torsdag, mars 31, 2005

Anonymt bloggande

Under senaste veckan har två incidenter inträffat som gör detta ämne värt att ta upp.

Incident Nr 1:
Syskonskap en bogg driven av unga (?) tjejer i KDU får skarp kritik för sitt sätt att skriva och att de håller sig anonyma bakom bloggen. Varpå bloggen först görs om sedan åtminstonde tills vidare försvinner.

Incident Nr 2:
Alicios blogg (anonym) förblir oaktiv en längre tid och senare kommer det fram att vänsterbloggare i förtvivlan efter att ha blivit sönderargumenterade spårar hans ip och lyckas ta reda på vilka hans föräldrar är och ringer dit för att luska ut hans riktiga namn.

Två olika problem fast ändå samma.
Jag kan förstå vitsen med att hålla sig anonym speciellt nu när det är tydligt vilka metoder människor är beredda att ta till för att stoppa andras åsikter. Norton Tierra på Stockholm spectator är ett sådant exempel, han har tydligt sagt att han vill förbli anonym för att förhindra oliktänkande att förstöra hans privatliv.

Men vist sänker det trovärdigheten en smula när personer skriver anonymt, dock måste jag säga att Alicio och Norhton så väl (oftast) underbygger sina historier med fakta att dom ändå fyller en mycket god funktion. Fakta är fakta oavsett vem som skriver de.

Syskonskap som är en röst ur ett ungdomsförbund, har ofta haft frän kritik mot moderpartiet och KDU. Där fungerar också anonymiteten som ett skydd från kritik och ger kanske möjlighet till en enklare fortsatt karriär. Men vågar man inte stå för sina åsikter på grund at kariärsmöjligheter så tror jag man är ute på djupt vatten. Kritik inom ett parti måste kunna vara öppen. Det har dock så vitt jag förstått det aldrig varit Syskonskaps tanke att skydda sig själva utan mer varit menat för enkelhet (efter som dom är många som skriver). Detta håller inte, och kanske är det därför bloggen tillfälligt ligger nere. Att skapa flera användare med egna signaturer är väldigt enkelt på bloggsidan de driver.

Sammanfattningsvis tror jag att anonymitet skadar trovärdigheten, men har man väl underbyggda argument kan man slå ändå. Anonymitet enbart i syftet att man inte vågar stå för sina åsikter är dåligt, anonymitet för bevarande av sina näras hälsa kan jag förstå.

”Hans oberoende kan ingen ifrågasätta”

En kort notis i Norrbottenskuriren idag om hur tidningen Arbetarbladet ser på oberoende...

” Lars Engqvist är mannen som både kan hålla stången mot strunt-TV och värna public service. Hans oberoende kan ingen ifrågasätta. Hans meritlista kräver ett antal A4-sidor och den publicistiska erfarenheten sträcker sig från Östra Småland till Arbetet.
Engqvist har varit kommunalråd i Malmö, VD i Svenska Filminstitutet, SSU-ordförande och vice statsminister.”


Att Engquist får platsen var väll inget annat än väntat. Sossarna har missbrukat utnämningsmakten länge varför skulle dom ändra sig nu? Kanske kan denna svenska kreativitet ge nya idéer till Berlusconi och Putin om hur media och myndigheter kan kontrolleras.

Miljöpartiet tar sig vatten över huvudet

Miljöpartiet spelar högt när man inte kommer till förhandlingarna förens Socialdemokraterna genomför kraftiga restriktioner på djurförsök vid framtagning av mediciner och får ut pumpar med etanol vid våra bensinmackar. (bland annat)

Oj oj oj, det vore spiken i kistan för den sittande regeringen. Vi har nog svårt att behålla industri och forskning i landet utan att nya hinder och politiska styrningar.

Vad gäller djurförsök och medicinsk forskning var AstraZeneca ärliga, dom flyttar ifall kraven blir för höga. Man kan ha åsikter om vad forskning har för moraliskt ansvar, men för framtagande av mediciner behöver man djurförsök hur mycket man än önskar att de vare annorlunda. Vid min utbildning till Civilingenjör i Samhällsbyggnadsteknik vid Luleås tekniska universitet med inriktning teknisk miljövård fördes sådana moraliska diskussioner flitigt under första året. Under det senaste året kan jag dock inte erinra mig en enda sådan diskussion, mestadels för att djurrättsaktivisterna ändrat åsikt.

Etanol i pumpar på bensinmackar?
Vist alternativa bränslen måste fram, jag tror dock att den sittande regeringen är inne på villovägar när man så enögt sponsrar etanol. Det känns mer som att miljöpartiet måste ha något att visa upp och etanolen är de drivmedel som just nu är anpassat bäst. Jag kommer återkomma till detta senare...

Under tiden får ni nöja er med att läsa en Insändare till norrbottenskuriren som fick mig att höja på ögonbrynen:

”Också djuren har drabbats

Svenskarna har varit mycket generösa efter flodvågskatastrofen. När en katastrof som denna inträffar är första prioritet förstås att rädda människor. Men vi får inte heller glömma bort djuren. Min vän Carina Olsson, ordförande i APN, reste till Thailand med pengar från vår tsunami-insamling till djuren. Hon skriver i ett SMS från Phuket: ”Vi har sett hundar i fruktansvärt skick och kämpat med gråten i halsen, men inte lyckats hålla tillbaka tårarna. Ett par av de hundar som vi matade och tog hand om i dag var så magra och svaga att de nog inte kommer att överleva natten”.
Efter tsunamin har många djur övergivits, deras husse eller matte kanske inte har överlevt eller hotellen som matade dem finns inte kvar. Många djur svälter nu sakta till döds, eller drabbas av sjukdomar som följd av att de tvingas dricka smutsigt vatten.
Djuren är helt beroende av internationell hjälp. Skänk en tanke åt dem som inte har förmåga att påverka sin egen situation. Deras liv ligger i våra händer.
Anna Almberg,
Animal Protection Network (APN)”

NK

EU som motpol till USA ... (Ukraina)

Jag kan inte annat än att säga att jag ser EU som en motpol till USA i vissa frågor och för att vara typiskt svensk och tråkig påstår jag att de rätta valet kanske ligger i en sorts lagom mitten väg mellan de båda.

De senaste dagarna får mig dock att tveka, tjänstedirektivet skjuts sönder och samman, jättarna tillåts fuska med sin dåliga ekonomi och den nya författningen kommer förmodligen att röstas ned i något av länderna. Men vad värre är hur EU agerar för fred och demokrati? En dåligt sammantrimmad militär lyser med sin frånvaro och man är nära att sälja vapen till den kommunistiska diktaturen Kina som nyligen höjde hot nivån mot Taiwan.

