde på moset så har jag läst att skattebetalarnas förening klarade av att hålla rasisterna borta från sin styrelse, skönt! En skön kommentar går att finna på Henriks blogg...

Deras taleskvinna i formalia begrep inte att man måste begära ordet, hon kom inte ihåg namnen på dem hon skulle föreslå och eftersom hon inte visste vad som stod i stadgan var hennes förslag ibland inte ens möjliga att behandla. Bilden av skenande rättshaverism dröjer sig kvar. Inte ens handuppräckning var de bra på - och det borde ju ändå vara lite av deras gren...


Varför blir det roligare när lite spänningar ingår?
Natt!

lördag, april 23, 2005

Växthuseffekten och bilindustrin

Här har vi några snabba saker som många bilar saknar som vid införande markant skulle minska koldioxid utsläppen... (se bild)

Genom att ändra på delar av bilen kan man alltså få upp mot 30 % minskning av koldioxidutsläppen, något man har varit alldeles för dålig med. Förhoppningsvis kommer detta snart, annars är en annan väg att lagstifta om det som man till exempel har gjort i Kalifornien. Där har man stiftat en lag som binder biltillverkarna att minska växthusgas utsläppen med Ca 30% fram till år 2016.

Canada funder på att göra samma sak och dessutom har 8a andra stater som tröttnat på att bush inte agerar planer på det samma. Detta är ett verktyg som kan slå lite snett, men när inget händer måste man ibland ta fram yxan i stället för täljkniven.

När kommer Sverige att ta krafttag mot sin bensinslukande bilpark?

Djupfryst grottmänniska vid liv efter upptining

Så lyder temat i ett klassiskt avsnitt av serien South Park. Redan i den andra säsongen berörs det komplicerade temat om hur en djupfryst människa som väcks till liv skulle klara av att hantera den moderna världen. Eller… mer ligger faktiskt temat på hur dagens människor skulle klara av att hantera en upptinad person från förhistorien.

Efter att ha sett Steve Irvin på tv ger sig pojkarna (Cartman, Kyle, Stan och Kenny) ut för att leka krokodiljägare. Av en tillfällighet (och ett hål i marken) upptäcker pojkarna en människa infrusen i isen. Hela stan fascineras av denna upptäckt och stadens vetenskapsman lyckas bestämma ”ismannens” nedfrysning till att ha skett år… 1996. Vid upptiningsförsöket visar sig ismannen fantastiskt nog fortfarande vara vid liv. För att inte skrämma honom placeras han i en specialbyggd bur utformat efter hans egen tid. Dvs, ett rum med filmaffischer från ”Fargo” och ”Independence day” samt ständigt pumpande ”Ace of Base” musik i bakgrunden.

Med pojkarnas hjälp befrias till slut ismannen och flyr i ett försök att hitta tillbaka till sin egen tid. CIA, som tänkt använda ismannen för militära ändamål, kallar in Steve Irvin för att jaga rätt på honom och lägga ned honom som krokodilerna i sitt tv-program.

Ett klassiskt SP avsnitt som lätt förtjänar 8 Butters av 10 i betyg.

Veckans Citat

Hämtas från en svunnen tid, som ändå känns ganska aktuell...

Vad tyckas skolans lärare?
”Inom mitt ämne, mattematik kunna vi notera en glädjande tendens. För blott några år sedan blev en femtedel av härvarande grundskolebarn underkända i matematik. Idag är antalet bara en fjärdedel.”
/Hr grundskolemagister Gustaf Negusson i grönköpings veckoblad


Den gamla ironiska generationen?
Inte helt oväntat hittat i universitetets fysikkorridor...

Mona Sahlin och kärnkraften

10 miljarder ska satsas på att höja effektiviteten i våra kärnkraftsverk. Och Sahlin, för att citera henne

”Jag har svårt för dem som tycker att det är en så moralisk fråga att stänga ett känkraftsverk och samtidigt använde de verk vi har så effektivt som möjligt.”


Vist, man ska använda de man har så bra som möjligt men den här investeringen kommer inte ha betalat igen sig på ett bra tag framöver. Där i ligger dubbelmoralen...

En kille som är inne på rätt spår är kommunalrådet i Kävlinge (där Barsebäck ligger), Roland Palmquist. Han kommer (efter att ha fått avslag då han i kommunens namn överklaga på grund av att det måste vara en enskild part, som anser sig vara berörd av beslutet som överklagar) att överklaga som privatperson.

”Blir stängningen av förlorar vi en stor högteknologisk arbetsplats som omsätter stora pengar.”


Kan aldrig tänka mig att det funkar, men vist är det värt ett försök!

Ny Teknik

fredag, april 22, 2005

Hur hanterar man livet när man tror att man är död?

Denna djupa fråga behandlas i säsongens sjätte avsnitt av South Park. Cartman går till slut sina ”vänner” på nerverna så pass att de beslutar sig för att helt enkelt ignorera honom. När de övriga barnen på skolan får höra att pojkarna ignorerar Cartman från och med nu så beslutar de sig för att också göra det eftersom alla visar sig tycka att Cartman är en skitstövel. Det hela resulterar i att Cartman tror att han är död eftersom ingen längre pratar med honom.

I tron att han är en ande fångad på jorden så försöker han göra bot för sina synder så att hans själ skall kunna färdas upp till himmelen. Till sin hjälp tar han pojken Butters som verkar vara den enda som ser honom i hans andliga tillstånd (eftersom han var hemma från skolan då de andra beslutade sig för att ignorera Cartman). Butters föräldrar är dock inte lika imponerade av att deras son säger sig se döda människor omkring sig.

Det hela resulterar i en syndarlista som upprättas, ett antal blomkorgar som levereras, ett medium som springer skrikande, ett antal elaka medicinska experiment på Butters, ett gisslandrama och slutligen det svåra traumat att hantera livet när man inser att man Kanske inte alls är död (och då har ställt allt till rätta i onödan).

I det här avsnittet lärde vi oss bland annat:
Att det är roligt att se Cartmans min när han tror han är död, men att se Carmans min när han inser att han blivit lurad... Priceless...

Att nästa gång någon av oss hamnar på mentalsjukhus, spela normal innan den anala maskinen kommer fram...

Finklarn ger detta avsnitt 9 av 10 butters ”make, make things riiight”

Magnus ger detta avsnitt 7,5 av 10 äpplen ”lu lu lu i got som apples... lu lu lu you got som too...”

Äntligen, arbetsveckan över...

Så var en ovanligt tung arbetsvecka över, bloggandet har faktiskt gjort det lite lättare i veckan och draghjälp från oväntat håll tredubblade (de unika) läsarsiffrorna, kul!

Tänkte titta närmare lite på draghjälpen, att bli upplagd som veckans länktips på magasinet Contra med motiveringen...

Din barriär mot vänstern i cyberrymden är naturligtvis Contra. Men det finns en plats till som gör anspråk på titeln...


Kort sagt är Contra en tydlig antivänster tidskrift med en del intressanta artiklar, här har ni en om friskolor. De söker även skribenter om du har tid över... En sida jag kommer hålla ögonen på!

Senare på veckan upptäcker jag massa träffar från en sida som heter antifeministiska samfundet (afm), min första tanke var åååå nej vad är nu detta, har jag raljerat får hört mot Gudrun och hennes nya experiment (går de?). Men efter noggrannare granskning ser jag att det är en väldigt öppen webbsida med många intressanta diskussioner och faktaupplysningar. En sida med just nu 2015 medlämmar mot feminism för jämställdhet. Något jag tror många skulle skriva under på för tillfället. HÄR kan man tex. Läsa att afm utmanat F! på debatt. Ännu en sida som jag kommer hålla under uppsikt!

