måndag, februari 28, 2005

Bra TV?!?

Vad är bra TV?! Jag tittar snabbt igenom tv bilagan... nu klockan 11:00 går:
1:an, Familjen Anderson. Bra TV? Inte just...
2:an, Mina vänner. Bra TV? Tråkigt...
3:an, Club Goa. Bra TV? Gäsp...
4:an, Paradise Hotell. Bra TV? Nej, men jag får skratta lite...
5:an, Otrogen med barnflickan. Bra TV? Inget för mig...

Jag tröstar mig med att Liga Europa snart börjar på 5:an och konstaterar att utbudet varierar, men bra tv? Slutsats, just nu är alla lika goda kålsupare...

Varför syns inte Kristdemokraterna?

Har jag gett mig in på för djupt vatten redan? Förmodligen... kompetensen och viljan finns, vad saknas då?

Min något begränsade (Ca 8a år) kontakt med Kristdemokratin är att det är exhibitionismen som saknas. Det är som dom säger, att måsta räcker inte som motivation. Det krävs vilja för att lyckas, vilja att synas. Tomrummet efter Alf är stort, men politiskt känner jag mig mer hemma med vår nya partiledare. Så även om det blev trångt när moderaterna, folkpartiet och Centern hoppade upp i vårat knä så tror jag potentialen finns där! (De måste jag ju göra!!!)

Vart är din hakspets Göran? Stick ut den, den behövs!

lördag, februari 26, 2005

Sverige och dess (s)kolpolitik i ett nötskal

Efter den senaste utvärderingen av skolan stod Socialdemokraterna upp och sa att den svenska skolan klarade sig bra i en internationell jämförelse. Visst allt är ju relativt! Och lagom är bäst.

Efter att det nu står klart att Sverige blir slaget av Finland med 15 placeringar år 2003 vad gäller matematikkunskaper hos Svenska 15-åringar måste väl även de svenska socialdemokraterna erkänna att det nuvarande systemet måste förbättras.

Socialdemokraterna har sedan de kom till makten skyllt svenska tillkortakommanden i skolväsendet på bristande resurser (de få gånger dom erkänt att dom finns). Pengar skadar i och för sig aldrig, men hur förklara man att Finland lägger ner mindre resurser per elev än vad Sverige gör? Sverige har fler lärare per elev än OECD snittet och Norge och Danmark har märkbart fler än Sverige. Gemensamt för alla tre är dock att man inte når några vidare resultat i kunskapstesten.

Vidare kan det vara intressant att nämna att endast ett av de tio länder som lägger mest resurser på skolan också befinner sig i topp tio vad gäller kunskap i mattematik (Schweiz på tionde plats). Det ser ungefär likadant ut för naturvetenskap och läsförståelse. En vanligt förekommande föreställning är att vi i Sverige ligger lågt på grund av att vi lägger stor vikt vid att undervisa de som har det svårast i skolan. Men detta håller inte fullt ut eftersom Sverige bara placerar sig på 18 plats när man kontrollerar hur många elever som klarar den lättaste mattenivån i testen.

Lösningen är inte enkel, större resurser skulle givetvis göra situationen bättre men som syns ovan är det inte säkert att det skulle hjälpa. Vi Kristdemokrater tror att en del av problemet ligger i klassrummen, Sverige ligger dåligt till vad gäller ordning och trygghet där. Även djupare kontakt med elevens föräldrar måste till, dels genom skriftliga utvärderingar dels genom möten. Utbildning för lärare i konflikthantering och ledarskap. Speciallärare för elever som kräver extra tillsyn och större möjlighet för elever som ligger dåligt till att läsa om ett år.

Det finns fler saker som behöver åtgärdas. En sak är dock klar, fler och fler lämnar skolan med underkända betyg och så kan det inte få fortsätta.

(Sverige placerade sig på följande platser med 95% signifikansnivå: Mattematik mellan 14-20, Naturvetenskap mellan 12-18, Läsförståelse mellan 7-10.)
skolverket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...