Det som nu senast fångade mina ögon var ett svar på en artikel där Carl Bildt behandlar de demokratiska framgångarna i Ukraina och landets betydelse för deras grannar. Där skriver signaturen Andersj följande:

“THE SITUATION IS, INDEED, BLEAK. LUKASCHENKO HAS RUN THIS COUNTRY OF 10 M WITH AN IRON FIST FOR OVER TEN YEARS. BLATANT VOTE-RIGGING IN NOVEMBER ELECTIONS -- OPPOSITION PARTIES FAILED TO WIN A SINGLE SEAT IN PARLIAMENT -- WAS SLAMMED BY INTERNATIONAL OBSERVERS AND EARNED BELARUS THE DUBIOUS HONOR OF BEING THE ONLY EUROPEAN COUNTRY INCLUDED ON U.S. SECRETARY OF STATE CONDOLEEZZA RICE'S "OUTPOSTS OF TYRANNY" LIST IN JANUARY.

STIL, BELARUS HAS HIGH GROWTH RATES, LOW UNEMPLOYMENT, A STRONG WELFARE STATE AND LITTLE SOCIAL UNREST...

...THE EU HAS IMPOSED MILD SANCTIONS ON BELARUS BUT HAS DONE LITTLE TO ACTIVELY SUPPORT REGIME CHANGE IN THE COUNTRY. THE U.S. ADMINISTRATION, ON THE OTHER HAND, ADOPTED THE BELARUS DEMOCRACY ACT LAST YEAR, WHICH NOT ONLY SLAPS SANCTIONS ON THE COMMUNIST GOVERNMENT, BUT ALSO SUPPORTS NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS FIGHTING FOR FREEDOM, DEMOCRACY AND AN INDEPENDENT MEDIA.”

Hur långt är man villig att gå för att säkra Export? Kan det vara en bättre väg att tillåta viss export för att en del av den diktatoriskt styrda befolkningen ska få det bättre än att genom sanktioner straffa såväl befolkning som ledare?

Kina är de absolut svåraste fallet, en gigantisk inre marknad var för svår att hålla tassarna borta från. Av de jag sett av Kina och Svenska företag i Kina kan jag ändå inte annat än säga att det såg positivt ut. Den sittande kommunistiska regeringen får allt svårare och svårare att kontrollera informationsflödet. Shanghai blomstrar och tillväxten gör att fler och fler kineser tar sig utomlands och får vidga sina vyer. Här är det svårt att se hur ekonomiska restrektioner och handelshinder kunnat hjälpa mer. (att exportera vapen är dock en annan fråga!!!)

Irak, ett annat svårt fall. Vi vet idag att olja för matprogrammet inte fungerade och att Saddam inte i överskådlig tid kunnat avsättas utan vapen. Här tilläts inte utländska företag på samma sätt som i Kina heller och informationskontrollen var hårdare. Skulle han avsättas skulle de ske med vapen, resultatet ser vi idag och om det blev en framgång ser vi om några år.

Vart lämnar det här Vitryssland? Tyvärr har jag inte bildat mig en klar uppfattning om det, men vist känns det som att EU borde kunna vara tydligare i sina påtryckningar och sitt stöd för demokratiska rörelser till en så nära granne. Framförallt känns det dumt att inte försöka nu när demokratin skördar nya framgångar runt om i världen då inte minst i Ukraina. Dessutom är det ett betydligt mindre land, som snart kommer vara mer beroende av omvärlden än vad till exempel Kina är.

Länk till Carl

onsdag, mars 30, 2005

Opinionsmätningar

En av de vanligast förekommande nyheterna nu förtiden, tråkigt! Det verkar nästan som att det är viktigare att redovisa hur folk svarat på specifika ja- och nejfrågor än diskutera de olika partiernas politiska innehåll. Vist det är ju viktigt att veta hur väljarna ställer sig till olika frågor men är det något som behöver redovisas gång på gång i tv och tidningar?

Förklaringarna bakom statistiken som använts vid undersökningarna är också ofta bristfällig och oftast dras allt för långtgående slutsatser. (allt från att vin och choklad är rena mirakel kurerna till att akrylamid i chips är livsfarligt)

Börjar med ett litet citat

Ungefär så här känner jag mig efter påskledigheten

You know how it is when you go to be the subject of a psychology experiment, and nobody else shows up, and you think maybe that's part of the experiment? I'm like that all the time.
/Steven Wright

Förvirrande start på jobbet!

fredag, mars 25, 2005

Alicio bevakar TT

En mycket intressant observation från Alicio visar hur TT felaktigt översätter texter för att vinkla innehållet.

Och man försöker påstå att vår media inte är vänstervriden... pff... de startar ju redan på TT nivån!

torsdag, mars 24, 2005

Kvinnobloggen flyter på

Ärligt talat var jag lite rädd att kvinnobloggen bara var en korttids lansering som svar på tankarna runt ett feministparti. Men den verkar hålla i sig och ytterligare ett bra inlägg har dykt upp!

Inlägget handlar om varför så få (4,87%) kvinnor är egna företagare.

Erik Slottner avgår

Så var det klart, Erik avgår och valberedningen föreslår Charlie Weimers som efterträdare. Charlie har tyvärr lite för färska lik i garderoben för att få en smidig start, men de lilla jag sett av han så verkar det vara en vettig kille. Jag tror mycket väl han kan forma och driva en tydlig kristdemokratisk politik, frågan är nog snarare om han kan nå ut och överösta allt förtal som finns runt hans person.

Något som förvånar mig är att ingen kvinna (tjej) nominerats de senaste åren. Utifrån sett har det i alla fall verkat som att det finns flera kvinnliga tallanger som är redo att ta över ordförandeskapet. Varför har inte personer som Ella Bohlin och Erika Josbrant synts mer i förhandssnacket kan man undra. Nej, tjejer stå på er... jag tror ni har fler anhängare än ni själva tror.

Läs mer om valet på dessa bloggar. 1 , 2

Mer kärnkraft

Ett svar på en artikel om kärnkraftsavveckling i NSD.

onsdag, mars 23, 2005

Kd-U och makten

Det var en hård kamp om ordförandeskapet mellan Erik Slottner och Andreas Olofsson, Erik gick segrande ut ur den striden med knappa två rösters marginal. Det har ryktats om att det förekomer fusk vid inskrivningar av medlämmar nu, framförallt från Olofssons sida.