Tänk vad man kan hitta grejer på nätet!

torsdag, april 21, 2005

Östersjön och övergödningen

Vad är det som händer när media plötsligt kör Östersjöns övergödning som nyhet?

En ny sammanställning av läget i östersjön har lämnats in till regeringen från miljövårdsberedningen. Jag läste igenom promemorian då den kom och måste säga att jag direkt slogs av hur intetsägande den var, det fans inget nytt där... inget jag fann speciellt intressant. Men inget jag reagerade över heller, men nu när jag läst rapporten efter att ha sett denna artikel i DN så reagerade jag...

Att fosfor kan frigöras från syrefattiga bottnar var inget nytt. Något man i alla får lära sig här vid LTU om man läser detta. Inget konstigt och om man läser den större rapporten framgår det också där att man vetat att fosfor frigörs från botten i östersjön tidigare. Man har också tidigare i sjöar sett att detta kan skapa en dålig trend där en syrefattig botten ligger och frigör fosfor under lång tid vilket leder till att kvävefixerande bakterier kan hålla ett system övergött under en längre tid. Var nyheten att kvävefixerande cyanobakterier kunde binda mångt mycket mer kväve från luften än vad man väntat sig? Det låter också långsökt, i försök vid sjöar som gjorts där bara kol och fosfor tillsats vet man att cyanobakterier kan binda kväve och genom detta späda på övergödningen. Man viste också att botten allt som oftast har problem med syrehalten. Vad var nyheten?

Den nya artikeln som angriper regeringens miljöexperter slår man också hårt mot det faktum att man fortfarande vill lägga mycket pengar på kvävereningen, trots att man i den bantade rapporten pratar om att östersjön kan ha flippat. I promemorian vill regeringens miljöexperter bland annat att vårat livsmönster skall ses över, vegetarisk kost är ett exempel som man slår upp ganska stort. Dom vill alltså att vi ska ställa om hur vi äter totalt, trotts att vi inte klarar av att göra det fast vi blir fetare och fetare, trots att vi inte klarar av att ens köpa dyrare svenskt kött fast vi såg skrämmande videoklipp på vidriga djurtransporter. Och detta också utan större belägg för att det skulle göra någon skillnad, utan att vi ens vet hur stor effekt detta skulle ha på kväve och fosfortillförseln till östersjön.

Man pratar om ytterligare rening av avlopp och framförallt enskillda avlopp. Enskillda avlopp står enligt utredningen idag för ett utsläpp på ca 2,5 Kton kväve. Idag släpper vi ut ca 60 Kton kväve till östersjön och man vill ner till ca 40 Kton (samma nivå som 1940). Detta belyser ganska tydligt hur många små källor man jagar för att få större effekt. Men vist många bäckar små som det heter. Men ska man jaga små utlopp till höga kostnader så vill det till att man har torrt på fötterna. Och efter att bara ha läst rapporten känns det inte som man har torrt på fötterna... är det Sveriges kväve som är problemet? Måste vi som dom säger i rapporten närma oss utsläppsnivåer nära noll? Mycket svårt att veta på de som dom nu skriver, vad har dom gjort alla dessa år? Nu säger dom att mer forskning behövs, vist. Men har man inte forskat innan? Har man forskat för lite? Eller har man forskat fel? Det framgår inte...

Det som jag saknar mest i rapporten är en omvärldsanalys, hur mycket släpper dom andra ut? Kan pengarna spenderas bättre genom bistånd till andra sidan östersjön? Hur stor del av den totala tillförseln kväve står människan för? Hur mycket står naturen för? Jag hittar inget tydligt belägg i rapporten för att statuesque rådde innan i östersjön, även om man tittat på syrehalten en längre tid tillbaka i sedimentet. Det kan mycket väl vara så, men varför finns det inte mer information eller hänvisningar till det i så fall? Hur som hälst är det ju av stor vikt att veta hur mycket det totala utsläppet förändras beroende på vilka åtgärder man gör.

Hänvisningen i rapporten till att det är kväve som sätter igång hela cykeln genom att förbruka syre vid botten på östersjön är inte heller bra underbyggt, vad är det i så fall som hindrar cyanobakterierna från att ta den redan fria fosforn som måste finnas och binda kväve från luften? (något jag missar? Tipsa gärna!)

(orsaken till att man inte pratar om fosfor rening i Sverige är att vi nått målet vi satt upp och att ytterligare rening är svår och dyr.)

Nej det här känns tunt, lite gran som ett spel för galleriet. Om inget bra svar kan ges på anklagelserna mot regeringen och dess miljöexperter kan jag inte annat än hålla med om att de bör bytas ut.

Morgan Johanssons och väderkvarnarna

Vår kära folkhälso- och socialtjänstminister skriker på hjälp från vetenskapen för att mota bort religionen från vårt samhälle. Men bara den dåliga religionen, den som blandar sig i politiken...

Vart hittar han då dessa farliga män som försöker trycka ner oss hjärntvätta oss och leda oss in i en bråd död? USA! Skriker minister Johansson, IRAN! Fortsätter han AFRIKA! Utropas det, KATOLSKAKYRKAN! och så, den obligatoriska kängan på friskolorna.

USA? Ja det är den vanliga nidbilden man får höra, Bush van valet på att spela på religiösa fanatiker. Det tråkiga är att den onyanserade mediebilden av USA som ges i Sverige möjliggör sådana här utspel. Den stora delen av Bush röster kom inte från några religiösa fanatiker utan från vanliga amerikaner. Den hemska Katolska kyrkan (enligt Johansson) hade till exempel sina medlemssympatier hos Kerry. En kyrka vars anslutning är frivillig. Av personlig erfarenhet (jag är ju trots allt kristdemokrat) kan jag bara säga att de troende personer jag träffat oftast är generösa personer som inte sällan sätter andra i främsta rummet.

Vist jag stöder på inget sätt personer som hävdar att inga aborter över huvudtaget får förekomma, inte heller stödjer jag synen på att man inte får bruka preventivmedel. Men vad gör Johansson åt problemen i Afrika? Varför har Sverige ingen militär trupp i Afrika som kan undsätta befolkningen från kommunistisktförtryck, krig och andra hemskheter? Nej det skulle ju kosta pengar! Att kasta skit är betydligt enklare... och vad gör han åt problemen i Iran? Vad gör folkhälsoministern och Sverige för att lösa de stora problemen med diktaturer i mellanöstern? Inget... ja i stort sett inget... någon banning då och då kan höras men inte mer!

Om Johansson har bevis för sina uttalanden om skolor som ersatt Darwin med Bibeln är jag den första att kräva skolans nedläggning, och det går att göra... men Johanssons då skall detta göras också. Flummigt förtal om friskolor leder snarare bakåt än framåt, något vi nu får starkare och starkare belägg för i och med att regeringens utredningar om skolan med oönskat positivt resultat från friskolor dras tillbaka. När upplysningen drog igenom Europa som en friskfläkt var det inte sällan religiösa människor som ställde sig upp och tog avstånd från olika Dogmer.

Johansson, du är ingen Rousseau ingen Voltair du är snarare en person som försöker inbilla svensken att vi lever i den perfekta av världar. Ingenting specifikt behöver förbättras i Sverige, sjukvården funkar trotts allt bra, konkurrens kan inte göra den bättre (trotts att de funkar i alla andra sektorer). Sverige med sina långt ja nästan längst levande människor är ett av världens sjukaste länder, detta trots världens förmodligen bästa arbetsmiljö (allt är givetvis företagens fel). Skolan med dess allt flummigare innehåll måste skyddas från strikta regler och lärarna fråntas deras auktoritet, det är ju trots allt solidariskt ingen elev ska känna krav (Sveriges resultat dalar i kunskapstesterna).