Tyvärr tar det inte slut där, tråkiga oinsiktsfulla krafter inom KD-U tycks dra ut på den splittrande striden. Jag kan inte för en sekund förstå motiven som ligger bakom, låt tiden ha sin gång, en ordförande är vald låt han jobba tills han regelrätt kan väljas om. En av de värsta saker som kan hända Kd-U nu är en uppslitande strid om kristna värderingar som i all media kommer framställas som mörkt djävulska. Missförstå mig rätt, värderingsfrågor är viktiga men när det så uppenbart blir slag undre bältet mellan kandidater inom samma parti gynnar det inte någon.

Släpp prestigen, visa korten på hand avgör det genom regelrätta val. Jag som Kristdemokrat borde kanske inte bry mig om vad ungdomsförbundet håller på med, dom ska ju trotts allt vara extrema. Men just nu känns det som att moderpartiet kan ta rejäl skada av en utdragen strid. Min kandidat? Jag har aldrig röstat, men Erik Slottner har skött debatten i media bra och alltid haft mitt förtroende.

tisdag, mars 22, 2005

Så vad behövs förändras i skolan?

Självklara saker bör vara: att man undervisas i hur man lär ut att skriva, läsa och räkna. Att man lär sig hur man sätter betyg, gör prov och bedömer kunskap.

Mer diffusa områden: tydligare riktlinjer och utbildningar för de som tar hand om praktikanter vid lärosätena, separera de kurser som är gemensamma för alla lärarstudenter, koppla forskningen tydligare till lärarutbildningarna, höj tempot och svårighetsgraden i de ämnesspecifika kurserna.

Än mer diffusa områden: arbetsro måste till i klassrummen. Denna punkt gäller dock inte endast lärarna, föräldrarna kommer undan alldeles för lätt nu förtiden. Det är därför viktigt tror jag att dra in föräldrarna tidigt i barnens skolgång, att regelbundet skicka hem information i form av betyg eller skriftliga utvärderingar om eleverna. Detta hjälper också barnen så att dom inte redan tidigt hamnar efter. Jag tror även att mer speciallärare är viktigt.

Jag vill dock påpeka, precis som jag gör i mitt första inägg på denna sidan att resurser är viktigt men kan inte förklara varför den svenska skolan har hamnat på efterkälken!

Inte så långt ifrån kristdemokraternas tidigare förslag heller, läs mer HÄR

måndag, mars 21, 2005

Allmän lärarutbildning eller specifika expertkunskaper?

Högskoleverket har i dagarna konstaterat att Lärarutbildningen i Sverige har allvarliga brister. Detta en kort tid efter att larmrapporter kommit om att lärare ges för dålig utbildning i att lära barn läsa och skriva. Det konstateras även i Högskoleverkets pressmeddelande där man bland annat skriver att: "Andra brister är att studenterna inte garanteras undervisning i viktiga områden som till exempel läs- och skrivutveckling samt betyg, prov och kunskapsbedömningar."

Det man dock inte nämner är två stora förändringar som skett inom lärarutbildningen på order från regeringen:

a) Den rådande tanken i den nya utbildningen var att gå ifrån "mästare-gesäll"-tänkandet med färdiga modeller och exempel, för att istället lära studenterna att skapa sina egna modeller efter den situation som uppstår. Tanken är bra och ligger i tiden men har resulterat i en rädsla inom lärarutbildningen att presentera exempel och modeller över huvudtaget. Det har blivit något fult att presentera färdiga exempel, även om man gör det i syfte att sedan diskutera dem och hur de kan anpassas / förändras efter rådande situation och elever. Det gör att de erfarenheter som finns inom t ex läs och skrivinlärning på lågstadiet inte riktigt kan lyftas fram utan fokus hamnar på "hur man skaffar sig erfarenheter". Jakten på det vetenskapliga överskuggar det praktiska.

b) Det "Allmäna Utbildningsområdet" som utgör 60poäng av lärarutbildningen slår samman lärarstudenter från förskollärare till gymnasielärare i en gemensam pott. Tanken är även här god då det skall löpa en röd tråd vad det gäller värdegrund och kunskapssyn från just förskola upp till gymnasiet. Men det finns ingen litteratur som täcker alla stadier, och ledarskap för gymnasieungdomar är annorlunda från det ledarskap som krävs för 6åringar. En lärmiljö (som innefattar mer än bara det fysiska rummet) kan även den te sig annorlunda. Att ägna tid åt att behandla betyg blir svårt eftersom de som läser till förskollärare eller tidigarelärare aldrig kommer behöva sätta betyg och då inte ser varför det skall vara en del av AU-området. Det är svårt att skapa en allmän kurs som ska mätta alla på de kunskaper som just de behöver, för de kunskaperna är inte allmänna! De är specifika för den skolform man skall jobba med.

Den vetenskapliga delens stärkande i lärarutbildningen är en positiv faktor som på sikt både kommer höja läraryrkets status och kompetens, samt kanske framför allt förmågan till egen kompetensutveckling med vetenskapligt perspektiv. Den behöver dock genomgå en mognadsprocess som gör att man inte i sin iver att vetenskaplifiera utbildningen glömmer bort praktikens erfarenheter. Detta är dock inte helt lätt (eller snabbt) för det är lättare för anställda inom lärarutbildingen att läsa in sig på en nytugiven avhandling i didaktik / pedagogik än vad det är att uppdatera sig på dagens klassrumssituationer och de praktiska förutsättningarna som finns i dessa tider.

Att tro att man kan skapa en kurs för alla som samtidigt ger individanpassad kunskap för förskollärare, tidigarelärare, senarelärare och gymnasielärare på en och samma gång är något av en utopi. Det skjuter t ex betygssamtal och utvärderingar till specialiseringarna (ämnena) och egentligen så även ledarskap och lärande (återigen, ledarskap i en gymnasieklass i en lektionssal är annorlunda från ledarskapet som krävs i en förskoleklass), och då kan man fråga sig vad man egentligen får för utbildning i "Allmänt Utbildningsområde"? Att förlägga betygsdelen till specialiseringen skjuter ju även bara problemen dit, eftersom tidigarelärare, senarelärare och gymnasielärare läser sin Historiakurs tillsammans. Det enda som skiljer utbildningarna åt är att ju högre upp krävs det mer poäng i de olika ämnena, inte hur man värderar eller sorterar själva stoffet i dem.

En av de saker Högskoleverket pekar på som brist är just "skriv och läsinlärningen". Detta är dock en strikt stadieanpassad kunskap. Dvs, de som måste vara riktigt riktigt duktiga på detta är "lågstadielärarna" som nu mer kallas "tidigarelärare". Ändå skall denna kunskap delges dem i ett Allmänt Utbildningsområde, eller i Svenska som de läser tillsammans med gymnasielärare. Frågan är om man inte måste återgå till att utbilda förskollärare genom en förskollärarutbildning och gymnasielärare genom en gymnasielärarutbildning. Eller tror man verkligen att man genom att stöpa alla i samma form med ett allmänt innehåll utan något egentligt fokus kommer få ut individuellt anpassade expertkunskaper?

söndag, mars 20, 2005

Energipolitik kräver långsiktighet

En av mina insändare har trillat in i Norrbottenskuriren (NK).

Ett svar på en annan insändare i NK som handlade om att våga stänga ned kärnkraften...

En blick in i framtiden?

Slitz, Café, Big Brother, Top Model... there’s no end to the possibilities! Hängiga bröst efter några barn, gula tänder eller lever fläckiga händer nej nej då kan man inte visa sig på stan.

Vart är vi på väg!?!? Det finns ju inget fel i att sköta om sin kropp, men de här har börjat bli löjligt. Hur naturlig är de att vara trådsmal och ha stora bröst? De borde vara ungefär lika vanligt som Mensa medlemmar. Fast ok det kan ju vara svårt att se. Brösten ska ju tryckas upp i ansikten på en nu förtiden, att prata om kunskap eller intelligens är betydligt känsligare, trist.

Nu gör även våra lagar att skönhetsoperationer drabbar företagandet. En artikel i DN behandlar problemet HÄR . ”Veronika” betalar 33.000 kr för en skönhetsoperation. Ok mår man dåligt över sin kropp kan man operera sig, men det är trist att de börjar bli så vanligt. De absurda i situationen är att arbetsgivaren får betala lika mycket för att veronika är sjukskriven efter operationen. Är detta rimligt? Är detta en ny ”kvinnofälla”? Kommer framtida arbetsgivare i små företag måsta fråga om tjejen har tänkt skönhets operera sig? Tänk om det blir komplikationer efter operationen...

Suck... går trenden att vända?

Distriktsstämman

Förutom att sänka medelåldern med en hel del år så tror jag att jag fick dom att förstå att Kd måste synas mer. Framförallt på skolor och bland yngre, det är får svårt att få kontakt med en levandes kristdemokrat. Fast å andra sidan, hur ofta har man inte hört de förut?

Men det blåser ändå lite Kd vindar, Göran Hägglund har lyckats ta sig ut i media och opinions siffrorna har börjat vända. De känns att det är positivare tag och att valet börjar närma sig.

Désirée Pethrus-Engström kom och talade, talet gick mest ut på att det inte är fult att kalla sig feminist, ja jo... kanske fanns det någon gammal gubbe där inne som behövde höra det. Men det kändes ganska tandlöst.

Erling Wälivaara höll ett inspirations tal och poängterade han också att kristdemokraterna måste synas mer och att opinionsundersökningarna visar att vi har långt många fler anhängare än folk som röstar på oss.

God mat och gott sällskap, vad mer kan man begära?

fredag, mars 18, 2005

Dags för distriktsstämma i Piteå

Ska jag vara ärlig så vet jag inte riktigt vad som kommer att fokuseras på vid stämman. Men ett nytt val börjar närma sig och våran riksdags man, den hårt jobbande, Erlig Wälivaara kommer med största sannolikhet inte sitta en mandatperiod till. Det borde betyda att diskussionerna om hur lanseringen av ny kandidat kommer upp och att en strategi för valåret tas upp.

Vi får också besök av Désirée Pethrus Engström Vilket kan vara intressant för jag vet att inte alla delar hennes syn i jämställdhets frågorna.

Också blir de väll de vanliga dock inte oviktiga politiska tugget om ideologi och värderingsfrågor.

Noterat i natten!

Henrik har en kul notis om hur dålig koll (noll koll) regeringen har på sina myndigheter. Man vet inte ens hur många dom är...

torsdag, mars 17, 2005

Stig Strand byter sida

Stig Strand den gamle nationalhjälten tycks i alla fall ha ledsnat på regeringens iver att blanda sig i och säga STOP. Stig har nu bytt sida och hjälper Alliansen att formulera en ny slagkraftigare turist politik. Förutom att göra det enklare att driva företag vill man göra en rejäl satsning på marknadsföring av Sverige och sälja ut bitar av statliga Svea skog.

Mer info HÄR

Kan skillnaden bli tydligare?

Efter att Sossarna tillsammans med Mp och V lagt sin blöta hand över icke statlig sjukvård pressenterar allians för Sverige sin version av hur man vill att sjukvården ska blomstra. Det är arbetsgruppen välfärd och frihet med Maria Larsson (Kd) som formulerat en startlag istället för regeringens stopplag.

Viktiga punkter:

Ja till alternativa vårdgivare och entreprenörer

Ett lagstöd för avknoppning.

En översyn av lagstiftning, regelverk och institutioner så att konkurrensneutralitet skapas mellan vårdens olika aktörer. Lagen om offentlig upphandling (LOU) bör ses över så att tjänstehandel inom vården kan underlättas.

Mer info finns HÄR .

Hugo Lagercrantz professor och barnläkare har nyligt beskrivit hur han blivit omvänd från stoplags ivrare till startlags anhängare i SvD .

Mycket har skrivits om detta, den mest tydliga bilden är ändå den att Alliansen säger Start när regeringen säger stopp. Känns det igen?

onsdag, mars 16, 2005

Fotboll och vettlösa föräldrar

Frisk är i ropet efter att ha fått utstå mordhot för ett på sin höjd tveksamt domslut. Förstår inte fotbollen själva att man är och sågar i grenen man sitter på när man svartmålar domare?

Det goda med de onda? Frisk har fått igång en debatt om hur fotbollsdomare behandlas av inte bara tränare utan också framförallt publiken runtom planen. Jag har själv varit domare under några år av min ungdom och hunnit vara med om allt från dom obligatoriska små förolämpningarna till föräldrar som skrikit på domslut så i den milda grad att deras barn på planen har börjat gråta.

Jag var själv aktiv spelare längre än domare och kan med gott samvete säga att de aktiva domarna oftast har betydligt större fotbollskunskap än alla på läktaren.

Äntligen!

Bland de första jag skrev här på bloggen var om hur Hägglund måste sticka ut hakan mer i debatten. Och under dom senaste dagarna har han cirkulerat i pressen genom att helt riktigt påpeka hur extremfeministerna med Schyman i spetsen förgiftar jämställdhetsdebatten.

Död åt familjen tal om talibaner och dylikt hjälper inte till! Det vet vi nu, Gudrun har varit ledande inom svensk politik länge, vad har hänt? Ja till och med Gudrun själv erkänner att bl.a. klyftorna och misshandlarna ökat.