Myndighet efter myndighet startas, ja så många att regeringen inte längre har någon koll på hur många det är! Och vist en och annan myndighet behövs, men om Johansson nu menar alvar med sitt tal om forskning och vetenskap skulle ett antal med säkerhet kunna läggas ner och ersättas med opartisk forskning istället för regeringsbeställd! Han skulle kunna höja den låga summa pengar som ges till svensk forskning, men nej de nya pengarna räcker knappt till att ge de anställda (vars löner redan är för låga) en löneökning i takt med inflationen. Till råga på eländet kan regeringen lätt ta in pengarna från forskarna igen genom att reglera hyran hos akademiska hus.

När Alf Svensson första gången sa att sjukförsäkringen nog utnyttjas av några få blev han nedskjuten, de är så personer med granskande blick behandlas i Sverige.

Nej Johanson du är ingen Voltaire utan snarare som hämtad ur Candide... med en tvist... Styrandes den bästa av värdar...

Nej vill ni ha bra analyser av vetenskapsmän kolla gärna in sidan Vetenskap och Folkbildning en mycket upplysande sida.

onsdag, april 20, 2005

Nick Cave / Dagens Lyrik

Slår ett slag för en fantastisk artist och prisad lyriker, Nick Cave, som i dagarna har släppt B-sides and Rarities. Jag kan personligen rekommendera denna samling, Nicks B-sidor är inte sällan lika bra som singelspåret. Hans bästa platta är enligt mig Let Love In, men han har gjort många bra. Hans senaste skiva Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus tillhör enligt mig det övre skiktet och därifrån hämtar jag dagens inspiration...

“And she moves among the sparrows
And she floats upon the breeze
She moves among the flowers
She moves something deep inside of me
I was walking around the flower show like a leper
Coming down with some kind of nervous hysteria
When I saw you standing there, green eyes, black hair
Up against the pink and purple wisteria
You said, hey, nature boy, are you looking at me
With some unrighteous intention?
My knees went weak, I couldn't speak, I was having thoughts
That were not in my best interests to mention”

Vårkänslor?

Kan man motstå en musiker som nobbar MTv:s nominering till bästa manliga artist med motiveringen att det kanske skulle förstöra hans musa? Inte jag i alla fall...

tisdag, april 19, 2005

Glassigt värre

Antar att ingen har missat GB och rasist/nazist anklagelserna. Men för säkerhets skull... här har ni tre bloggar som täcker in det mesta.

Mer glassbråk

GB:s hatpropaganda

Spöket i maskinen

Man får ju verkligen hoppas att detta inte är ett medvetet trick för att få gratisreklam från GB. Det verkar nästan för bra för att vara sant...

På begäran, Atom feed

Lite osäker på hur det här fungerar, men nu har jag lagt in en länk till min Atom feed längst ner i länklistan till höger -------------------->

Naturligt onaturligt

Ibland är naturen bara för skön, jag är dock inte säker på att ägarna till dessa bilar delar min åsikt!

måndag, april 18, 2005

Svenska journalisters partisympatier

En undersökning där frågan ”vilket parti tycker du bäst om idag?” ställdes till journalister och allmänheten gav följande utslag:

Journalister:
Vänsterpartiet 31
Socialdemokraterna 27
Centerpartiet 3
Folkpartiet 14
Moderaterna 10
Miljöpartiet 10
Kristdemokraterna 5

Allmänhet:
Vänsterpartiet 15
Socialdemokraterna 32
Centerpartiet 4
Folkpartiet 5
Moderaterna 25
Miljöpartiet 6
Kristdemokraterna 13

Siffrorna anger procentuell fördelning av sympatisörer.

När denna undersökning genomfördes var alltså Vänsterpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet gravt överrepresenterade. Underrepresenterade var framförallt Kristdemokraterna och Moderaterna. Kollar man på block politiken var Allians partierna klart under representerade ( 68% mot 32%).

Hur mycket påverkar detta media då?
Svårt att säga, men vist påverkar de. Allt som oftast gör man sina analyser från någon viss utgångspunkt och jag tror att ju längre från den punkten man ska ta sig, ju svårare blir det.

Ska man göra något åt detta?
Nej, men det kan ju vara värt att funderas kring. Och om SvT och SR ska fortsätta stoltsera med att dom är ”fria” medier så bör dom kanske se över sina reportrar så att de verkligen representerar allmänheten bättre, de har trots allt en oerhört viktig granskande funktion. Nämnas bör då också att public service delen av journalistiken lutar än mer åt vänster (70% mot 30%).

Statistiska lögner

Det finns få saker som gör mig så trött som missbrukad statistik! Så fort orden statistiskt bevisat dyker upp så sväljer stora delar av media rapporten med hull och hår (om det passar det egna syftet). Det här är inte bra för forskningen i Sverige, och kanske är det inte konstigt att mer än var fjärde svensk tonåring anser att astrologi är en vetenskap. Bara hälften av svenskarna utpekar astrologi som klart ovetenskapligt.

Något som jag själv gått och funderat på senaste dagarna är hur det kan komma sig att jag bara en gång sett eller hört någon prata om en kvinnomisshandel i min umgänges krets. Jag har tidigare trott att det är som det sagts, lika vanligt att män från olika samhällsklasser misshandlar kvinnor. Nu känns det faktiskt som en lättnad att ha fått läsa att detta är en uppmålad bild som saknar verklighetsanknytning. För att kunna åtgärda problem som finns måste man våga se verkligheten och det är därför jag inte kan se hur det nya feministpartiet ska kunna skapa jämställdhet. Snarare än att bidra döljer extremvänster feministerna sanningen med dimridåer av ogrundade påståenden.

Två bra artiklar om Kvinnomisshandel, HÄR.
ochHÄR.

Svenska journalister vänstervridna?

Det är mer lag än undantag att spy galla över USA i Svensk media och det är skönt att någon tar bladet från munnen. Martin Berg skriver i dagens SvD om hur lärare och litteratur på journalisthögskolan JMK vid Stockholms universitet lutar åt vänster. Förutom en rad träffande analyser avslutar Berg med ett citat från DN:s förra chefredaktör som jag skulle vilja skriva under på.

”Det långvariga socialdemokratiska styret har resulterat i att tanken, tolkningen och samhällsanalysen tjänar makten och grunden för denna likriktning sätts på landets journalisthögskolor.”


Var lands journalister stöps givetvis av landet de föds i, men nu känns det som om det gått lite väl långt. Jag måste säga att jag finner bloggsvären enormt befriande, den hjälper verkligen till i granskningen av svenska journalister. Jag hoppas bara nog många orkar leta sig ut bland webbsidorna för att upptäcka vilka övertramp som görs.

fredag, april 15, 2005

Fredags fyran

Varför inte?

Tema: Övernaturlighet
När övernaturlighet börjar komma på tapeten igen (a la X-files, fast nu med till exempel Lost) undrar jag följande:
1. Tror du på övernaturliga fenomen?
Nej.

2. Kan du nämna ett exempel på varför du tror/inte tror på det?
Aldrig varit med om något, ser ingen logik i det...

3. Vad är övernaturlighet?
Något som går utanför vår fattningsförmåga, något som trotsar våra fysiska lagar.

4. Om du inte tror på övernaturliga fenomen, önskar du att du gjorde det och tvärt om, om du tror på det, önskar du att du inte gjorde det?
Nej, ser ingen anledning till det. Tycker det finns alldeles förmåga som gör det redan. Forskning i parapsykologi och att en stor del av befolkningen tror på astrologi är tråkiga fakta...