Det krävs en alternativ politik till vänsterfeminismen, att förstatliga Sverige och bestraffa privata framgångar är inte en genomförbar väg. Precis lika lite som kommunismen är svaret på problemen i västvärden. Större resurser till polis, förändringar i rättsväsendet större frihet att starta företag i vård, omsorg och hushåll, skulle vara några steg på vägen i alla fall.

Tips, Kvinnobloggen har en ny artikel ute...

Bloggandet på sparlåga

Har fått några förfrågningar om varför bloggen inte uppdateras så flitigt. Mycket jobb kombinerat med resor och bland annat distriktstämma för Kd norrbotten tar upp mycket av min tid just nu. Förvänta er ett starkt återtåg!

fredag, mars 11, 2005

Oj vad det händer mycket?

Eller... business as usual, inget nytt händer. Sossarna är emot privata företag, stopplagen försämrar chansen för effektiviseringar och snillrika organisationer, något som är värt att återkomma till.

Långa tal om hur arbetslösheten måste ner, sjukvårdsköerna måste kortas och fler företag måste startas. Medicinen? Den kan ni redan... högre skatter stopp för privata idéer och nya utredningar! Nu vet vi i alla fall vart vi har miljöpartiet, företagsvänliga? Nej.

Göran har i alla fall en plan för att få ner den ÖPPNA arbetslösheten. In med någon miljard till AMS och starta lite mer arbetsåtgärder lagom till valet, det får bara inte lyckas lura oss igen!

torsdag, mars 10, 2005

Mera skatter!

Mera skatter!

Ny blogg av Danne Nordling räknar fram totala skattetrycket för en medelinkomsttagare.

Totala skattetrycket på en lön om 25 000 kr/mån blir då
i procent av 'hela lönen':

Inkomstskatt 24,2 %
Löneskatt 24,5 %
Ind skatter 14,5 %
Summa: 63,2 %

Imponerande! Medelsvensson får alltså bestämma över hela 36,8 % av lönen själv, resten spenderar farbror Persson... Inte undra på att allt är så ineffektivt, Läckert!

Munkhammar tar striden

Äntligen börjar Timbro röra på sig, Munkhammar satt idag i soffan hos SvT för att ge metallbasen (en av de mindre dåliga fackföreningarna) en rejäl omgång.

Det blev tydligt att inte ens den tillväxtvänliga delen av sossarna har någon medicin för hur nya jobb ska skapas, bara massa tomt prat om att investeringar behövs och att jobben kommer snart. Det enda skälet att investera i Sverige idag är högutbildades relativt låga löner.

Jag tror Svenskt näringsliv och Timbro äntligen insett att man måste gå i täten och förklara hur ett bra företagsklimat byggs upp. Det går inte längre att försöka småförhandla med Sossarna, då blir det bara mycket prat och ingen verkstad.

På tal om näringsklimat, Munkhammar har på sin sida två tabeller med skattetryck, med anledning av att de från vänsterkanten brukar muttras om att det är för att Svenska statens investeringar också beskattas som skattetrycket blir så högt (dubbel beskattning). Men hur man än räknar så har Sverige värdens högsta skattetryck!

Sweden 45,2 35,1
Belgium 42,7 31,2
Denmark 41,8 32,5
Luxembourg 40,4 26,7
Austria 40,1 28,1
Finland 38,7 27,4
France 38,5 29,1
Norway 38,4 27,9
Italy 37,6 21,4
Canada 37,2 24,1
Germany 36,7 28,1
Britain 35,3 22,5
The Netherlands 35 22,3
Switzerland 32,1 26,7
New Zealand 31,9 19,4
Iceland 31,5 19,4
Spain 29,7 22,6
Ireland 29,7 18,1
Portugal 29,5 20,9
Australia 29,2 19,1
USA 29,2 20,4

Siffrorna är I Procent

Blogga mera!?

Måste krypa till korset och säga att detta kräver mer tid än jag trodde! Men det var roligare än jag trodde också. Men nu för ett tag blir det... mera jobb mindre blogg... men som min favorit Arne sa, det kommer mera!!!

onsdag, mars 09, 2005

Kina och åter

Nyligt hemkommen från Kina, ett av få länder som fortfarande kallar sig kommunistiskt, så möts man av ett svenskt parti där stora delar fortfarande vill kalla sig kommunister. Folk får i och för sig kalla sig vad dom vill för mig, men jag har svårt att förstå hur man efter att ha sett vad kommunismen ställt till med kan ha ett parti i riksdagen som inte klarar av att släppa ordet.

Förutom all terror och död som kommunismen fört med sig så syntes det tydligt i Kina hur det gjort befolkningen passiv. Det går ändå åt rätt håll i Kina, men de jag träffade hade påtagligt svårt att se hur de kontrolleras av staten.

All kollektivisering och nedtryckning har gjort att folket drar sig för att ta ansvar, att komma med synpunkter. De Svenska företag som jag pratade med där nere hade också påtagligt svårt att få tag i erfaren arbetskraft. Man försökte rekrytera direkt från skolan så att systemet inte han förstöra för mycket.

Kina har dock insett att tillväxt ger möjlighet till välfärd, och marknaden har öppnats för utländska företag. Så trotts kontrollen av medborgarna gör Kina stora framsteg. Mycket kan sägas om Kinesernas arbetsförhållanden, jag vill dock påpeka att de svenska företag som jag besökte hade bra arbetsmiljö och klart bidrar till Kinas utveckling i en positiv riktning.

Det skrämmer mig att svenska ungdomar går om kring med Che Guevara på bröstet och ser Lenin som en idol. Det är för mig obegripligt hur ett parti fullt med kommunister kan sitta kvar i riksdagen.

tisdag, mars 08, 2005

GUD RUN

”Berlinmuren föll, kommer ni ihåg det?” – Gudrun Schyman

Detta brillianta svar kommer den före detta kommunisten med för att visa hur saker och ting kan byggas upp underifrån. Jo tack de kommer vi allt ihåg, är lite förbryllad över liknelsen dock... men allt för att tvätta bort VÄNSTER stämpeln va?

Det skadar aldrig att påminna sig lite om de saker Gudrun lyckats trolla sig igenom utan att tappa trovärdigheten, i MEDIA:

Att skrika DÖD ÅT FAMILJEN och att LIKSTÄLLA MÄN MED TALIBANER är väll vad man kunnat vänta sig.

Att spy galla över alla som vill ge hushållsnära tjänster en chans var väntat, mindre väntat var att hon själv skulle betala för att få städat hemma hos..... sig själv.

Att fuska med skatten tog nog ändå priset och då fick hon i alla fall avgå som partiledare.

Som om inte detta räckte försöker hon ytterligare sabba sitt förtroende genom att plagiera artiklar och publicera de i pressen.

Men nu är hon åter, tack och lov under hårdare bevakning.

Slog det bakut?

Aftonbladets nätundersökning ca 20 000 röstande på frågan, är du feminist?

Ställningen just nu 23 % Ja och 77 % Nej.

Gudrun vet givetvis att hennes enda chans att driva ett feministiskt parti som tar sig in i riksdagen är att starta de så nära valdagen att ingen hinner göra en djupare analys. Hon vet också att om hon gör detta är chansen mycket stor att vänsterblocket missgynnas och att Alliance för Sverige tar hem en än större valseger än dom skulle ha gjort utan feministparti.

Titta gärna in på kvinnoblogg sidan, där tror jag det finns några som är på rätt väg!

måndag, mars 07, 2005

Kvinnoblogg igång!

Äntligen, hoppas verkligen de här kan nyansera feministdebatten... Maria Larsson brukar vara vettig, detta bådar gott!

All reklam är bra reklam?

Skrev för en tid sedan till DN för att få en förklaring till varför Kd:s partiledare Göran Hägglund saknas i deras nya reklamkampanj (alla andra partiledare deltog). Sedan dess har bland annat SvD skrivit om detta.

Helt tydligt är att DN inte kan ha gjort detta utan att fundera över konsekvenserna. Så här svarade DN på mitt mejl:

Tack för din fråga om varför Göran Hägglund inte finns med i DN:s kampanj.
Kampanjen för DN utformas av en reklambyrå och naturligtvis har vår
chefredaktör Jan Wifstrand varit involverad i detta. Efter att ha talat
med Jan Wifstrand kan jag berätta vad som ligger bakom valet att inte ta
med Göran Hägglund i kampanjen.
DN:s kampanj syftar inte till att göra politikerna kända utan den syftar
till att lyfta fram DN:s budskap att man ska tänka själv.
Kampanjens utformning bygger på en omedelbar, spontan igenkänning. Göran
Hägglund är relativt ny som partiledare och inte så igenkänd som de andra
etablerade namnen.
I kampanjen finns förstås också en udd riktad mot hur partierna lånar idéer
från varandra. Kanske Göran Hägglund är glad att inte vara med?


Nej varför skulle DN köra en kampanj för att göra politiker mer kända? Knappast min poäng... ”Bygger på en omedelbar, spontan igenkänning”, så svår är han inte att känna igen. Och absolut inte så anonym att poängen i reklamen tappar sitt syfte. Per Ericson har i sin artikel i SvD en bild som tydligt förkastar de argumentet (söndagens ledarsida). Nej av någon anledning har DN valt att lyfta bort Göran Hägglund, finns det några andra än politiska poäng kvar?

Kan det vara så att hägglund är lite förpassad till kylan och att det är eftersom hans politiska idé inte är den samma som mediaelitens som han har svårt att etablera sig? Vist det känns överdrivet och långsökt, men inte omöjligt... ?

Olagliga länkar?!?

Bill O’Reilly har nu anmält en sida i Amerika för ”olaglig länkning” vist känns det ganska bisarrt? Hur som hälst HÄR har ni länken till sidan som inte vill bli länkad... Nyhet från Kommenterat

Länka du också!

En insändare i alla fall!

Fick in en av fyra insändare i veckan, de kan fortfarande dyka upp någon men jag har inte haft något flyt med artiklarna på länge nu... får hoppas de vänder!

Här är den senaste i alla fall, ett svar på vänsterpartiets försök att få de låta som om dom vädrat ut all historia ur garderoben. Norrbottens-Kuriren (givetvis nerkortad)

Michael Treschow intervjuas i DN

Det låter onekligen som att Svenskt näringsliv slagit in på rätt väg. Treschow hymlar inte utan pratar tydligt om att det är dags att skapa nya jobb och att förutsättningarna att driva små företag i Sverige måste bli bättre.

Han säger också en sak som jag gått och retat mig på i åra tal, varför ska vi jämföras oss med medelmottorna i Europa och lossas som att det går bra för att vi slår några av dom? Nej man ska väll alltid sikta på att vara bäst. Med sossarnas lagom som måttstock så kommer det inte skapas nog med nya jobb...

söndag, mars 06, 2005

Kd mobbat?

Att Göran skulle mobba Göran togs nog med ro, på nått sätt känns inte Person farlig... alls... Men hur står det till med pressen? DN kör en reklamkampanj där alla partiledare ingår, utom Kristdemokraternas Göran Hägglund.

Varför? De kan omöjligt vara så att DN inte reflekterat över det. Hägglund har haft svårt att komma ut i pressen över huvudtaget sedan han blev vald, kan de bero på att ”media elitens” åsikter inte sammanfaller med kristdemokraternas?

De känns som att de inte borde vara fallet, men jag kan ändå inte undgå att ställa mig frågan.

fredag, mars 04, 2005

Kd har nu 70% fler väljare än i Feb!!

Vilken ökning!!! Vad är de Hägglund har gjort? från 3,3 % till 5,6 %! Fortsätter de i den här takten kommer Kd att ökat till nästan 10% i April och till 16 % i Maj! Och det är statistiskt säkerställt!

Ursäkta min tråkiga ironi men ibland känns det som om opinionsinstituten skulle spendera mindre tid på att göra undersökningar och mer på att förklara hur statistik fungerar. Finns skäl att återkomma till detta...

Men låt oss först glädjas... Borgarna har nu 53,5 % och den mörka sidan bara 43,7 %. Och eftersom Kd börjat öka så här bra efter att jag skapa min blogg har gjort mig förtjänt av en extra öl idag!

Länk

Borgerligt primärval?

Röster för att borgarna ska samla sig och utse en stadsministerkandidat blir högre och högre. Skulle de gynna borgarna? Det skulle definitivt minska bilden av splitring, men samtidigt ta udden av parti profilerna. Så helt klart förstår jag att Hägglund är tveksam till ett snabbt beslut, han har ju knappt hunnit profilera sig inom Kd än. Men framförallt har han inte hunnit visa för svenskarna hur han vill positionera Kd.

På de hela taget tror jag dock att borgarna skulle tjäna på en stadsministerskandidat innan valet. Det skulle göra att sossarna får svårare att dribbla runt och lägga ut olika partier mot varandra vilket givet vis skulle ge dom stora problem efter som dom inte längre har någon egen ideologi. Nej en tydligare opposition behövs nog men hur skulle valet i så fall gå till?