Substitutions principen och Wijkman

Anders Wijkman har skrivit ihop lite information till EPP-ED gruppen i Europa parlamentet om den svenska Substitutions principen som går ut på att farliga kemikalier enligt lag ska ersättas mot mindre farliga, inom rimliga ramar. Han pekar på att regeln har fungerat bra i Sverige och försöker lobba igenom liknande ordning inom EU. BRA!

Mer info om Wijkman och Substitutions principen kan du hitta HÄR.

torsdag, april 14, 2005

Ibland är Sossarna bara för roliga här uppe!

Hälsovetenskap, en del av Luleå tekniska universitet är i dagsläget utlokaliserat till Boden. För att spara pengar har nu styrelsen för universitetet begärt en utredning om hur vida det är möjligt att spara några miljoner på att flytta hälsovetenskap till Luleå.

Kort kan man väll säga att de allra flesta politikerna tagit ställning för att hälsovetenskap ska vara kvar i Boden av regionalpolitiska skäl. Som gammal Bodensare kan jag inte heller annat säga än att det skulle vara ett hårt slag för boden om en flytt blir av. Detta händer också precis när Boden börjat hämta sig från militäravvecklingarna och flytten av länssjukhuset till Luleå. Fast frågan är inte lätt, jag kan inte påminna mig om en enda diskussion med en elev som tyckt att hälsovetenskap ska vara kvar i Boden. Det finns också samordningsvinster som skapas mellan olika avdelningar och hälsovetenskap (arbetsvetenskap för att nämna en). Vist det är inte så långt till Boden, men av att se hur dåligt samkörda en del avdelningar på universitetet redan är så kan jag tänka mig hur minimal samverkan är med Boden. En forskare jag pratat med sa att dom förmodligen hade bättre samarbete med Australien. Bättre för universitetet men sämre för regionen? Kort sagt jag väntar tills jag ser vad utredningen kommit fram till innan jag uttalar mig...

Nu till det lustiga i de hela, kårordförande vid universitet Måns Montell säger i tisdagens NSD att han tycker det är tråkigt att Kristina Zakrisson (s) med flera ser universitetet som en regionalpolitisk fråga i stället för att se till vad som skulle ge bästa utbildningen och forskningen. Ett i stort sett ganska lugnt och sansat inlägg och ett helt riktigt sådant som representant för kåren.

Till saken hör dock att Måns har moderat bakgrund och givetvis försöker Bodens sossar slå mynt ur den här historien. Så i onsdagens NSD kan man läsa om hur Torbjörn Lindberg (s) tycker att Måns utspel har moderat inslag och säger att ingen ledande socialdemokrat hittills ställt sig upp och sagt något annat än att institutionen ska vara kvar i Boden. (Sossarna är minsann enade!)

På samma sida lite till vänster kan man dock intressant nog läsa hur Yvonne Stålnacke (s) tidigare landstingsråd i Norrbotten och ledamot i universitetsstyrelsen ojar sig för hur svårt beslutet är. Hon lyfter bland annat fram att det är viktigt att titta på vad elever och anställda tycker och att det hittills varit en klar majoritet för flytten. Så mycket för den enigheten!

Till saken hör också att ordförande i universitetsstyrelsen är Anders Sundström (s) numera Bankdirektör med svindlande hög lön, men också före detta riksdagsman och minister. Vid det här laget vet ju alla också att sossarna har sett till att ge sig själva majoritet vid nästan alla universitet, så vad oroar sig Lindberg (s) för?

Jo i torsdagens NSD säger Anders Sundström att det är klokt att flytta till Luleå. Japp sossarna är eniga som vanligt och försöket till att smutskasta Måns gick alldeles alldeles lysande! Eller?

Bättre sent än aldrig?

Idag dök en gammal insändare om etanol upp i NK. Kort kan det väll sägas att Mp lyckats lura media att man satsar på energiforskning genom att skjuta till lite extra pengar i budgeten. Men man får ju inte glömma att det bara är en fjärdedel av vad man innan minskade anslaget med i årets budget.

onsdag, april 13, 2005

Maktapparaten Socialdemokraterna

En dag, tre tidningar, tre olika sätt att genom myndigheter anonymt styra opinionsbildning och granskning.

I NK kan man idag läsa om hur myndigheter utnyttjar skattepengar till att göra reklam och inte sällan med politiska toner. Speciell tyngd läggs på projektet Flicka, som genom affischer på gator och torg runt om i Sverige hängt ut olika ledande medieföreträdare för att de underblåser sexualisering och objektifiering i samhället. Bland annat namn och telefonnummer fans med på affischerna.

En av de uthängda var Aftonbladets chefredaktör, som beskrev projektet som rena trakasserierna. Berit Andnor, ansvarig minister förklarade projektet med att det var skapat för att väcka debatt. Personligen tycker jag också att den allt tydligare objektifieringen behöver debatteras mer och högre. Och det är ju inte det som är felet, felet är sättet det görs på. En regering ska helt enkelt inte genom sina myndigheter försöka pressa och påverka den ”fria” media vi har i Sverige. Framför allt inte eftersom tryckfrihetsgrundlagen förbjuder regering eller andra offentliga organ från att påverka media. Sen får man gärna som jag, tycka att Aftonbladet är en skit tidning... Tror ni Andnor skulle våga säga det?

I SvD kan man bland annat läsa följande på dagens ledarsida.
Rapporten mer kunskap för pengarna har dragits in, en rapport som bland annat visar hur konkurrens från friskolor kan göra kommunala skolor mer effektiva, att skolor med stor genomsnittlig yrkeserfarenhet (hos lärarna) är mer effektiva och ”att andelen pedagogiskt högskoleutbildade inte har en kausal inverkan på skolornas effektivitet”

Att friskolor är bra var absolut inget regeringen ville höra, att sen som grädde på moset eller kanske mer som tårta i ansiktet få höra att lärarens erfarenhet har större betydelse för skolans effektivitet än behörigheten var tydligen bara för mycket. Vad gör man då? Då drar man in rapporten och låtsas som om den aldrig existerat. Ja annars hade ju Baylands lösning på den svenska skolans problem inte funkat ”huvudmännen måste anställa behöriga lärare, inte minst de fristående skolorna måste skärpa sig rejält”. Vist att anställa behöriga lärare är viktigt men inte hela lösningen.

Till sist, huvudledaren i DN, att forska fritt är stort, forska rätt är större.
Den tar upp en viktig poäng om forskningen kring ohälsan. Den mesta forskningen beställs av politiker och levereras av satliga institut med före detta politiker och fackliga ledare i chefsstolarna.

Poängen är att forskningen fått tunnelseende, de enda förklaringarna till de stigande ohälsotalen som duger är ökad stress slimmade arbetsplatser och låga frihetsgrader och dyl.. Detta leder i förlängningen till att ingen undersöker om det kan vara så att systemet är felaktigt uppbyggt. Kan det vara så att man väljer sjukskrivning framför A-kassa för att man får mer pengar? Kan det vara så att våra strikta arbetsmarknadsregler låser fast människor på arbetsplatser där de inte trivs? Minskar företagsledningens ansvarskänsla och de anställdas solidaritet med lågpresterande arbetskamrater när välfärdsstaten sörjer för inkomsttryggheten med skattemedel? Etc.

Kan myndighetsstyrd forskning bli lika bra som fri forskning? Mitt svar är ja, men det är inte så troligt.