Reinfeldt är inne på opinionsundersökningar, CUF har tidigare nämnt att man vill se något som liknar USA:s primärval, och nu verkar Maud också vara inne på den linjen. Folkpartiet har jag ännu inte hört några kommentarer ifrån.

En opinionsundersökning är ju givetvis billigast, men det skulle ju inte ge speciellt mycket tillbaka. Ett försök till primärval skulle nog både höja arbetsmoralen bland de aktiva och ge en hel del publicitet, men de skulle också kosta en massa stålars. Och miss minner jag mig inte så har slutspurten så gott som alltid varit viktigast i svenska val.

En tydlig ledare för borgarna under slutspurten skulle dock kunna hjälpa en hel del, även om de är mycket möjligt att det sårar Kristdemokraterna. Jag är helt säker på att Göran Hägglund kommer att växa ju mer vi närmar oss valet, men han kommer inte att gå om Reinfeldt. Så valet får i alla fall inte komma för snabbt, och de från inte strypa möjligheterna för Hägglund att positionera kristdemokraterna.

Slutsats? Stadsministerskandidat ja tack men inte för tidigt...

Mer läsning på SvD , Federlay , erixon och Mathias Sundin

Arbete ger frihet?

Alla vet vad som stod över de nazistiska förintelselägren, men vad stod över dom ryska "arbetslägren"?

Arbete i Sovjetunionen är heder och ära

Detta innan Hitler skapade sina, värt att minnas...

(S)å (s)itter dom där och berömmer varandra

Sossarna lyckades ta in både SvTs och Tv4as soffor i morse. Bosse och Annika sitter och öser beröm över varandra och förklarar att man både kan effektivisera och höja skatter om man blir tvungen. Förhoppningsvis slutar inte Tv här utan fortsätter och vidgar skattedebatten, för det behövs verkligen...

torsdag, mars 03, 2005

Sossarna i Oposition mot... Socialdemokraterna?

Är det fler än jag som reagerat på att Sossarna tillåts driva opposition mot sig själva i media? Om två borgerliga tycker olika är det splittring, om två sossar tycker olika är de högt till tak? Ja ja jag tar väll i lite och det verkar bli bättre... ( i takt med att opinionen svänger?).

Nu senast går Annika Billström från Stockholm ut och fördömer Perssons skattehöjnings planer. Varför klagar jag då på de? Jo för att dom på de här sättet försöker behålla sossarna i sthlm som inte vill ha högre skatt genom billström samtidigt som Persson flirta med övriga delar. Sen lägger sig snart allt och oppositionen i sthlm blir överspelade.

Detta är inte heller ovanligt förekommande i Norrbotten där media ofta angriper något kommunalråd (s) för nedskärningar för att sedan intervjua ordförande i den berörda nämnden (s) som klagar på nedskärningen. HUR ÄR DETTA MÖJLIGT!!!?

Stalin

Har varit och lyssnat till Kristian Gerner, professor i historia vid Lunds universitet. En bra resumé av Stalins terrorvälde, men också inblick i hur mycket var hämtat från franska revolutionen och då inte bara för Stalin utan också för hans föregångare.

Allt motstånd skulle dödas, misstaget från Franska revolutionen (att låta för många leva) fick inte upprepas. Mer behöver egentligen inte sägas, att vara Leninist, Stalinist med dagens vetskap kan inte försvaras.

Är östeuropeisk konkurrens de enda som kan få Sverige att vakna?

Carl Bildt har på sin hemsida lagt ut en artikel nyligt publicerad i the Financial Times, där han går igenom hur de växande östeuropeiska länderna kan bli en framtida drivkraft i ett avstannande Europa.

Lite granna känns det också som om detta är ända vägen fram till reformer, tyvärr. Tyvärr för att det skulle vara långt mycket bättre om ansvarliga fick förklara varför reformerna är bra för ekonomin istället för att skylla på konkurrens utifrån.

1960 var vi bäst i världen och makten skrattade åt frihandelsavtal, 1990 var de panik och sossarna springer med förbundna ögon in i EU, 2002 välfärden står sig fortfarande men tappar mark, 2005 Persson pratar om att höja skatten för att klara vård, skola, omsorg och hela Sverige verkar ha glömt vad som skapade våran välfärd innan 1980... inte var de att var nio av tio kvinnor förlorade pengar på att gå tillbaka till jobbet i alla fall...

Vem vill ha kvar AMS?

Nu när till och med Aftonbladet gått ut och sågat AMS finns det nog inte många kvar som håller dom om ryggen. Personligen kan jag inte påminna mig om en enda kompis som fått ett jobb därigenom.

Blanda siffror och gömma arbetslösa i åtgärder kan dom dock, någon i min ålder som inte har någon vän eller bekant som råkade ut för de värdelösa ”datorteket”? Dom gör säkert vettiga saker också, men kostar alldeles för mycket...

DN har en intressant ledare om detta.

onsdag, mars 02, 2005

Hur många arbetslösa har Sverige?

Dick Erixon går förtjänstfullt igenom sätten som ”regeringen” använder för att pressa siffran. 5,7 % arbetslösa, 2,9% i arbetsmarknadsåtgärder och så långt visas i alla fall siffrorna öppet, även om den siffran som oftast nämns i samband med arbetslöshet är 5,7%. Erixon går dock djupare på sin sida och avslutar vid siffran 15,4% arbetslösa.

Vist är statistik fantastiskt? Helt klart är i alla fall att den svenska siffran 5,7% inte ska jämföras med andra länders, eftersom många andra länder redovisar sin arbetslöshet på ett mycket ärligare sätt...

(Miljö)Partiet

Jag har länge haft känslan av att miljöpartiet inte sitter på den kompetens i miljöfrågan man kan tro... Efter en genomgång av deras riksdagsgrupp hittar jag bara en partimedlem som berättar att den läst en utbildning med tung miljöanknytning. Gissat vem?

Jag hade gissat rätt i alla fall, Maria Wetterstrand, utbildad Biolog. Sen är jag osäker på Åsa Domeijs bakgrund, men känns det ändå inte lite tunt för ett ”miljö” parti?

Kärnkraften noterar nytt rekord!

Trotts alla käppar i hjulet kämpar kärnkraftsindustrin och gör en toppnotering år 2004. El-produktionen har ökat med 15% till 75 000 GWh! Tack Sydkraft, tack vattenfall!

Sammtidigt producerade vindkraften ca 772 GWh... En för låg siffra, men samtidigt visar den tydligt hur stor betydelse kärnkraften har för Sverige.

Sveriges totala konsumtion av el är 146 300 GWh, detta ger ca 0,5% vind och dryga 50% kärnkraft.

Behöver man el?

Industrin ökar sin elkonsumtion med 3% under 2004. Regeringen minskar energiforskningsanslagen med 60% och stänger ner kärnkraften. Någonstans känns det som att logiken brister för regeringen, men man kanske räknar med att ökad import av energi från fossila bränslen också ökar växthuseffekten varpå vi får mer regn och vattenkraften kan höja sin energiproduktion.

Vad hände med Pigdebatten?

Hugg Hugg Hugg, Görand (Kd) nu startar den igen. I en artikel på SvD brännpunkt beskrivs ”Pigans” frammarsch i Europa. Förutom alla nya jobb som kan skapas inom sektorn skulle de också bidra till jämställdheten och ge möjlighet för äldre att bo hemma längre.

Och nu när de går rykten om att till och med Gudrun har insett fördelarna med hushållsnära tjänster borde total förvirring råda på den mörka sidan. HUGG HUGG!!!

tisdag, mars 01, 2005

KirunaSvenskarna

Jag vet inte om det var ödets ironi att när jag kommer hem från en gripande berättelse om Kirunasvenskarna av Kaa Enberg på TV får se Vänsterpartiet dribbla bort utredningen om vad som egentligen hände då de begav sig.

De jag fick höra var en intressant berättelse med syfte att spegla dessa människors öde, inte partipolitik.

Runt 1920-talet vänder sig ca 6000 svenska metallarbetare till facket för att be dom försöka ordna jobb i de nya lockande Sovjetunionen. Facket åkte över men resan var inte så lovande som man hoppats och facket avrådde sedan Svenskarna från att åka.

Arbetare börjar ta saker i egna händer och runt 30-talet, efter ”solidaritetsstrejken” i Kiruna (som delvis finansieras av Sovjet) börjar emigrationen. Värvningsmöten startas och resebidrag ges för att emigrera till Sovjet. Värvarna fick också relativt bra betalt för varje värvad resenär.

Folk åkte med drömmar om bättre arbetsvillkor och möjligheter för sina barn. Tro fans bland annat att barnen till arbetare i Sverige aldrig skulle kunna bli ingenjörer, men de skulle man kunna i Sovjet. Endast trogna medlemmar fick åka med tågen öster ut.

I början på 30-talet börjar också utrensningen och 1935 rensas ca 600 partikamrater ut, finländare. Allt detta för att man från Moskva börjat reta sig på finländarna i karelen. NKDV (sovjets f.d. säkerhetspolis) börjar också arrestera Svenskar på måfå.

Ca 1000 Svenskar åkte till karelen men de flesta återvände, 40 avrättningar har hittats dokumenterat i de gamla Sovjetiska arkiven. Givetvis förekom också icke dokumenterade avrättningar och försvinnanden.

Varför har det varit så tyst om vad som hände i Sovjet? Kaa har genom sina många intervjuer fått bilden att de mesta berodde på att man var skrämd till tystnad. De som försökte berätta blev misshandlade och utfrysta.

Det kanske mest upprörande är att så lite fortfarande görs, vänsterns fortsatta dribblande med partiska utredningsförsök är inte så förvånande som att UD och riksdagen gör så lite. Kaa har fått betala mycket omkostnader i sin undersökning själv, viss hjälp från stipendier har förekommit och nu på senare tid efter mycket tjat har också UD gett efter och betalar viss del av kostnaderna.

Varför hörs så lite?
Varför görs så lite?

Basindustrin bildar kraftbolag?

Elpriserna för höga? Nähä, vad konstigt... avveckla kärnkraften, dra in energiforskningen och håll tummarna för att de ska regna som attan politiken verkar inte ha fungerat.

Så nu planerar LKAB, SSAB och Boliden att bilda eget kraftbolag med andra stora svenska industriföretag. Alternativ som nämns i Norrbottens Kuriren är naturgas och vattenkraft från Norge och skapandet av kraftvärme i Sverige.

Detta påminner mig om att Borgarna borde diskutera klart vart dom står i kärnkraftsfrågan och ena sig om att kärnkraften får stå kvar så länge den anses säker. Mats Odell (Kd) har förtjänstfullt startat debatten.

En Svensk vd lön 28ggr större än en industriarbetares?

En ny rubrik som bygger på selektiv statistik och medierna sväljer de med hull och hår. Den här gången är de Dagens Arbete som slarvar med fakta i en undersökning, och bland annat NSD sväljer de utan att reflektera och publicerar de på ledarplats.

Undersökningen är gjort på några få internationella företag och kan alltså inte anses som representativa för Svenska vd:ar. En Svensk vd med sina anställda i Sverige har en snittlön någonstans mellan 30-40 tusen.

Sossarnas maktapparat vittrar?

Det blir inget av nedläggningen av landstingstidningen som Kent Ögren (s) tidigare hotat med, enligt Tv 4as morgonsändningar. Nedläggningshoten började då Barbro Lindberg skrev en bra artikel om hur klantigt Sossarna hanterat anbudsförfarandet kring boden tvätten. Ögren förnekar dock givetvis att nedläggningshoten har nått att göra med artikeln.

En liten seger för yttrandefriheten och en tillbakagång för den socialdemokratiska maktapparaten. Bara en sak kan nu rädda sossarna kvar vid makten i landstinget ytterligare en mandatperiod, en dåligt samlad opposition.

Forskning i träda?

Är de bara jag som får känslan av att samhällsvetenskaperna är väldigt tysta i Sverige? Det har pratats mycket om att Naturvetenskaperna måste ut mer i media och diskutera sin forskning, något som jag tycker har blivit bättre. Men borde inte samhällsvetenskapen diskuteras mer? Och framför allt ur fler synvinklar, är de så att forskarna är rädda för sossarna? Dom sitter ju trots allt i majoritet i de flesta universitetsstyrelserna...

Karl Gunnar Persson skriver en bra artikel i DN! och visar att Svenska forskare producerar dåligt. Detta kan bero på många saker, jag ser dock ingen förklaring som håller... Naturvetenskaperna har på senare tid beskyllts för att mest inrikta sig mot publiceringar och inte bidra nog till tillväxten, något som jag är bered att hålla med om. Tydligen så är inte detta fallet för samhällsvetenskapen, är de så att man i stället satsar på att bidra till samhället? Det står i alla fall inte i något som hälst motsatsförhållande.

Samma dag som Karl Gunnar Persson skriver sin artikel lyfter stockholm spectator fram en artikel som om den stämmer visar på hur riktigt dålig Svensk forskning kan vara. Så här dåligt får man bara inte jobba om man har doktorerat länk!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...