Allt detta på samma dag! Och lägg till detta att vi redan vet vem som sitter i majoritet i de viktiga myndigheterna, att vi redan vet vem som har majoriteten av platserna i universitetsstyrelserna och att vi vet vem som är ordförande i Sveriges fria television.

Hur mycket mer behövs egentligen för att vi ska få en ny regering? För mig skulle ovanstående faktiskt räcka, men jag är nog inte helt opartisk...

Calle Jonsson friad

Grekisk domstol har nu friat Calle. Jag är inte alls insatt i fallet utan har bara hört de via nyheter och läst om de i tidningarna. Bilden jag har fått var att Calle skulle bli fälld och att det var ett mycket svårt mål. Inte allt för sällan hörde man orden, man trodde att... fälld, vem är dom här man?! Typisk flockjournalistik eller? Känns dåligt och upprepas nu på morgonen...

tisdag, april 12, 2005

The losing edge

I det här avsnittet av South Park provar gänget på tråksporten baseball. De måttligt intresserade pojkarna lyckas vinna ligans sista match och börjar fira det dom tror är slutet på lidandet (säsongen). Till lagets stora förtvivlan (men föräldrarnas förtjusning) har man lyckats ta sig vidare till finalspelet.

Pojkarnas ansträngningar att förlora blir starkare och starkare. Till och med Hjälp utifrån rekryteras. Försöken får givetvis inte bli för uppenbara, för trots allt måste man ju tänka på föräldrarna också.

Randy Marsh (Stans far), som i detta avsnitt gestaltar den avskyvärda våldsbrukande skitsnackar-föräldern, följer med till varje match för att bli full och slåss. Det innebär ett antal svängar in och ut på kåken (”Arresting me for what? Am I not allowed to stand up for myself? I thought this was America? Huh? Isn’t this America?). Randy stöter också på sitt livs största utmaning, BAT DAD.


Vad kan vi då lära av veckans South Park?
1. Inte bara svenskar avskyr baseball

2. Man kan försöka vara sämst genom att slöa och slappa sig fram, men bara de som verkligen försöker lyckas.

3. Amerika håller på att bli ett kommunistland där man inte längre får stå upp för sin åsikt.


Veckans citat går till Butters med sitt otroligt charmiga
I see a lady bug, helo lady lady bug.”


Musiken är som vanligt får man nästan säga, riktigt bra. Ingen genial story direkt, men helt klart underhållande...
Betyg:
Magnus, 7 av 10 lady buggs
Finklarn: 7 av 10 Butters

Behövs ungdomsförbunden?

Efter att skrivit föregående inlägg läser jag detta i DN. En artikel som belyser problematiken med ungdomsförbunden, ett system som blivit lätt att påverka och svårt att hålla koll på. Ett system där tjuvknep, förtal och fusk blivit allt vanligare. Nu är det tack och lov inte de enda som händer i ungdomsförbunden, nya politiker skolas och de som inte har mod eller ork att engagera sig direkt i moderpartiet får utrymme att känna sig för.

Först får jag påpeka att jag är skeptisk till proffspolitiker som aldrig gjort annat än att just vara politiker. Det har en tendens att handa mer om retorik än politik för dessa inskolade ”proffs”.

Nog om det, tappar politiken ungdomarna om ungdomspartierna försvinner? Jag är inte så säker, det skulle göra att moderpartiet får ett tyngre ansvar i rekryteringsfrågan så att man inte i samma utsträckning kan skjuta den på ungdomspartiet. Ungdomar skulle kunna tas om hand på ett helt annat sätt än idag. En försiktig inslussning i verksamheten, en friare roll för yngre politiker ja kanske ett ungdoms parti i partiet. Kanske kunde till och med beteckningen ungdomsförbund få finnas kvar.

Vad blir då skillnaden? Förbundet skulle bli mycket mer regionalt och lokalt förankrat, jag är inte så säker på att ett nationellt förbund behövs, trots allt handlar få av ungdomsförbundens förslag om helt genomtänkta och genomförbara idéer. De friare tyglarna och beckningen skulle ge möjlighet att synas i lokala media utan att känna för stor press om att behöva hålla sig till partilinjen. Samtidigt som större utbyte med moderpartiet skulle vara möjligt via gemensamma träffar. Sedan skulle man också slippa tävlingen mellan olika fraktioner i landet och fifflandet med bidragen.

Nu måste jag jobba vidare!!! Får försöka återkomma till ämnet senare...

Slottner i TV-soffan

Med beslutet att ”sparka” Erik Slottner från KDU tar valberedningen och de som skrikit högst om ledarbyte på sig ett stort ansvar. Som ungdomsförbund är tanken att man ska vara friare och inte alltid rätta sig eftermoderpartiet åsikter. Det vill säga att man långt ifrån alltid har lösningen på alla problem och slipper bollandet med budgetsiffror. Kort sagt skulle man kanske kunna säga att det är betydligt mycket mer opinionsbildning än allvar (orsaken att jag hoppade av redan som 23 åring). Erik har fått mycket kritik för att han inte alltid rättat in sig i ledet, tråkigt.

Erik blev vald med bara två röster marginal det får man inte glömma striden var hård och förlorarna ville inte gräva ner yxan. Men nu när Erik ”sparkas” tar oppositionen inom partiet på sig ett stort ansvar. Dels för att om inte partiet enas nu är de enda nya som kommit ur striden dålig publicitet, dels för att Erik är en mycket bra politiker. Till och med idag i tv efter han blivit utknuffad håller han huvudet högt och ger ett mycket bra och seriöst intryck. Han blir inte lätt att ersätta.

Man kan bara hoppas att han fortsäter inom kristdemokraterna, han har möjligheten att gå långt.

fredag, april 08, 2005

Omprioritera i satsningen på alternativa bränslen

Nu vill regeringen påtvinga våra bensinstationer pumpar med alternativa drivmedel. I dagsläget kan man lika gärna ersätta ordet alternativa med etanol. Etanol är inget framtidsbränsle, begränsade resurstillgångar tillsammans med dyra produktionskostnader för Sverige gör regeringens satsningar kortsiktiga.

Just nu produceras svensk etanol till ca 5 kr/l och brasiliansk dito till ca 1,75 kr/l. Två förklaringar till den stora prisskillnaden är bättre klimat och överproduktion av socker i Brasilien. Etanolefterfrågan är just nu relativt låg därför hotas i dagsläget ingen regnskog av produktionen. Men ökar efterfrågan ökar också trycket på den brasilianska regeringen att avverka mer regnskog.

Produktionskostnaderna för brasiliansk etanol och bensin är ganska lika. Det bör dock nämnas att man inte kan köra lika långt på en liter etanol som en liter bensin. Det regeringen nu gör är att genom skattesubventioner försöka tvinga in etanol som drivmedel i Sverige. Ett drivmedel som på sikt alltså inte har förutsättningar att lyckas och inte gynnar svensk industri.

Eftersom det finns begränsat med pengar, skulle det vara bättre att lägga de pengar som finns på forskning och utveckling av nya drivmedel. Begränsningen av pengar har dessutom blivit mer påtaglig det senaste året då regeringen minskat energiforskningsanslagen. Prioriteringarna har blivit hårdare och en del projekt har fått läggas ned. Dessutom finns nästan inga pengar tillgängliga för att starta upp nya projekt.

Drivmedel som metanol har större chans att lyckas i Sverige, dels för att den har bättre kostnadsförutsättningar och dels för att den bättre kan samköras med framtida bränsleceller, som inte begränsas av råvarutillgång på samma sätt.

Miljöpartiet och regeringens senaste utspel känns mer som ett försök att plocka hem politiska poäng än att på allvar lösa framtidens drivmedelsproblem. Och regeringens försök att få detta att handla om växthuseffekten är roande, så länge Sverige försöker med snabb nedläggning av kärnkraften.

Läs mer HÄR.

Dagens citat...

You know how it is when you're reading a book and falling asleep, you're reading, reading...and all of a sudden you notice your eyes are closed? I'm like that all the time....


-Steven Wright

torsdag, april 07, 2005

South Park?

Det finns en serie som vågar vara samhällskritisk på alla plan utan att undanta någon sida, person eller händelse från att belysas. Den gör det utan att vara rädd att uppröra folk, och snarare är det en del av dess syfte, just att skaka om folk som annars fastnat i ett redan färdigt alternativ till sanning de fått sig presenterade. Att det hela görs med en stor dos humor gör även att de, ibland näst intill tabubelagda, ämnen som avhandlas kan nyanseras och lyftas fram på nya sätt som inte sitter fast i den föreställningsvärld beskådaren själv befinner sig i.
Ett genidrag från skaparnas sida är att låta huvudpersonerna i serien utgöras av fyra stycken åttaåringar vars tillvaro utgår just från deras perspektiv, men ändå låter dem möta, bearbeta och utsättas för vuxna och dagsaktuella frågor. Att se åttaåringar debattera betydelsen av Passion of the Christ eller dras in i händelser kring Michael Jackson sätter det hela i ett nytt perspektiv då åskådaren får se fenomen som dessa genom en åttaårings ögon. Att ha några smågrabbar involverade i det som ibland kan betecknas ”politiskt känsliga områden” och även att den är tecknad gör att serien kommer undan med en hel del mer än vad en vanlig såpa hade gjort.

Tyvärr har den ibland rätt sjuka humorn fått många att avfärda programmet i förtid utan att se bakom skrattet och verkligen ta sig en funderare över den handling som utspelar sig framför dess ögon. Det gör att man kan dela in tittarna i tre grupper: De som ser och skrattar, de som skrattar och de som varken ser eller skrattar.

Att serien trots en enorm negativ kritik i media (framför allt amerikansk) blivit, och fortfarande är, populär går inte att ta miste om då den nu är inne på sin tionde säsong. Så här kommer vi att försöka introducera Dig till den värld som älskar att uppröra samtidigt som den oftast har en tanke bakom det hela.

Genom säsongerna har serien utvecklats både tekniskt och innehållsmässigt. De fyra huvudkaraktärerna har utökats med ett antal sidokaraktärer som emellanåt ges mer utrymme och ibland även får huvudrollen.

De fyra huvudkaraktärernas namn är (Eric) Cartman, Kyle, Stan och Kenny.
Cartman är karaktären som mest frekvent förekommer i South park. Detta lilla tjocka geni är helt och totalt egocentrisk och genomrutten. Han gör vad som helst för att nå sina mål, och stoppar inte för att utnyttja sina vänner för egen vinning. Cartman är den klassiska sk ”bullyn” i gänget med en mentalitet om att han ”alltid vet bäst” även om hans brist på kunskap ofta skiner igenom. T ex genom att han på skolmaskeraden klär ut sig till Adolf Hitler och inte förstår vad alla blir så upprörda över. En stor del av personkemin med de övriga medkaraktärerna sker av hans ständige häcklande på sin judiske vän Kyle, just för att han är jude. Men vad annat kan man vänta sig av en kille som har Mel Gibson som sin största idol och uppfostras av en mamma som viker ut sig i tidningar, är hermafrodit (och egentligen hans pappa) och ställer upp i tyska scheisse-movies.

Kyle är den judiska pojken i gänget, vars mor spelar rollen av den smått rabiata moralförsvararen (startar krig mot Canada eftersom filmer därifrån fått barnen att svära). Kyle som är av det lite lugnare slaget, råkar inte allt för sälla ut för avancerat detektiv arbete, här undersöks allt möjligt, bl.a. kärlek, krig och Kyles förhållande till sin religion. Med i nästan alla turer hänger den ständigt döende Kenny.

Kenny lever ett hårt liv med alkoholiserade ”White Trash” föräldrar och ont om pengar. Och till råga på allt elände dör han allt som oftast under programmets gång. Men misströsta inte Kenny besitter också den åtråvärda gåvan att återuppstå från de döda.

Om det tidigare nämnda tre pressenteras med säregna karaktärsdrag (Cartman den smått rasistiske bullyn, Kyle den judiska pojken och Kenny den fattiga grabben som oftast dör) så är Stan Marsh den som presenteras i mer neutral anda. En vanlig amerikansk grabb på åtta år med ett par helylleföräldrar. Ändå drabbas även han av vuxenvärldens konstigheter då t ex hans föräldrar hyr in en skådespelare att spela den ”äldre Stan som återvänt från framtiden för att avskräcka honom att någonsin ta droger” eller går igenom separation och delad vårdnad.

Upplagt för intriger och hysteriska skratt? Helt klart! Den här serien är något man bara inte får missa. Ge inte upp om starten är trög, det kan ta några avsnitt innan man har kommit in i karaktärerna. Men de är det värt! Detta är trots allt världens bästa serie , om vi får säga det själva...

By: Finkel och Magnus

Mer F!

På Johan Norbergs blogg kan man läsa lite mer fakta om hur F! försöker förvränga statistik för att få den att passa deras syften. Där står bland annat...

...Man påstod att kvinnor får vänta längre på ambulans än män, detta har dock redan motbevisats av en större undersökning från Socialstyrelsen…

...Man påstod att kvinnor har lägre tillgång till moderna och dyra mediciner. Men det finns en orsak till detta. När nya mediciner testas deltar oftast mindre kvinnor på grund av graviditet eller risk för graviditet, tills läkaren sett att det inte finns några bieffekter genom klinisk praktik. Trots detta är skillnaden i tillgång till ny medicin inte stor, 51,5% för män och 48,5% för kvinnor.


Något dom taktiskt inte nämner är att...

... kostnaden för medicin som kvinnor får är i snitt 20% dyrare än för män.

... kostanden för kvinnor i vården är 20% högre än för män.

... kvinnor lever i snitt 4,5 år längre än män.


Det är sådana här jämställdhets partier vi inte behöver! Genom att skuldbelägga alla män med falska anklagelser slår de snarare en kil mellan könen än sammanbinder dom i en kamp mot ett jämställdare Sverige. Det finns mycket att göra på jämställdhets området. Förhoppningsvis kan F! komma på nått vettigt. Men med Gudrun i spetsen och död åt familjen som ledord lär det inte bli mycket.

Notera gör jag också att Göran Hägglund har slagit in på rätt linje, ingen som röstade på Kd i valet 2002 vill rösta på F!. I förra valet hade Kd 9,1% av väljarna.

Mäss och kongress – Nolia affären

Bo Östman tar idag upp turerna kring Luleå mäss och kongress och försäljning av denna till Nolia. Nolia som också driver Piteå dansar och ler ska ha varit nära att få aktiemajoritet för en ynka summa på 306 000 kr. Att företaget som driver Piteå dansar och ler också ska driva största kalaset i den delvis konkurrerande staden Luleå låter ju vansinnigt.

Så långt allt lugnt, sen tar Östman upp att oppositionen drivit på hårt för att det inte ska bli någon affär, framför allt Folkpartiet men senare har även Centern och Moderaterna hakat på, skrivs det i NK.

Jag vet inte om Östman har glömt bort Kristdemokraterna eller om vi varit för osynliga, hur som hälst är det olyckligt att vi missas då och då på Kurirens ledarsida. Innan detta kom upp till pressen diskuterades detta i Kristdemokraternas styrelse i Luleå och alla var helt klart med på att ingen affär skulle bli av. Rent ut sagt kändes det som om försäljning till Nolia inte var något annat än idioti.

Som sagt jag vet inte vad som är orsaken, men är det Kristdemokraterna i Luleå som är för osynliga måste vi ändra på detta. Annars kan jag bara hoppas att Östman lyssnar även på oss i framtiden.

Temo opinionen och Fi

Jaha, helt klart har Temo och DN så bråttom att spotta ut en ny opinionsundersökning att resultatet blir dåligt och förvirrande!

Enligt Temo går:
5% från sossarna 17% från miljöpartiet 27% från vänstern till Fi
4% av centern 2% av folkpartiet och 3% av moderaterna till Fi

Baserat på hur man röstade till valet 2002. Detta skulle göra att alliansen i det valet hade fått 42% och Vänsterpartierna 51%, jämfört med 46% och 55% som det nu är, miljöpartiet hade trillat ur riksdagen.

Nu har ju tack och lov opinionen förändrats sedan förra valet, vilket gör det omöjligt att veta från vem Fi drar rösterna (baserat på denna undersökning). Dessutom är frågeställningen vriden då man nämner Fi vid namn och icke de övriga partierna. Nej Temo/DN kan ni inte bättre än så här tycker jag ni ska sluta med undersökningar... speciellt då de får sånt ruskigt genomslag i media!

Om man leker med tanken att samma andel från de olika partierna skulle gå till Fi efter opinionssvängningarna och praktiserar de på senaste opinionsundersökningen Temo gjort skulle resultatet bli följande:

S 31,5% Mp 5% V 4,8% Fi 5,6% ger 47%
M 28% Fp 12,8% C 4,8% Kd 4,1% ger 50%

Alliansen skulle alltså fortfarande segra, men detta blir ju rent hypotetiskt. Det ser dock inte ut som någon av Mp, V, Fi, Kd, C trillar ur riksdagen men alla ligger farligt nära.

Fi oroar mig fortfarande inte, dom kommer främst ställa till de på vänsterkanten. Jag är mycket mer oroad för Junilistan, och kanske är det dags för Alliansen att på allvar fundera på hur man lanserar sig till nästa val, gemensam lista?

onsdag, april 06, 2005

Äntligen lite forskning!!

Jag kan för mitt liv inte förstå att inte alliansen tidigare år spelat forskningskortet . Forskning är viktigt inte minst nu i vår hightech värld. De stora företagen lever på den och dom små behöver den för att kunna växa. Detta gäller så klart inte alla företag, men många.

Svensk forskning har varit på väg utför en tid nu och de krävs en tydlig satsning också från statens sida, man kan inte bara gå runt och hoppas att företagen ska lägga forskning i Sverige.

Grundforskningen har nästan blivit tabubelagd i Sverige. I stället för att forskarna själva ska få styra över en bit av forskningen ska allt skötas via en enorm papperskarusell där politiskt korrekta ansökningar ska skrivas. Oftast skrivs också dessa ansökningar av professorer och personer på avdelningen som vet vilka ord man ska använda, personer som varit med en längre tid. De här gör att de kunnigaste personerna spenderar sin tid med att ansöka om medel till doktorernas lön i stället för att stötta i doktorandens projekt. Denna cirkus gör också att doktorer förutom den relativt låga lön dom har också lever osäkert och ofta inte vet från år till år om finansiering kommer att finnas. Så behåller man inte bra forskare, det kan jag av egen erfarenhet försäkra om!

Jag hade dock hoppats på lite mer pengar från alliansen, men nivån ligger säkert olika hos olika partier. Förhoppningsvis skakar kristdemokraterna loss lite ytterligare! Vi måste i alla fall ta oss över skamgränsen på en procent av BNP.

Ella Bohlin eller Charlie Weimers?

Så verkar det vara klart, Ella Bohlin blir Charlie Weimers huvudmotståndare om ordförande posten i KDU. Själv hade jag gärna sett Erik Slottner kvar ett tag till på den posten men nu blev det inte så. Jag kan väldigt lite om Ella och Charlie, men jag tycker det är kul att en tjej motnomineras. Spetsa armbågarna och ta för er. Som min gode medskribent på sidan brukar säga...

”Ingen tackar dig för något du inte gjort.”


Framgång (de lilla jag sett av den) har mer att göra med hårt jobb och att våga än man först kan tro. Och oftast har det väldigt väldigt lite att göra med tur. Kontakter och kapacitet spelar naturligtvis också in.

Jag ser gärna fler AKTIVA tjejer och kvinnor inom kristdemokraterna...

Åter till ämnet... som jag förstått det så har båda lite lik i garderoben, och viss media verkar ju fokusera mer på detta än budskapet. Sånt blåser dock troligen över efter en tid, det brukar göra de (hur skulle annars Gudrun Schyman fortfarande kunna vara kvar?).

Det viktiga tycker jag är att ungdomsförbundet på allvar tar tag i ungdomsrekryteringen och syns på skolor och bland just ungdomar. Jag är fullt medveten om hur svårt detta kan vara (känner sig skyldig) men jag hoppas att detta blir en huvudfråga för den nya styrelsen.

50 % av riksdagspolitikerna hotade

I alla fall enligt ekot idag. Hmm vad är ett hot? Har själv blivit kallad rasist av en säregen vänstermänniska för att jag inte ville skriva på hans lista. Men sådana grejer antar jag att var och varannan råkar ut för. Förtal på Internet har ju inträffat men känns inte heller farligt.

Allvarliga hot ska naturligt vis utredas och de skyldiga bör straffas, gärna hårdare än idag. Jag kan inte heller direkt påminna mig att någon i min närhet har blivit hotat så till den grad att personen tagit upp det.

Vore kul att höra andras erfarenheter på detta område, kommentera gärna!

tisdag, april 05, 2005

Troll spricker i solsken

Så säger sagan och så talar man ofta också när det gäller de extremistiska krafter som rör sig i politikens skuggsidor. Lyft fram dem i ljuset, lufta deras argument och tillintetgör dem med verklighetsförankrad fakta. Låt dem inte viska lögner i bakgrunden utan att ifrågasättas!

Det stora samtalsämnet inom politiken denna vecka lär vara utropandet av FI, Feministiskt Initiativ. Själva grundandet av FI är en mycket sund tanke. Är man inte nöjd med de ansträngningar och de riktningar som de existerande partierna har i frågor som är viktiga för en själv så finns ju möjligheten att grunda ett parti som gör det.

För att få fart på det feministiska tänkandet i politiken lyfter man helt enkelt ut feminismen ur politiken. Man bryter lös det för att visa vad som skall vara den gällande kärnfrågan och talar sedan om att den skall sippra ned på allt där under. Hur den sen skall återinföras i det politiska agerandet och strategierna är dock fortfarande bara på diskussionsstadiet.

Det som gör FI något skrämmande och liknande ett luftslott är vad som döljs där bakom den idealistiska fasaden. I dagens Gomorron Sverige satt tre företrädare för FI, Tiina Rosenberg, Susanne Linde och Sofia Karlsson, för att presentera vad de står för (än så länge, eftersom de inte riktigt vet det än eller är överens om vad de vet). Då samtalet kom in på frågan om hur kvinnors löner skall nå samma nivå som de manliga (en mycket vettig och berättigad fråga) kom Tiina Rosenberg ut i solskenet när hon skulle besvara frågan om Hur detta skall kunna ske.

”Dom lösningar som jag funderat passar inte att säga i tv, därför att jag kan tänka mig ganska, ganska så drastiska lösningar på den här punkten.”
Programledaren försökte här ändå få Tiina att berätta hur hon tänkt sig och hon började med att ursäkta sig:
” Men om vi skall hålla oss till demokratiska metoder...”

Drastiska lösningar som man inte vågar tala om i tv, men löst spekulerande om vi skall hålla oss till demokratiska metoder? Det fantastiska är att ingen av de övriga två språkrören för FI reagerade på något vis. Antidemokratiska krafter och lösningar är alltså välkomna i den rörelsen? Detta är skrämmande!

Det visade sig även att Rosenberg förespråkade ”död åt kapitalismen” som en lösning, men ändå försöker FI framhålla sig som ”varken höger eller vänster, utan alla feminister!”. Det låter som dålig populistisk propaganda i mina öron. Man lyfter det feministiska perspektivet ur politiken och försöker vifta med det för att locka anhängare. Sen låtsas man att man skall kunna diskutera fram inom FI vilken politisk hållning som är bäst för att få igenom dessa feministiska krav.
Detta låter högst tvivelaktigt. De tre partierna som nu styr landet verkar ha nog svårt att samarbeta och det sker en ständig kohandel fram och tillbaka. Att tänka sig politiker från vänster till höger i god anda diskutera fram passande politik för olika delar av de feministiska frågorna verkar inte särskilt troligt. Kan man ha ett språkrör som offentligt förespråkar Död åt kapitalismen, och tro att denne kan överväga ett antal borgerliga metoder i politiken? Var är för övrigt de borgerliga företrädarna inom FI?

FI i dagsläget ter sig som en populistisk missnöjessekt som fortfarande andas det gamla vänsterspökets andedräkt över sina ord. Den gamla vänsterledaren Schyman kommer tillbaka som frontfigur i politiken. Den kommande PR-kampanjen för FI när det närmar sig val lär passa henne väl. Som parti (vilket de säger att de inte är ännu) utanför riksdagen finns det bara ett sätt att få ordentlig och rikstäckande publicitet, genom att göra provocerande uttalanden och extrema aktioner så att de får ett mediavärde. Kan man gissa att hon denna gång tar med sig hela FI på raveparty? Eller släpper de lös Tiina på odemokratiska aktioner (i det godas namn)? Det enda man kan förutsäga är att FI kommer se till att skapa sina egna rubriker framöver, vilket är bra för då kommer de också tvingas ut i solen samlade och förklara vad de egentligen menar (såvida de inte ska diskutera det ända fram till valet och möjligen en bit efter, kanske till och med längre än så!).

Nej, jag hoppas att de kvinnor och män som kämpar för jämställdhet inom de befintliga partierna fortsätter att göra sitt jobb och inte lockas iväg till trollens kula. Det arbetet är långt ifrån så värdelöst som FI nu försöker måla upp.

” Det är en viktig uppgift att undanröja traditionella föreställningar, fördomar, strukturer och juridiska hinder som försvårar och förhindrar jämställdhet mellan kvinnor och män.” – Kristdemokraternas principprogram, avsnitt 3.8

måndag, april 04, 2005

Jämställdhet (2)

Ur en seriösare synvinkel, frågorna dom tar upp i sitt program är viktiga men av de jag sett hittills av deras vänstervridning har dom helt fel sätt att lösa problemen på.

Lika lön för lika arbete, stopp för misshandlar, bort med förtrycket, jämnare uttag av föräldraförsäkringen osv...

Men vist känns detta igen? Till låt mig att vara skeptisk till jag ser några nya lösningar än Gudrun Schymans gamla till dessa problem...

I en artikel i DN gör en professor i stadsvetenskap jämförelsen mellan den nya vänsterextrema feminismen och marxismen. Jag skulle inte gå så långt även om utmålandet av män som ond grupp känns allt för påtaglig. Desto intressantare är det som skrivs mot slutet, där berättas hur Statsvetenskapen och Nationalekonomin utan yttre pekpinnar sakta men säkert går mot en jämställd fördelning.

Tyvärr har inte alla det lika lätt, jag kommer precis hem från en träff på Luleås tekniska universitet. Träffen var till för folk som vill söka skolans Research Trainee program , ett program med ett begränsat antal platser som försöker skapa en motsvarighet till företagens trainee program. Poängen med programmet är att försöka rekrytera bra doktorander och forskare för framtiden, värt att nämnas är att de gått så pass bra att liknande program förmodligen kommer att startas på andra högskolor och universitet.

Nu till poängen... på sådana här träffar borde man locka karriärister och personer med drivkraft. Hur många tjejer kom det? Jag räknade till fyra stycken, och ca 20 killar. En helt normal fördelning för ett teknisk universitet kan tyckas och med tanke på att de sökbara projekten främst kom från kemi- och maskinsidan får jag nog säga ja, tyvärr.

Är det då så underligt att våra tekniska företag och forskarskolor har svårt att få en jämställd fördelning i ledningsgrupperna? Nej, inte speciellt...

Tyvärr får man som elev inte speciellt mycket uppmuntran till att läsa de tunga tekniska linjerna på universitet. Det mesta man hör på gymnasiet är hur svåra dom är och hur tung matten kommer att vara. Detta och en tråkig attityd och föreställning om hur tekniska linjer är sterila och fantasilösa tror jag är en stor del av anledningen till att tjejer drar sig för att söka. Vidare måste också tjejer få större uppmärksamhet om dom är duktiga i matte och ges uppmuntran att fortsätta... alltså inte bara uppmuntran då dom är duktiga på att skriva uppsatser och prov i samhällskunskap. (Man kan ju nämna att detta gäller pojkar också om än ej i samma utsträckning.)

Men allt detta är svårt då samhället anser att det är viktigare att vara med i en dockhus såpa där alla stängs in i ett rum utan att få komma ut än att vara med och leda utvecklingen av Sverige och världen. Kunskap måste premieras!

Jämställdhet (1)

Så fintar den nya vänsterrörelsen media igen och får maximal exponering genom att åter igen berätta att dom funderar på att starta ett feministiskt parti.

Smått roande var det i alla fall när pressen undrade om de bara var vänsterfolk med i rörelsen och en av de närvarande lanserar som borgerlig. Personen får genast frågan,

-På vem röstade ni föregående val?
-Då... hmm röstade jag på Vänstern...

Så mycket för den borgerliga profilen!

En kollega gjorde den inte allt för långsökta jämförelsen med spice girls.
”Det känns lite som att dom försöker välja vad dom ska vara, ungefär som spice girls...”
Kan ni tänka er hur urvalet går till? Spice girls Emma, Melany och så vidare satt hemma en kväll och funderade på olika lossas karaktärer som dom skulle representera för att fånga maximalt med intresse. Ut ploppar sporty spice, baby spice och så vidare... och ärligt talat hur kul är det att vara baby spice?

Schyman och hennes vänsterpolare sitter hemma en kväll och funderar på hur dom ska få maximalt media intresse... måste vi inte ha nått vi kan kalla borgerligt också? Du då du kan väll ta den rollen, funderade inte du på att starta eget ett tag? Ok ok då...

Spolar fram filmen till presskonferensen... och du då borgaren vad röstade du på i förra valet?

- EH... hmm... tänkte inte på de... Vänstern...

fredag, april 01, 2005

April April!

Tunt med bra aprilskämt, måste nog jobba fram något eget lite senare.

Dagens bästa än så länge...
IDG har en artikel som beskriver hur musikbranschen har fått nog och lagt in virus på CD skivorna som utlöses när filerna görs om från waw filer till mp3 format.

”Till slut fick musikbranschen nog. Från och med idag börjar man leverera musik-cd med individuella datavirus....”

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...